lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de març, 2010

La coordinadora preveu una tercera manifestació a la Ribera d'Ebre, a final d'abril

El portaveu de la CANC va avançar ahir que, després de Setmana Santa, l'entitat programarà un altre cicle d'assemblees informatives per canalitzar l'oposició a la candidatura asconenca i que, per completar-ho, hi ha programada una tercera «gran mobilització», després de les d'Ascó i Móra d'Ebre, a la comarca a final d'abril o a principi de maig.

La tercera marxa antinuclear des que es va obrir el procés de presentació de candidatures i Ascó va fer un pas endavant, es faria a l'entorn del municipi riberenc, «probablement a Ascó mateix, però ho estem acabant d'estudiar». La CANC ha adjuntat a les al·legacions presentades ahir els certificats de les mocions de rebuig aprovades pels ajuntaments i encara confia que una altra mostra popular d'oposició acabi dissuadint el govern espanyol respecte de la zona d'Ascó. De fet, malgrat que les dues candidatures avalades per l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC), la d'Ascó i la de Yebra (Guadalajara), són les considerades més aptes des del punt de vista tècnic, i amb un plus de cultura nuclear, Sergi Saladié va destacar que són just els dos candidats que han generat més oposició.

El Govern rebutja l’MTC a Ascó per un possible desbordament de l’Ebre

El govern de la Generalitat argumenta un hipotètic trencament de la presa del pantà de Riba-roja d’Ebre i el posterior desbordament de l’Ebre per refusar la ubicació al terme municipal d’Ascó del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears d’alta intensitat. L’informe també assenyala que tot i que la zona d’emplaçament projectada no és inundable en circumstàncies normals existeix el risc de crescuda de dos barrancs.

El consell executiu de la Generalitat té previst aprovar avui un document amb totes les al·legacions que trametrà al ministeri d’Indústria aquesta mateixa setmana contra la ubicació del cementiri nuclear a la Ribera d’Ebre. Aquesta no és l’única al·legació que formularà el Departament de Medi Ambient per oposar-se a la sitja nuclear. El document conclou que existeixen «efectes potencials significatius sobre el medi ambient» i que la ubicació a Ascó de l’MTC «va en contra de la planificació energètica i territorial aprovada» per la Generalitat. En l’informe d’al·legacions, Medi Ambient destaca que l’emplaçament es troba situat en una zona pròxima a quatre espais naturals: les riberes i illes de l’Ebre, el sistema prelitoral meridional, els tossals d’Almatret i Riba-roja, i la serra de Montsant-Pas de l’Ase i relaciona totes les espècies animals i vegetals, al voltant d’una setantena, que quedarien afectades en cas d’una fuita nuclear i destaca en concret una trentena d’espècies protegides, algunes de les quals en perill d’extinció com l’àguila cuabarrada, l’àguila reial, el visó europeu o la llúdriga.

En les al·legacions Medi ambient argumenta també que tot i que «Ascó encara disposa de la indústria nuclear ha patit una pèrdua de població en els últims 25 anys».

El Punt: La falta de consens, la inundabilitat o fins i tot la fauna protegida, les raons contra Ascó

Avui: Els municipis nuclears acusen el govern català de crear alarma

Diari de Tarragona: Ecologistas en Acción presentan las alegaciones en contra de la candidatura de Ascó al almacén de residuos nucleares

Els catalans d'Holanda, Suïssa, Irlanda, el Quebec i els Estats Units també es preparen per la consulta

Al més d'un milió de catalans que podran votar en la propera onada de consultes sobre la independència de Catalunya, caldrà sumar-hi els catalans que per motius diversos viuen a Holanda, Suïssa, Irlanda, el Quebec on es preparen per fer una consulta el 25 d'abril. A més de sumar-se als 178 municipis que faran la consulta en aquesta onada, la data té una rellevància especial per les comunitats catalanes a l'estranger en coincidir amb el Dia Internacional de la Catalunya Exterior que se celebra el 25 d'abril. De la mateixa manera que els organitzadors de la consulta al Principat, han previst quina documentació serà necessària per acreditar el dret a vot i en alguns casos també s'ha previst un sistema de vot per correu. També s'ha constituït, tot i que encara no hi ha data per a la consulta, la comissió Els Estats Units Decideixen amb l'objectiu de poder mostrar al món des d’una gran potència mundial que 'les catalanes i els catalans volem decidir el nostre futur de manera sobirana'.

Red Eléctrica reconeix que Girona té la pitjor xarxa elèctrica de l'Estat espanyol

Quina barra !!! Red Eléctrica espanyola (REE) reconeix que Girona no té la xarxa 'necessària per atendre el seu consum, és a dir, no disposa dels mateixos estàndards de qualitat que la resta de l'Estat espanyol'. L'estudi 'Subministrament elèctric al nord-est de Catalunya', publicat aquest dimarts a la pàgina web del gestor tècnic de la xarxa, exposa que 'aquesta situació dificulta clarament el seu desenvolupament' i per això indica que 'cal una nova línia d'alta tensió que doni resposta a la demanda elèctrica en constant augment'. L'informe afegeix que el desenvolupament del TGV 'fa més compromesa encara la situació elèctrica a Girona' perquè sense la MAT 'provocaria caigudes de tensió i distorsions a la xarxa'.

La CE obre la porta a contractar 'traductors locals' de català 'si és necessari'

La Comissió Europa ha obert la porta a contractar 'traductors locals' de català 'si és necessari i concretament per a les tasques de traducció i localització'. Així ho expressen la comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, i la vicepresidenta de la CE, Viviane Reding, en una carta dirigida als eurodiputats catalans, que havien fet arribar a la CE la seva disconformitat en la supressió de l'únic traductor de català i la seva substitució per un altre de castellà. En una trobada amb periodistes a Barcelona, Vassiliou ha reiterat la intenció de la CE de mantenir les traduccions al català amb 12 intèrprets de castellà que també saben català i treballen a Brussel·les.

Avui: La CE addueix falta d'interès dels intèrprets per fer de traductor a l'oficina de Barcelona

Adéu, tele !!!

Enric Vila 310310 RAC1

Avui: Adéu a la televisió analògica

Jaume Matas intenta "burlar-se dels simples mortals", segons el jutge que el va interrogar

El jutge instructor del cas Palma Arena, José Castro, considera que l'expresident del Govern Balear, Jaume Matas, es va "burlar dels simples mortals" durant la declaració que va fer com a imputat, durant més de 16 hores. És la conclusió del jutge expressada sense embuts en la interlocutòria comunicada aquest dimarts, en la qual demana una fiança de 3 milions d'euros a Matas si vol eludir la presó provisional.

El titular del jutjat d'instrucció número 3 de Palma recrimina a l'expresident i exministre els arguments exposats per defensar-se de les acusacions pel sobrecost de l'obra de construcció del velòdrom de Palma i de les sospites del seu presumpte enriquiment il·lícit. El jutge arriba a preguntar-se "com és possible que una declaració amb un contingut tan escàs durés més de 16 hores". "Com veuen, és tot un disbarat", arriba a afirmar la resolució judicial, de 147 planes.

VilaWeb: El jutge acusa Matas d'orquestrar una farsa'

Dimarts de passió

Matança al metro de Moscou ... i sé que algú, en el temps,
servarà el meu record. (Miquel Martí i Pol)
Ahir, el terrorisme va tornar a colpejar la ciutat de Moscou després d'un llarg interval de temps en un dels sistemes més vulnerables, el metro, i en hores de màxima afluència, amb dos atemptats perpetrats per crear el caos i la confusió en el principal mitjà de transport de la capital russa, utilitzat per uns nou milions de persones cada dia. Almenys 38 persones van morir i 65 més van resultar ferides. Hores després, les autoritats russes ja havien identificat els autors dels atemptats: dues dones suïcides procedents del Caucas nord. Aquestes dones kamikazes, que ja havien colpejat altres vegades la capital russa amb atemptats amb bombes generalment adossades al cos, són conegudes com les vídues negres, perquè porten roba negra, de dol, i són dones de guerrillers islamistes morts pels serveis secrets russos.