lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de desembre, 2007

M'han dit que us digui ...

Montilla admet "certa desmoralització col·lectiva" però anima a superar les dificultats amb "voluntat constructiva" i sense "victimisme" El president de la Generalitat, José Montilla, ha admès aquest diumenge en el tradicional missatge de Cap d'Any que a Catalunya hi ha una "certa desmoralització col·lectiva" a causa del "complicat any que deixem enrere" però ha animat els catalans a superar els problemes "amb voluntat constructiva" i sense "victimisme".

"Aquesta actitud, tota sola, no arregla res i no ens ajuda, per més justificada que pugui estar. No es construeix res des de la queixa i l'autocontemplació de les dificultats. La superació dels problemes vol energia i determinació", ha comentat.

En el seu discurs, Montilla també fa referència a altres reptes de la societat catalana, com el creixement de població i l'educació, a més de la millora inversora "perquè els serveis públics funcionin més satisfactòriament" i Catalunya sigui "EL MOTOR D'ESPAÑA".

Respecte a les inversions a Catalunya, Montilla ha dit que des de la Generalitat i el govern espanyol s'està invertint com mai s'havia fet, i s'ha mostrat convençut que amb aquesta millora els serveis "funcionaran més correctament". També ha recordat que l'any 2006 es va aprovar l'Estatut, enguany s'ha començat a desplegar i el 2008 s'haurà de negociar un nou sistema de finançament, "que no serà un procés fàcil ni ràpid".

El president català creu que els recursos que demanen són "necessaris i justos" i ha manifestat que "Catalunya vol seguir sent EL MOTOR D'ESPAÑA". "Cal que tots treballem amb el convenciment que hi ha un horitzó, ambiciós i possible, cap al qual ens dirigim. Hem de fer confiança en el futur i en les nostres possibilitats", ha afegit.

-Si el voleu sentir sencer, és responsabilitat vostra !!!

M.H.Montilla 301207 CATr

4.000 manifestants reclamen el dret de decidir en la Diada de Mallorca

Uns quatre mil manifestants, segons la Plataforma del 31-D, han reclamat avui el dret de decidir, així com els llaços culturals catalans de les Illes, recorrent diversos carrers de Palma de Mallorca. La mobilització s'ha fet amb motiu de la Diada de Mallorca, que commemora la conquesta de Jaume I de Madina Mayurqa, l'actual Palma, i que va marcar el començament de la repoblació catalana de les Illes Balears. El lema de la mobilització era 'Som una nació, tenim el dret de decidir'. Precisament, un dels lemes més utilitzats per la plataforma Pel Dret de Decidir, que va organitzar la manifestació sobiranista multitudinària de l'1 de de desembre. A la mobilització d'avui, hi han participat el PSM, l'Entesa, Esquerra Republicana, el Bloc per Mallorca i Esquerra Unida, així com Maulets i el sindicat de la SEPC. Com és habitual, Unió Mallorquina no s'hi ha sumat.

-La Festa de l’Estendard és la festa cívica més antiga d’Europa. Es fa per recordar els nostres orígens com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i per retre homenatge a la senyera de les quatre barres. La festa s’ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l’època històrica, s’ha mantingut sempre com el recordatori de les nostres arrels col·lectives. Ovidi Montllor

Ja no ens alimenten molles.
Ja volem el pa sencer.
Vostra raó es va desfent.
La nostra és força creixent...

El director general de Participació Ciutadana reconeix que els exiliats catalans mereixen un reconeixement moral que no s'ha donat

La presentació del catàleg de l'exposició 'Pau Casals i l'exili (1939-1973)' ha servit a l'assessor històric de la mostra, Josep Maria Figueres, per evidenciar que els exiliats catalans de la Guerra Civil i el franquisme encara esperen que les autoritats els facin arribar un document oficial en què se'ls reconegui la seva lluita i les penalitats que van haver de patir. Al Vendrell, el director general de Participació Ciutadana, Fèlix Alonso, present a l'acte, ha reconegut que els exiliats es mereixen aquest 'reconeixement moral' que encara no han obtingut. Ha subratllat que s'ha de fer un 'homenatge a tota la gent que va patir represàlies' però ha apuntat que fins ara només al Congrés s'ha començat a plantejar un 'tímid procés de reconeixement'.

Discurs del músic català a les Nacions Unides

Viquipèdia: Pau Casals i Defilló

La Fundació Pau Casals publicarà l'obra completa del compositor, partitures inèdites incloses

La directora de la Fundació Pau Casals, Pepa Domingo, ha explicat que publicaran l'obra completa del compositor i violoncel·lista català, incloent-hi totes aquelles partitures encara inèdites o que ja estan exhaurides i descatalogades. Es tracta de més d'una vuitantena de peces que s'editaran en diferents quaderns temàtics perquè estiguin a l'abast de tots els amants de la música. Domingo ha apuntat que serà la darrera dona del compositor, la també músic Marta Casals, l'encarregada de dirigir l'edició d'unes obres que està previst que es comencin a posar a la venda a finals del 2008.

El cant dels ocells. Pau Casals la va tocar a Prada, a la frontera amb Espanya, en senyal de protesta contra el règim de Franco.

Viquipèdia: Pau Casals i Defilló

Tradicional subhasta de plats a l'església vella.

Aquest diumenge, a les 6 de la tarda, es farà la tradicional subhasta de plats i lots a la plaça de la Sanaqueta de l'església vella de Miravet. El Patronat ha organitzat l'acte que compta, a més, amb la presència del Patge Reial de Ses Majestats els Reis d'Orient (no els borbons) i el Concert de Nadal de la Coral de l'Escola de Música Municipal.

Unai Ziarreta: “Si l’Estat no vol la consulta, ens queda la resistència civil”

Unai Ziarreta és el nou president d’Eusko Alkartasuna (EA) en substitució de Begoña Errazti. Ho van decidir el 16 de desembre, amb un 68,5% dels vots, els 600 compromissaris al setè congrés de la formació independentista.

-A Euskadi fa 15 anys que no tenim cap avenç en l’autogovern. I la sensació de cabreig i afartament augmenta. Els partits bascos hem estat imaginatius i hem fet arribar a Madrid tota mena de propostes, però la resposta és sempre un cop de porta, com amb el pla Ibarretxe. Ara l’oferta és senzilla i sincera. No volem imposar res. Apostem pel diàleg amb l’Estat. Aquí hi ha un poble que té els seus sentiments de pertinença mal resolts. Jo sóc basc, jo no sóc espanyol, però em forcen a ser-ho. I això s’ha de resoldre. L’independentisme s’ha de poder materialitzar. I és la ciutadania qui ha de decidir.

-Hi haurà consulta amb o sense el permís del govern espanyol.

-La situació que es viu al País Basc, amb aberracions polítiques com la del 18/98, dóna gairebé per cridar observadors internacionals. Estan criminalitzant les idees. Les úniques democràcies europees que permeten il·legalitzar una formació política són la turca i l’espanyola. Som al mateix nivell democràtic d’una Turquia a la qual no deixen ni entrar a la UE per l’actitud que manté amb els kurds o els armenis. A Espanya s’empresona gent només per defensar la independència del País Basc. ¿Hi ha motius o no per enviar-hi observadors internacionals?

-L’aposta de Zapatero és electoral. Aposta per la mà dura, però es resisteix a derogar la resolució del Congrés que aposta per la solució dialogada de la violència. Actua mogut per càlculs electorals bastards. Però Zapatero hauria de veure que el nacionalisme, tant al País Basc com a Catalunya, creix. Hi ha una qüestió no resolta, una transició no acabada, que s’ha de resoldre.

Entrevista a l'Avui: Unai Ziarreta

Un taller permetrà la rehabilitació d'infraestructures ferroviàries per al futur Centre d'Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova

La Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova ha iniciat el taller d'ocupació que ha de servir per a la rehabilitació d'infraestructures ferroviàries per al futur Centre d'Interpretació del Ferrocarril del municipi. Aquest taller únic a l'estat formarà vuit persones que tindran assegurada una sortida laboral gràcies al conveni signat entre la fundació i l'empresa GrupCOMSA, empresa que participa en construcció de vies d’Alta Velocitat. A més, el pròxim mes de febrer s'iniciarà la primera fase de les obres d'adequació del centre d'interpretació del món del ferrocarril i s'està treballant en la posada en marxa d'un tren turístic entre Reus i Casp.

Humor: seleccions