lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 de març, 2010

Els anticementiri nuclear recullen prop de 7.000 al·legacions en contra del magatzem de residus d'Ascó

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha presentat aquest dilluns al matí a la subdelegació del govern espanyol a Tarragona prop de 7.000 al·legacions en contra del magatzem de residus nuclears d'Ascó (Ribera d'Ebre). El portaveu de la coordinadora, Sergi Saladié, ha valorat aquesta xifra de forma 'molt positiva', especialment, pel fet d'haver-la assolit en 'únicament' 20 dies, segons ha explicat. També ha recordat que un total de 124 ajuntaments, entre Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona, han mostrat ja el seu rebuig al cementiri així com vuit consells comarcals i les diputacions de Lleida i Tarragona. Saladié ha anunciat noves mobilitzacions a mitjans d'abril. El portaveu de la coordinadora anticementiri nuclear ha insistit que la candidatura d'Ascó està 'aïllada' perquè, tret de les declaracions d'alguns regidors del municipi i del mateix alcalde, 'cap altra institució i organisme li dóna suport'.

Ascó exhibeix suports per convèncer el govern de ZP

El rebuig del Parlament a la candidatura d'Ascó per acollir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus radioactius no ha fet tirar la tovallola al municipi riberenc, al contrari: amb la col·laboració de l'Associació de Municipis Nuclears (AMAC), l'Ajuntament d'Ascó ha engegat una campanya informativa sobre els beneficis del magatzem, i l'aprofita per lluir les entitats que li donen suport. El ministeri d'Indústria vol prendre una decisió al juny, i Ascó necessita fer contrapès al no del Parlament, argumentat en la "falta de consens territorial". Paral·lel·lament, Vinebre va fer ahir una consulta organitzada per quatre entitats per saber l'opinió dels ciutadans sobre la implantació de l'MTC a Ascó. Van participar-hi 123 persones, de les quals 109 van votar no, 12 sí i dues en blanc. La localitat té 496 habitants.

Els interessos militars de l'energia nuclear

El rebuig al Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears no només es demostra amb mobilitzacions ciutadanes; també es justifica amb arguments científics. En una xerrada a l'Ametlla de Mar, Joaquim Corominas, doctor en enginyeria industrial, va argumentar aquest dissabte el perquè molta gent, incloent-hi ecologistes i científics, estan en contra d'aquesta instal·lació a Ascó o en qualsevol altre punt de l'Estat. «No podem parlar de residus si no parlem abans d'aturar el que els genera», va explicar Corominas, que es va mostrar escèptic respecte al discurs d'alguns partits polítics que diuen que estan en contra de l'MTC però no de l'energia nuclear. La conferència es va centrar en l'ús militar de l'energia nuclear. Els residus que generen les centrals, urani empobrit, s'utilitzen per al material bèl·lic: «Amb un reactor fas electricitat i alhora tens una fàbrica d'urani molt barata.» Pel doctor, «amb els residus dels reactors d'Ascó o Vandellòs II es podrien fer 25 bombes atòmiques cada any». Per això, Santiago Vilanova, de l'associació Una Sola Terra, que va acompanyar Corominas durant la xerrada, va dir que en tot el que envolta l'energia nuclear «hi ha uns interessos militars que s'han ocultat». «Mentre no es trobi un lloc geològic segur per dipositar els residus, que cada central es quedi els seus, tal com fins ara», va reclamar. «És un tema molt seriós, no es pot dir així a la lleugera a quin ajuntament li tocarà la loteria.» A més, va qüestionar que els residus de Vandellòs I, que es troben a l'Estat francès, hagin de tornar a l'Estat espanyol: «No hem d'assumir uns acords militars franquistes, primer hauríem de conèixer quins convenis es van signar i veure si són legals.» Tot un seguit d'arguments sobre interessos polítics i econòmics que generen encara més desconfiança entre els ciutadans. Tal com va afirmar Corominas, «és difícil confiar que l'MTC es gestionarà bé després de les trampes i mentides de les centrals nuclears».

El TC retallarà una vintena d'articles de l'Estatut i vol tenir la sentència a mitjan d'abril, segons l'ABC i El Mundo

Preparem-nos !!! Els rotatius ABC i El Mundo recullen aquest dilluns que sis dels deu magistrats del Tribunal Constitucional espanyol (TC) podrien donar suport a la nova proposta de resolució de la ponent Elisa Pérez Vera, la cinquena des que es discuteix el tema, sobre el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel PP contra el nou Estatut de Catalunya, aquest dimarts farà quatre anys. Un dels aspectes més discutits, el concepte de Catalunya com a nació recollit al preàmbul (sense valor jurídic) podria ser respectat per la sentència, que tot i això remarcaria que l'única nació és l'espanyola, segons recull la Constitució. La ponent i la presidenta del TC, María Emilia Casas, busquen ara el suport d'un setè magistrat.

Avui: Pujol augura que l'Estatut sortirà "molt ferit" d'un TC "caducat"

L'Estat francès no salvarà els correfocs de la Catalunya del Nord de la directiva europea del foc

L'Estat francès no derogarà la directriu europea 2007/23/CE, que exigeix una distància de seguretat de 15 metres entre el públic i els instruments pirotècnics i per tant fa gairebé impossible la celebració dels correfocs. El Butlletí Oficial de la República Francesa ha fet públiques dues respostes parlamentàries de dos diputats de la Catalunya del Nord que demanaven a l'estat francès que es preservi la tradició popular del foc. La resposta estatal deixa clar que els correfocs tenen un futur negre al sud de l'estat francès: 'L'excepció cultural evocada per la pregunta plantejada no sembla suficient per permetre anar en contra de la directriu'.

L'Ebre dóna el tret de sortida a una nova campanya de navegabilitat coincidint amb la Setmana Santa

Ja tenim los iots preparats !!! L'Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE) donarà el tret de sortida a la campanya de navegabilitat per l'Ebre aquest dijous, 1 d'abril, coincidint amb la Setmana Santa. Segons les dades de cabal, facilitades per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), està previst que se situï entorn els 300 i 400 metres cúbics per segons durant aquestes vacances, garantint la viabilitat de la navegació. L'IDECE ha adjudicat el manteniment de la via navegable a l'empresa Copisa i, com a novetat, s'ha inclòs també en la contractació la neteja de les ribers i façanes fluvials dels municipis. La navegació pel riu Ebre té un recorregut de 104 quilòmetres, entre Tortosa i Ascó, i es faran dragats puntuals a municipis d ela Ribera d'Ebre. Amb un pressupost de 685.000 euros, el manteniment de la navegació inclou enguany, a petició dels municipis riberencs, la neteja de les façanes fluvials amb una embarcació més petita que permet l'acostament a les ribes.

Dilluns de passió

Moren en un dia tres dones per violència domèstica a Barcelona, Vic i Castelló Jordi Basté 290310 RAC1

Jornada negra als Països Catalans. Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir a la matinada un veí de l'Hospitalet de Llobregat, de 38 anys, que acabava de matar la seva mare en el seu pis de Barcelona durant una discussió. La víctima, de 70 anys, va morir al mateix lloc. L'home s'havia separat recentment i tenia problemes psicològics, segons van assegurar ahir els veïns. També ahir a la matinada, els Mossos van arrestar un jove de 35 anys que va escanyar la seva parella, de 33, en el domicili que compartien a Vic i es va intentar suïcidar. L'home està custodiat per la policia en un hospital. D'altra banda, una dona de 64 anys va morir dissabte a la nit a Castelló d'un tret que el seu marit li va disparar, i després es va suïcidar. En cap cas s'havien interposat denúncies contra els agressors.

Coc Ràpid: El forat negre ... són 10, 11, 12!