lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 d’octubre, 2009

Prop d'un miler de persones es manifesten a Tortosa i Roquetes contra el tancament de Lear

Prop d'un miler de persones s'estan manifestant aquest dilluns a la tarda pels carrers de Tortosa contra el tancament de la planta de Lear de Roquetes, que es dedica a la fabricació de components per a l'automoció i preveu un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per a 518 treballadors.

La marxa ha començat a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa i ha transcorregut al llarg de dos quilòmetres, fins a Roquetes. El lema de la manifestació, –que ha comptat amb els alcaldes de Tortosa, Ferran Bel (CiU) i de Roquetes, Francesc Gas (ERC), a més d'altres polítics i senadors de la demarcació– és "No al tancament de Lear, volem faena". A la marxa, també hi ha assisitit el secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez.

També s'han pogut sentir consignes com "Lear traïdora", "¿Montilla dónde estás?" i "Les Terres de l'Ebre també són Catalunya".

ERC aposta per reformar l'impost de successions amb el suport de PSC i CiU

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha advertit aquest dilluns a ICV que no pot anar 'en direcció contrària' a un 'clam social' com és la reforma de l'impost de successions. Així, els republicans es mostren partidaris d'impulsar aquesta reforma amb el suport del PSC i CiU, trencant la unitat del tripartit -com ja va passar amb la Llei d'Educació. ERC ha lliurat avui a Montilla la seva proposta que planteja eliminar l'impost al 85% dels contribuents. Davant d'aquest context i després que el president d'ERC, Joan Puigcercós, ja apuntés cap a la possibilitat d'entesa entre ERC i CiU, la federació nacionalista els demana concreció ja que la federació ha sotmès aquesta qüestió a votació al Parlament vuit vegades 'i el tripartit les ha negat totes', s'ha queixat Josep Maria Pelegrí. Al seu torn, ICV ha demanat 'serenor' a ERC i 'no caure en la trampa' de CiU.

Una trentena de joves mostren a Lleida el rebuig a la monarquia

Una trentena de joves han mostrat aquest dilluns a Lleida el rebuig a la monarquia amb motiu de la visita dels prínceps d'Astúries que han inaugurat el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari (PCiTAL). Un ampli dispositiu dels Mossos d'Esquadra amb agents antidisturbis i diversos furgons policials ha acordonat als joves per evitar que poguessin sortir del perímetre de la plaça Lluís Companys. L'Assemblea de Joves de Lleida ha convocat la protesta amb suport d'altres organitzacions independentistes. L'acte, que s'ha perllongat durant una hora i escaig, s'ha desenvolupat sense incidents i sota l'atenta mirada de molts ciutadans i les càmeres de diversos mitjans de comunicació.

L'esquerra independentista insta a boicotejar la visita dels prínceps espanyols a Catalunya

Diverses organitzacions de l'esquerra independentista, entre elles les JERC, el SEPC i l'Assemblea de Joves de Lleida, han fet una crida per boicotejar la visita que aquest dilluns fan els prínceps espanyols a Lleida i Sant Cugat. Els borbons han estat convidats per la Paeria de Lleida i la UDL per inaugurar el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Gardeny, i a la tarda visitaran Sant Cugat per inaugurar el Campus d'ESADE. Els independentistes consideren que els prínceps són un signe de 'l'opressió històrica al poble de Catalunya' i denuncien que les despeses que costarà la visita a Lleida només serviran perquè l'alcalde, el socialista Àngel Ros, 'pugui sortir de nou a les portades dels diaris'.

ERC no assisteix a la inauguració del Parc Científic de Lleida presidida per Felip de Borbó

ERC ha plantat els prínceps. Cap membre del grup municipal d'ERC de Lleida no ha assistit a l'acte inaugural del Parc Científic de la ciutat presidit pels prínceps d'Astúries perquè 'tornarà a suposar una despesa quantiosa que haurà d'assumir l'Ajuntament'. Segons la seva portaveu, Montse Bergés, 'l'Ajuntament va posar en marxa un pla d'austeritat que, en un dels seus punts, recomana l'estalvi en 'primeres pedres, recepcions i càterings'.

A més del motiu econòmic, ERC no veu bé que sigui la família reial qui inauguri un parc tecnològic al qual no hi ha contribuït econòmicament ni publicitàriament.

eMaragall afirma que es mantindrà el nom a les vacances de Nadal i Setmana Santa

D'això parlàvem!!! eMaragall PSC 261009 RAC1

El conseller d'Educació, eMaragall, ha assegurat que no canviarà la denominació de les vacances de Nadal i Setmana Santa per la de vacances d'hivern i de primavera tal com va proposar el Consell Escolar de Catalunya (CEC) en el seu últim informe sobre el calendari.

eMaragall ha recordat que els informes del CEC no són vinculants, i ha afegit que tot i que la societat catalana és laica, "no ha de renegar de la seva tradició i història", ha dit en declaracions a RAC 1.

"Ho respecto perquè estem en un país laic i ningú està forçat a creure ni a participar en res que no es correspongui amb les seves conviccions", ha reconegut el conseller, però ha afegit que Catalunya té una tradició i història de la qual "no cal renegar en absolut". "No penso fer-ho", ha conclòs eMaragall, el qual ha advertit que tot i que la conselleria canviés aquesta denominació "ni es notaria, perquè la realitat és molt tossuda". Amb això, ha puntualitzat: "Més val que les formes i la realitat estiguin tan d'acord com sigui possible".

Per acord majoritari, el CEC va argumentar que el canvi de nom, a més de respondre a la diversitat social, permetria una distribució més racional dels períodes lectius i de descans.

El moviment pro-consultes es consolida

Quan un grapat de sobiranistes es van aplegar a Arenys de Munt per convocar una consulta popular sobre la independència, molta gent va pensar que allò tindria un valor purament simbòlic. No comptaven amb l'extraordinari ajut que l'advocat de l'Estat i la Falange (vells amics, per cert) farien a la consulta tot intentant avortar-la, fet que la va fer saltar a les planes dels diaris d'arreu del país, i fins i tot a moltes publicacions de més enllà de les nostres fronteres i de les de l'Estat espanyol. Ara, gràcies a aquest primer impuls, el moviment pro-consultes s'ha estès arreu del país. Dues grans notícies, en particular, van mostrat la setmana passada la fortalesa que està agafant aquest moviment. Primer, la convocatòria de consultes a capitals com Manresa, Sant Cugat del Vallés i la joia de la corona: Girona. Segon, la trobada, a Arenys de Munt, el passat dissabte 24 d'octubre, de centenars de representants de les gairebé 100 comissions ciutadanes que, als seus respectius municipis, estan organitzant consultes sobre la independència seguint l'exemple del municipi maresmenc. Qui pot dubtar, ara, que el 13 de desembre els peus de fang de l'Estat espanyol es desfaran una mica més.