lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de maig, 2008

La Plataforma del Delta de l'Ebre protesta aquest diumenge contra el transvasament de l'Ebre a Barcelona

La Plataforma del Delta de l'Ebre, que s'oposa a la prolongació del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona, ha convocat per aquest diumenge una protesta que consistirà en la formació d'una cadena humana i un pont de barques entre les poblacions de Sant Jaume d'Enveja i Deltebre.

La protesta començarà al migdia quan desenes d'embarcacions d'aquestes dues localitats, situades als dos costats de la desembocadura del riu Ebre, formaran un pont d'embarcacions.

Amb aquest pont es vol simbolitzar la unió del Delta i la resta de les Terres de l'Ebre en la defensa del riu i el rebuig a l'enviament d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Segons que ha explicat la portaveu de la Plataforma del Delta de l'Ebre, Blanca Rullo, al centre d'aquest pont de barques estarà el vaixell-restaurant Santa Susana, on l'any 2003 PSC, ERC i ICV van signar el "Compromís per l'Ebre", un document que la Plataforma considera que els tres partits han incomplert amb el projecte d'enviament d'aigua a Barcelona.

La Plataforma del Delta de l'Ebre està integrada per persones que van formar la Comissió de Relacions Institucionals de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

Aquesta comissió és la que va impulsar la firma pel "Compromís per l'Ebre", amb el qual el PSC, ERC i ICV es van posicionar en contra de qualsevol transvasament de l'Ebre.

Engany dels polítics

La nova plataforma creu que aquests partits polítics han enganyat a la ciutadania de les Terres de l'Ebre i per això han demanat la dimissió del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, però també de José Montilla (PSC), Joan Saura (ICV) i Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC).

En la protesta de demà també estaran presents membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, segons que ha anunciat el seu portaveu, Manolo Tomàs, que ha considerat que en aquests moments cal mantenir la unitat dels opositors a la prolongació del minitransvasament.

Precisament diumenge que ve 18 de maig la Plataforma en Defensa de l'Ebre realitzarà a Amposta una gran manifestació en contra d'aquest projecte.

L'aigua arriba, però del cel.

Les pluges van mullar gran part del territori català durant tota la jornada d'ahir. El registre de precipitacions màxim va arribar fins als 54 litres per metre quadrat a Tarragona, 41,5 a Constantí, 41,2 a Tàrrega o 35,5 a Vallirana. Fins i tot es va poder veure neu en comarques del Pirineu gironí com la Cerdanya o el Ripollès, on uns pocs centímetres van enfarinar cotes baixes del Pirineu. Però el nivell dels pantans gairebé no ha augmentat i s'han mantingut estables, sense cap canvi notable, com és el cas de l'embassament de Riba-roja o el d'Oliana. Però, tot i això, per avui es preveu que les pluges continuïn i que, a més, arribin amb força a alguns punts del territori català. S'espera que durant la jornada d'avui, en alguns punts del litoral nord s'arribi fins als 100 litres per metre quadrat. Al Maresme, arran de la possibilitat de precipitacions abundants, el Consell Comarcal va decidir mantenir en estat d'alerta diferents municipis, on s'esperen entre 60 i 70 litres per metre quadrat. Gràcies al vent de llevant els pronòstics de pluges i fins i tot en alguns punts del Pirineu de neu, continuaran fins demà al vespre en gairebé tot el territori.

Els grafits converteixen un túnel ferroviari en una sala d'exposicions

L'enigmàtic dibuixant de grafits, Banksy, és el responsable de l'exposició que pot veure's aquests dies, i fins dilluns, a un túnel ferroviari de la línia Eurostar, la que uneix Londres amb el continent europeu. Es tracta del Cans Festival, que ha aplegat una quarantena de dibuixants de tot el món i que ha transformat un túnel brut i fosc en una sala d'exposicions.

Els visitants no només poden veure els grafits que hi ha sinó que, a més, poden participar-hi activament i dibuixar-ne de nous. Això sí, han de seguir unes determinades normes: cal fer servir plantilles amb dissenys (per tant, no es poden fer signatures) i només es podrà pintar allà on digui l'organització i mai damunt d'un altre grafit.

Banksy, que mai no ha ensenyat públicament el seu rostre, va fer la convocatòria a través del seu portaveu, qui també va filtrar unes declaracions al diari The Times: 'qualsevol que sàpiga fer servir un pot de pintura té tant a dir sobre la imatge de les ciutats com els arquitectes i publicistes'.

Al Cans Festival s'hi poden veure desenes d'obres, com un dibuix de Dolk, que barreja la figura del Papa amb la coneguda imatge de Marilyn Monroe a 'La temptació viu a dalt', dissenys de Blek Le Rat, pioner dels grafits amb plantilles i, és clar, dibuixos de Banksy, l'organitzador del festival.

lo carrer del riu: Grafits de Banksy al garatge de l'ambaixada suïssa a Londres

Ibarretxe proposa a Zapatero un acord que reconegui la identitat nacional basca i respecti el seu dret a decidir

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha enviat al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, un document en què li proposa un pacte perquè "la societat basca pugui exercir el dret a decidir lliurement el seu futur".

El lehendakari va prometre al president espanyol que li enviaria un document amb una "proposta oberta de pacte polític per la convivència", que comentarien durant la reunió prevista pel 20 de maig.

El document, fet públic aquest divendres pel govern basc, té cinc fulls. Proposa un procés de negociació política entre tots els partits bascos, sense exclusions, amb l'objectiu d'arribar a un "acord de normalització política", acord que haurà de ser ratificat després per la societat basca en referèndum.

També aposta perquè Zapatero i Ibarretxe doni suport "als processos de diàleg amb els qui decidiran abandonar la violència" i proposa crear un òrgan comú entre el País Basc i Navarra.

Final de la violència

La consulta serviria per ratificar un "compromís ètic amb el final definitiu de la violència". Aquest compromís consisteix en apostar per "un final dialogat de la violència, si es produeixen les condicions adequades, fonamentades en una clara voluntat per part d'ETA de posar fi a la mateixa i en actituds inequívoques que puguin conduir a aquesta convicció".

En aquest cas, es donaria suport "als processos de diàleg amb els qui decideixin abandonar la violència", deixant clar que "les qüestions polítiques han de resoldre's únicament a través dels representants legítims de la voluntat popular".

Per una altra banda, la consulta del 25 d'octubre serviria per donar suport a la posada en marxa "d'un procés de negociació política entre tots els partits bascos, sense exclusions".

A través d'aquestes negociacions entre partit es buscaria "un acord democràtic per a la normalització política", que seria sotmès a referèndum en la societat basca, abans de que acabi l'any 2010.