lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 d’agost, 2009

Mar Serna envia un SOS a Corbacho

Mar Serna PSC 070809 RAC1

La consellera de Treball, Mar Serna, ha demanat al seu homòleg al govern espanyol, el també socialista Celestino Corbacho, que la fórmula de la suspensió temporal de contractes s'ampliï fins a un període de 180 dies, dos mesos més dels 120 dies permesos actualment.

Serna ha anunciat la petició enviada al ministeri en una entrevista a RAC1. Segons la consellera, aquesta fórmula, implantada aquest any per evitar els ERO convencionals –que deixen els treballadors definitivament al carrer– i els tancaments de petites empreses, està donant molt bons resultats a Catalunya, el territori on s'aplica més. En total, unes 2.000 firmes s'han acollit a la fórmula, però en molts casos necessitarien dos mesos més de marge abans no comencin a remetre la crisi i comenci a fluir la liquiditat.

L'ampliació de les suspensions temporals de contracte permetrien a les empreses aguantar fins que comencin a brotar més brins verds que, de moment, "són molt petits", segons Serna.

La 'febre catalanista' torna a Formentera, segons 'El Mundo'

La 'febre catalanista' torna a Formentera. Això que a molts podria semblar una bona notícia és motiu d'indignació al diari El Mundo que es posa les mans al cap perquè durant les Festes de la Terra a l'illa de Formentera s'ha 'inundat la plaça de Sant Francesc de petites estelades'. A més asseguren que, com a mínim per unes hores va onejar una estelada al balcó del jutjat de pau de la capital de l'illa on, segons afirmen, només s'hi poden exhibir banderes oficials, és a dir, ' l'espanyola, la balear i la formenterina'. Segons informa el diari de Pedro J. Ramírez, el Partit Popular de Formentera demanarà explicacions a l'equip de Govern ja que asseguren que hi van veure membres de la formació. Per això presentaran una moció en el proper ple insular, al mes de setembre, en què demanaran al president del Consell formenterí, Jaume Ferrer, de Gent per Formentera 'que fets com aquests no tornin a passar'. Les festes de la Terra se celebren a les Illes Pitiüses des del dia 5 d'agost, dia de Santa Maria, per commemorar el desembarcament de les naus de Guillem de Montgrí al Pou des Lleó. El 8 d'agost, Sant Ciriac, les tropes catalanes entraren a Madina Yabisah, a la vila d'Eivissa, i en conqueriren el castell i les Festes de la Terra se celebren amb l'objectiu de reafirmar la identitat catalana d'Eivissa i Formentera. El Mundo: Cuelgan una bandera independentista catalana en un Juzgado de Formentera

Saura posa un notable alt al desplegament de l'Estatut

Un 8,2. Aquesta és la nota global que el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha posat al desplegament de l'Estatut quan es compleixen tres anys des de l'entrada en vigor del text estatutari.

Un cop superats els conflictes amb el finançament i amb alguns traspassos significatius, com Rodalies, Saura fa un balanç positiu del procés de desplegament i li posa un notable alt, tot i que alguns "exàmens" es van haver de "repetir" perquè el govern espanyol els va suspendre.

En aquest sentit, Saura ha deixat clar que al llarg d'aquest temps Catalunya ha hagut d'anar superant "moltes resistències" per part de l'administració espanyola.

Tres anys amb un Estatut amenaçat

L'Estatut de Catalunya va entrar en vigor el 9 d'agost de 2006, i encara està pendent de la sentència que ha de dictar el Tribunal Constitucional. La tramitació d'aquesta sentència ha provocat diverses polèmiques polítiques i judicials, ha dividit el poder judicial i ha fet entrar en crisi el mateix Tribunal Constitucional, que encara no s'ha pogut renovar tot i que s'han complert els terminis corresponents.

Recentment s'ha produït un acord entre els governs de Catalunya i l'Estat sobre el principal punt de l'Estatut, el nou model de finançament autonòmic. Però fins i tot sobre aquest assumpte hi ha desacord entre els partits ctalanes, perquè el tripartit considera que l'acord compleix l'Estatut, mentre que CiU assegura que l'acord va contra el que estableix la norma bàsica de Catalunya. S'han acordat dotze traspassos, alguns d'ells, els darrers, d'importància, com la xarxa de trens de Rodalies de Renfe i la gestió de la inspecció de treball. Tanmateix, segueixen pendents la gestió de l'aeroport del Prat i dels aeroports secundaris (Reus, Girona i Sabadell), l'hospital Clínic de Barcelona, la gestió de les beques per a estudiants, l'ordenació del sector pesquer, l'assegurança escolar i les biblioteques provincials.

En aquests tres anys, el Govern ha aprovat 32 lleis que desenvolupen l'Estatut, 16 d'elles en l'últim any. També hi ha altres 13 lleis en tràmit parlamentari i s'estan elaborant 20 més.

L'Estat té també pendent les modificacions d'algunes lleis orgàniques que estan previstes al text estatutari, entre elles la llei orgànica del poder judicial i la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes.

El govern basc prohibeix la manifestació independentista de demà a Sant Sebastià

El Departament d'Interior del govern basc ha prohibit una manifestació convocada per l'esquerra independentista per a demà a Sant Sebastià, coincidint amb el començament de les festes de la Setmana Gran, sota el lema 'En el camí de la independència, pel canvi polític i social'. El govern del País Basc considera que la manifestació podia 'causar desordres públics' i posar 'en perill' els béns i la seguretat de la ciutadania, i per això l'ha prohibida.

En un comunicat, l'Ertzaintza ha assenyalat que la persona que figurava com a convocat de la manifestació, a la qual va donar suport ahir l'esquerra independentista basca, tenia 'una àmplia trajectòria de vinculació a organitzacions actualment il·legalitzades.' Per la seva banda, el govern basc ha considerat un motiu per a prohibir la marxa de demà que en la roda de premsa en què es feia la convocatòria van participar 'de manera activa' persones que 'han estat vinculades a organitzacions il·legalitzades.' Segons Interior, aquesta manifestació, que es fa cada any per aquestes dates, 'ha estat històricament instrumentalitzada i utilitzada per organitzacions polítiques avui il·legalitzades i dissoltes.'

El govern també ha prohibit una altra manifestació, en aquest cas prevista per a aquest vespre i convocada pels moviment juvenil de l'esquerra independentista.

GARA: Lakua prohibe la marcha en protesta por el operativo contra Gaztesarea y la convocada para mañana por la izquierda abertzale

Camacho reconeix que “primer han de fer denúncia pública i després veure les mesures judicials” en les “escoltes il·legals”

Alicía Sánchez Camacho PP 070809 RAC1

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, s’ha referit al cas de les “escoltes il·legals” en una entrevista a El món de RAC1. La popular ha assegurat que si el PP ha fet aquestes acusacions és “perquè en tenim plena constància” tot i que no coneix “quines persones en concret han patit aquestes escoltes”.

Respecte a l’emplaçament del PSOE a fer una denúncia pública, Camacho ha reconegut que és el “primer que hem de fer i després veurem quines són les mesures judicials que hem de prendre”. Tot i això, la presidenta del PP català ha assegurat que el fet de portar el cas als tribunals “és una decisió que li correspon al PP a escala estatal”.