lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 d’agost, 2008

ERC amenaça amb un referèndum sobre el concert econòmic

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha anunciat que defensarà la convocatòria d'un referèndum sobre el concert econòmic si fracassa la negociació entre la Generalitat i l'Estat sobre el nou model de finançament de Catalunya, un escenari "probable" davant de l'actual situació i "actitud" del Govern central. Puigcercós ha advertit que davant d'un fracàs de la negociació en els pròxims mesos "no quedarà més solució" que "forçar" la convocatòria d'un referèndum sobre el concert econòmic.

"Si no hi ha acord ara, hi haurà una majoria a Catalunya favorable a un pas més" que "forçarà un referèndum per al concert, i aquest consens existirà", ha dit. Però encara que hi ha un acord, ha afirmat que "el pròxim pas" per a Catalunya serà un model com el de les comunitats forals: "L'Estatut ha de donar-nos solucions per a ara, però el pròxim pas ha de ser el concert".

Puigcercós considera, d'altra banda, que "Catalunya ha de quedar fora del nou model de finançament" si aquest no li convé i "no suposa una millora substancial", la qual cosa comportaria seguir de moment amb el sistema actual, encara que la majoria de comunitats adopti el que proposa el Govern central. Segons ha declarat Puigcercós, el millor seria que el Govern català pugui acabar sumant-se al model que accepti la majoria de comunitats, "però l'acord no pot ser a qualsevol preu, i no admetrem que, en nom del consens, tornin a sortir perdent els ciutadans de Catalunya". "Pot passar", ha dit, "que la majoria de comunitats, especialment les governades pel PSOE però també les del PP, arribin a un acord satisfactori per a les seves necessitats de despesa en serveis públics, i que, en canvi, Catalunya consideri que no és així, i que no deu entrar'en aquest model".

El líder d'ERC ha precisat que "no es tracta de buscar una pròrroga del model actual sinó de continuar negociant, perquè l'Estatut ens dóna joc per continuar fent-ho, al marge que altres comunitats avalin l'acord amb el Govern central i que després el consagrin al Consell de Política Fiscal i Financera".

Després d'aclarir que ERC "desitja una solució pactada però no a qualsevol preu, perquè abans que acceptar un mal model és millor que no hi hagi acord", Puigcercós ha explicat que "quedar fora" del nou sistema "és un escenari del que encara es parla poc però que és a sobre de la taula".

eldebat.cat: Puigcercós vol un referèndum pel concert econòmic si fracassa el finançament

Espanya es desinfla?

Abans d'iniciar-se els Jocs Olímpics de Pequín, la previsió de metalls per a Espanya es situava al voltant de les 22 de Barcelona'92, el millor resultat olímpic de la delegació estatal. Segons van recollir diversos mitjans de comunicació, fins i tot el Príncep Felip apostava per aquest botí. "La barrera són les 22 de Barcelona, però està complicat. La competència és ara més gran. S'han incorporat nous països i hi ha més rivals. Hi ha molta qualitat en el nostre equip i un gran esperit, però està complicat", va dir l'hereu espanyol. El secretari general per a l'Esport, Jaime Lissavetky, també s'apuntava a les 22 medalles. "Els deures s'han fet i s'han fet bé. No es poden preveure el nombre de medalles, però en el 2007, en els campionats del món d'esports olímpics, Espanya va aconseguir 22 medalles en 12 disciplines, la qual cosa demostra que som un país poliesportiu. Si tenim el mateix comportament estarem en aquest ordre", va dir Lissavetzky. La realitat, però, és diferent. Quan estem a l'equador de la competició, Espanya només ha aconseguit dues medalles, l'or de Samuel Sánchez en fons en carretera de ciclisme, i el bronze de José Luis Abajo en esgrima, més la de Rafa Nadal que es concretarà en la final de tennis. Espanya participa en 26 de les 28 disciplines olímpiques. Només ha fallat en beisbol i futbol. En el medaller ocupa la 22a. posició. Després de les 22 medalles a Barcelona'92, Espanya va treure 15 a Atlanta'96, 11 a Sydney'00 i 19 a Atenes'04.

Zapatero haurà de comparèixer al Congrés per donar explicacions sobre el finançament

El president de CIU, Artur Mas, ha confirmat avui que la coalició nacionalista votarà a favor de la compareixença del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, al Congrés dels Diputats per donar explicacions pel grau de compliment de l'Estatut en relació al model de finançament. Artur Mas 150808 CATinfo En declaracions a Catalunya Informació, Mas ha confirmat que CIU donarà suport a la petició sol·licitada pel grup Parlamentari d'ERC i IU-ICV-EUiA i el Mixt, a més del PP, a la qual també s'ha sumat el PNB. "No mostrar oposició vol dir evidentment que donarem el nostre suport a la compareixença", ha constatat.

Amb tot, el líder de CIU ha volgut posar l'accent que no entén les formes dels socis del govern de la Generalitat. "A Catalunya se'ns reclama unitat d'acció i resulta que a Madrid ICV i ERC actuen completament diferent al PSC, i a més, trencant la unitat d'acció que després demanen a casa nostra", ha explicat.

Aquesta setmana, el portaveu parlamentari de CIU, Josep Sánchez Llibre, ja havia anunciat que la seva formació no s'oposaria a la compareixença davant la Diputació Permanent per respectar així la voluntat de les formacions catalanes.

Esperem que no es desdiguin a l'últim moment. Tenim memòria!!!

Solbes diu que no té "cap dubte" que els 25 diputats del PSC al Congrés votaran a favor dels pressupostos

Solbes 150808 CATinfo El vicepresident segon del govern espanyol, Pedro Solbes, diu no tenir "cap dubte" que els 25 diputats del PSC al Congrés donaran suport als Pressupostos Generals de l'Estat per a 2009 malgrat que aquest partit ha fet un front comú amb la resta de partits catalans, que vinculen la negociació del nou finançament amb la votació dels pressupostos.

Solbes lamenta que en les negociacions sobre el finançament autonòmic hi hagi "més preocupació pels diners immediats que per la lògica" del nou sistema. La proposta per al nou sistema presentada és, assegura, "enormement respectuosa" amb l'Estatut, i encara que entén que hi pot haver interpretacions diferents reitera que és compatible amb l'aplicació de la norma catalana.

Segons la seva opinió, el document de l'Executiu dóna pistes i possibilitats "significatives per avançar" en la negociació encara que lamenta que quan comencen les converses " tothom vol només saber "quant li toca". "Aquest no és el tema fonamental", afegeix. Per contra, assenyala el vicepresident, cal aprofitar el fet que és la "primera vegada" que hi ha una "veritable" negociació sobre finançament autonòmic per aconseguir entre tots un sistema "consistent i coherent a llarg termini". "I després -remarca- ja veuríem el problema de les quantitats".

Solbes insisteix a desvincular la negociació sobre el finançament a la dels Pressupostos i reconeix que "li agradaria" que els diferents grups polítics fessin el mateix.

Mas: "Zapatero va dir que compliria amb Catalunya i no ho ha fet. Ara li toca al PSC complir amb Catalunya"

Artur Mas 150808 RAC1 El líder de CiU, Artur Mas, ha assegurat aquest divendres que el govern espanyol ha "incomplert" de manera "flagrant" l'Estatut de Catalunya i que José Luis Rodríguez Zapatero "no diu la veritat" quan assegura que "ha complert l'Estatut" presentant una proposta de finançament. "Zapatero va dir que compliria amb Catalunya i no ho ha fet, potser ara és el PSC qui ha de complir amb Catalunya votant en contra dels pressupostos de l'Estat", ha afirmat Mas.

En una entrevista a RAC 1, Mas ha remarcat que la data del 9 d'agost fixada en l'Estatut -"un text que Zapatero ha promogut i impulsat"- no era una "caprici" sinó un termini de dos anys per aplicar l'Estatut en matèria de finançament, que finalment el govern de Zapatero no ha complert.

El líder de CiU, que ha reconegut que per al PSC és complicat votar en contra del PSOE perquè té ministres al govern espanyol, ha assegurat que li "agradaria" que els socialistes catalans "arribessin fins a les últimes conseqüències" i que la "confrontació" que aquests dies estan tenint amb Zapatero no quedi en paper mullat.

"Hem de plantar cara allà on Zapatero més ens necessiti", ha afegit Mas referint-se a la votació dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2009 que s'ha de fer al Congrés dels Diputats.

Saura respon Zapatero que és 'obvi i flagrant' l'incompliment de l'estatut

El govern català respon les paraules del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, assegurant que no ha incomplert l'estatut de Catalunya en matèria de finançament. El president en funcions i conseller d'interior, Joan Saura, s'ha mostrat 'sorprès i preocupat' i ha assegurat que és 'obvi i flagrant' que el govern espanyol no ha complert el text català. Tot amb tot, aposta per centrar el debat en aconseguir un acord en tres mesos.

Saura també ha reclamat a Zapatero que sigui bel·ligerant amb qui acusa Catalunya de ser insolidària per voler un sistema de finançament just.

Aquesta ha estat la resposta del govern, però des dels diferents partits que en formen part, les paraules del president del govern s'han valorat en altres termes. ERC considera que el cap de l'executiu espanyol 'ha mostrat una actitud de menyspreu i manca de respecte cap a Catalunya'. De la seva banda, ICV l'acusa de viure 'fora de la realitat' i no complir els objectius que marca l'estatut. Mentrestant, el PSC ha declinat fer declaracions.