lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de desembre, 2009

Capdevila recomana a les famílies passar més "temps de qualitat" amb els seus fills

La consellera republicana d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, Carme Capdevila, ha afirmat avui durant una visita al Saló de la Infància de Barcelona que les enquestes apunten que els nens i adolescents reclamen passar més "temps de qualitat" amb els seus pares, i ha recomanat a les famílies acudir a la fira per "gaudir" dels seus fills. En aquest sentit, la directora del Saló, Judit Mascó, s'ha mostrat davant dels mitjans "orgullosa" de poder "oferir temps de joc" als nens, un valor que ha dit no esta "a l'alça" a la societat, i ha recordat que moltes de les activitats organitzades aquest any incideixen que els més petits siguin conscients que "ells tenen molts drets, però no tots els nens del planeta els tenen".

La consellera Capdevila ha destacat que en aquesta edició del Saló, inaugurat avui, les empreses i institucions que hi participen han posat "molt d'èmfasi" en la participació dels nens com a ciutadans, ja que "són persones, tot i que petites", amb dret a "opinar i participar" a la societat.

La Plataforma per la llengua fa campanya per un Nadal amb jocs i joguines en català

La Plataforma per la Llengua ha apostat pel sector de la joguina per la clausura de la campanya 'El català suma' oberta el darrer mes de juliol. Aprofitant les festes de Nadal, es denuncia en xifres que només un 6% dels productes del sector- un total de 560 joguines del mercat- presenten la nostra llengua a les instruccions, la capsa o l'embolcall. Malgrat tot, l'estudi promogut per l'entitat assegura que l'evolució dels últims anys és esperançadora, donat que s'ha viscut una lenta però progressiva millora: el 2007 el percentatge de presència del català a jocs i joguines era de 4,8% i de 5,4% el 2008. La campanya té per objectiu conscienciar la ciutadania per tenir en compte el criteri lingüístic a l'hora de triar les joguines. PLATAFORMA PER LA LLENGUA: Aquest Nadal i Reis, podeu comprar jocs i joguines en català: consulteu la llista

L'Orfeó Català farà un concert gratuït de nadales a Barcelona

El proper dilluns 4 de gener l'Orfeó Català farà un concert gratuït de nadales a la plaça del Rei de Barcelona.

Amb aquest gest, l'Orfeó vol expressar el reconeixement rebut per part de Barcelona i agrair públicament el suport que ha rebut en els darrers mesos per part de la ciutadania, arran del cas Millet. Els cantaires, dirigits per Josep Vila, interpretaran des de les escales de la plaça Joia en el món, Els àngels de la glòria, Cançó de bressol, Fum Fum Fum, Adeste fideles, Un roseret eixia, Les dotze van tocant, Santa nit, El rústec villancet i El dimoni escuat, entre d'altres.

Urkullu recorda que ETB va obtenir l'any passat més audiència que aquest any amb el discurs del rei

Confirmat: no els ha agradat! El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha afirmat aquest diumenge que el missatge de Nadal de Joan Carles I només va ser vist pel 13,5% dels bascos, cosa que, segons ell, evidencia que "no va interessar ni als nacionalistes bascos ni al espanyols".

En un article publicat al seu blog, Urkullu s'ha referit a la polèmica emissió per primer cop per la televisió pública basca del missatge reial i ha recordat que l'any passat ETB va aconseguir un 35% de quota de pantalla sense emetre el missatge del monarca, que aquest any es va quedar molt per sota, en el 24%.

Així mateix, Urkullu assenyala que l'emissió del missatge del rei ha estat un canvi a ETB, un canvi que ha qualificat "de pitjor" per a la televisió pública basca. Iñigo Urkullu: Tiempo de balances

Sebastià Alzamora: El xou de Sa Majestat (Avui)

El PP augmentaria la seva majoria absoluta al País Valencià, segons una enquesta del propi partit

Si ells no volen, no hi ha res a fer!!! El PP valencià ha assegurat que, segons una enquesta realitzada pel propi partit, augmentaria la seva majoria absoluta a les Corts Valencianes amb tres escons més si ara se celebressin eleccions. L'enquesta els atorgaria 57 diputats, mentre que el PSPV en perdria dos i es quedaria amb tan sols 36 escons. EUPV n'obtindria sis -un menys dels que va assolir amb la coalició Compromís pel País Valencià al 2007. Segons el sondeig, el 49,7% dels valencians creuen que el PP és el partit que està més capacitat per governar i el 45,6% prefereix Francisco Camps com a president. Els populars titllen les dades d''espectaculars' i les presenten com a evidència que 'la trama Gürtel no té cap pes en els ciutadans'.

LEVANTE: Otra encuesta del PP le otorga tres escaños más

Croàcia tria el seu tercer president després de la independència

Ivo Josipovic, de 52 anys d'edat, candidat del Partit socialdemòcrata (SDP, oposició parlamentària), és el favorit en la primera volta. Els croates voten aquest diumenge per escollir el seu tercer president des de la independència d'aquesta exrepública iugoslava el 1991, que tindrà com a principal missió integrar ràpidament el país dins de la Unió Europea.

Més de 4,4 milions d'electors, dels qual aproximadament 400.000 viuen fora, sobretot a Bòsnia, han de triar entre dotze candidats. Si cap obté la majoria absoluta, es farà una segona volta el 10 de gener entre els dos més votats. VilaWeb: Croàcia elegeix president

Avui: Josipovic i Bandic passen a la segona volta electoral a Croàcia

Evo Morales proposa legalitzar petites parcel·les per al cultiu de fulla de coca al centre del país

En què quedem? El president de Bolívia, Evo Morales, ha proposat a l'Assemblea legislativa la legalització a la regió de Chapares, al centre del país, dels coneguts com a 'catos de coca', és a dir, unes petites parcel·les d'uns 1.600 metres quadrats utilitzades per al cultiu d'aquesta planta. Morales afirma que la legalització dels 'catos', unes plantacions de caràcter tradicional i artesanal, és important per mantenir "controlat" el cultiu de fulla de coca.

"Una necessitat que tenim és aconseguir un mercat legal de la coca, per això estem racionalitzant-lo. És la nostra obligació plantejar com legalitzar-lo al Congrés, ara Assemblea Legislativa Plurinacional", va afirmar Morales en declaracions a l'Agència Boliviana de Notícies.

"Les lleis no reconeixen el 'cato' de coca, ja que ha estat respectada mitjançant la força sindical i electoral. Ara tots som responsables per legalitzar-lo", ha afegit.

Endesa millora la subestació per reforçar el servei a deu municipis

Ja ho heu notat? Naltros, tampoc!!! La companyia elèctrica Endesa ha acabat els treballs de reforma tecnològica i ampliació de la subestació que hi ha Xerta amb l'objectiu de reforçar el servei elèctric a deu municipis del Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Concretament, les obres han consistit a desdoblar una línia de tensió mitjana a 25 kV entre les poblacions de Miravet i Benifallet, de manera que se n'ha dividit la càrrega elèctrica per alleugerir la xarxa i garantir-ne el subministrament. D'altra banda, també s'ha fet una estesa de 425 metres de línia elèctrica aèria per travessar l'Ebre a la presa de l'Assut de Xerta. Els municipis beneficiaris d'aquestes obres són Benissanet, Ginestar, Miravet, Móra la Nova, Rasquera, Tivissa, Benifallet, Gandesa, Pinell de Brai i Prat de Compte.

El cranc roig i el musclo zebrat són les plagues que generen més pèrdues

Les espècies invasores causen un greu impacte mediambiental, ja que alteren l'hàbitat, i alhora representen un maldecap per al sector agrari, per les pèrdues econòmiques que ocasionen. Des de l'Associació de Productors Agraris del Delta de l'Ebre, Prodelta, sostenen que la plaga del cranc roig és actualment la que genera més pèrdues econòmiques al sector, però que riu amunt les comunitats de regants d'Ascó i Benissanet reben l'impacte del musclo zebrat i la cloïssa asiàtica. Pel que fa al cargol poma, de moment no ha perjudicat la producció d'arròs del delta de l'Ebre, però, si aquest mol·lusc invasor aconseguís escampar-se per la zona, en faria minvar la producció. Des de Prodelta es reclamen al govern accions contundents per combatre aquestes plagues.

Una vintena d'espècies aquàtiques amenacen la biodiversitat de l'Ebre

La introducció d'espècies fora de les seues àrees natives és una de les principals amenaces per a la conservació de la biodiversitat en l'àmbit global. Actualment, la major part de les conques fluvials de la península ibèrica tenen més espècies foranes que natives i l'Ebre no n'és una excepció. Al delta de l'Ebre s'han detectat més d'una vintena d'espècies aquàtiques exòtiques en diversos ambients, però sobretot a la xarxa de reg, algunes de les quals s'hi han establert –mireu-ho al gràfic–, segons les dades facilitades pel Parc Natural del Delta de l'Ebre. De fet, un estudi de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de la Ràpita constata que els exemplars de peixos introduïts a l'Ebre ja supera als autòctons, alguns dels quals han desaparegut.