lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de juny, 2009

Junqueras denuncia que l'Estat espanyol destina la meitat dels recursos d'R+D a projectes armamentístics

Oriol Junqueras 020609 CATr

El candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha denunciat avui que l'Estat espanyol compta els projectes de desenvolupament d'armes com a despesa en Recerca i Desenvolupament i que destina a aquest tipus de projectes la meitat del seu pressupost per a R+D. Així ho ha afirmat en una visita al Barcelona Supercomputing Center. A més, ha explicat que l'OTAN ha cridat l'atenció a l'Estat espanyol per 'comptabilitzar malament' aquests recursos perquè 'distorsiona' les dades reals sobre inversió en aquest àmbit. El candidat republicà creu que això demostra que la política d'R+D del govern espanyol és d''aparador' i s'ha compromès a treballar perquè al 2015 s'hi destini el 3% del PIB, ja que ara no arriba al 2%.

En aquest mateix sentit ha demanat buscar mecanismes perquè les petites i mitjanes empreses, molt importants a Catalunya, puguin tenir accés a la investigació a través de, per exemple, línies específiques de crèdit del Banc Europeu d'Inversions.

directe.cat: Junqueras demana el vot als socialistes a qui 'fa mal votar a Magdalena Álvarez'

Més de mil persones omplen de gom a gom les Cotxeres de Sants per escoltar Carretero

Les Cotxeres de Sants plenes de gom a gom, amb més de mil persones, han rebut aquest dimarts al vespre Joan Carretero en l'acte de presentació a Barcelona del que, per ara, és la seva associació. Com ja ha fet en altres comarques, sense gaire repercussió mediàtica, ha comparegut davant dels afiliats i dels interessats a adherir-se al seu moviment per exposar la seva idea de presentar una candidatura "d'ampli espectre" a les eleccions al Parlament de 2010, amb l'objectiu d'acabar portant la cambra catalana a declarar la independència.

Tot i que l'acte era privat, obert només als interessats a participar del moviment però no a les càmeres i les gravadores dels periodistes, l'exconseller i ja exmilitant d'ERC ha atès la premsa abans d'entrar a l'acte. Ha reiterat la seva intenció de presentar-se a les eleccions de 2010 i ha fet una "crida" als independentistes perquè es "reagrupin". També s'ha negat a comentar la campanya de les europees, que ha assegurat que no segueix. "No faré propaganda gratuïta a ERC", ha puntualitzat.

Per a la presentació, Carretero ha comptat amb la presència d'Heribert Barrera, que ja li va donar suport explícit en un article publicat a l'AVUI.cat i que aquest dimarts comparteix la taula amb l'exconseller.

Heribert Barrera: Oportunitat i viabilitat de la proposta de Joan Carretero

Víctor Alexandre: Esquerra, partit conservador

El sector crític d'Eusko Alkartasuna s'escindeix

Una quinzena de dirigents d'Eusko Alkartasuna (EA) a Guipúscoa, encapçalats pel president de la formació en aquesta província, Iñaki Galdos, ha anunciat que abandonen el partit per diferències "irreconciliables" amb la direcció nacional i que en crearan un de nou “d’àmbit nacional" sota la denominació d''Alkarbide'.

En un comunicat subscrit per 15 dels màxims dirigents de la formació a la província guipuscoana, s'explica que les diferències amb la Direcció Nacional del partit són "irreconciliables" –els hi recrimina haver-los exclòs de decisions estratègiques– i acusen a la formació d'haver-se tornat "irreconeixible" per als seus votants.

En la mateixa línia, critiquen "el constant declivi electoral" d'EA, que ha portat a la formació "a una situació de gravetat extrema", així com “l’evident" aposta de la direcció nacional per un pol soberanista amb les forces polítiques de l'esquerra abertzale.

Ridao acusa CiU de voler tornar a la Catalunya que pacta amb el PP

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha advertit aquest dilluns que el canvi que propugna el president de CiU, Artur Mas, és un retorn a la 'Catalunya paralitzada'. Ridao s'ha preguntat si aquest canvi és tornar als 'vuit anys de govern de CiU amb un PP autoritari, antisocial i centralista'. Aquest diumenge, en l'acte central de campanya de CiU, Mas va apel·lar al vot a la federació nacionalista per 'sembrar l'inici del canvi' a Catalunya. Per la seva banda, el candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha assegurat que els republicans no acceptaran una Europa que vagi 'a dues velocitats en el terreny dels drets dels ciutadans', i ha defensat una UE que superi els estats a l'hora de resoldre 'els problemes globals'.

Romeva reclama augmentar els sous 'mínims' i fixar uns 'màxims' europeus

Si toques el salari màxim, et faran fora!!! El candidat d'ICV-EUiA a les eleccions europees, Raül Romeva, ha plantejat com a prioritari establir un salari mínim interprofessional a escala europea (SME). Segons ha denunciat Romeva, el salari mínim a nivell espanyol, de 624 euros al mes i 8.000 euros l'any, és 'absolutament insuficient' per viure, i en aquest sentit ha proposat presentar una directiva a escala europea que situï el SME en un '60% del salari mitjà de cada estat membre'. Aquest increment, en el cas espanyol, situaria el salari mínim per sobre dels 1.000 euros al mes. En relació amb el SME, la candidatura encapçalada per Romeva també proposa limitar de manera proporcional el salari màxim dels 'alts directius'.

Romeva no ha concretat la xifra al voltant de la qual ICV i EUiA proposen limitar el salari dels alts directius a nivell europeu, ja que segons ha dit la prioritat és, ara per ara, aconseguir un increment del salari mínim interprofessional.

Escola Valenciana denuncia que l'oferta d'ensenyament en català és insuficient

Escola Valenciana ha fet públic una anàlisi en què es conclou que l'opció preferent de les famílies, si hi ha l'opció, és que els fills estudiïn en català. 'Si hi existís l'oferta a tots els centres, 'la demanda potencial se situaria en un 55%, això és 233.881 alumnes'. Amb tot, aquesta xifra contrasta amb els 138.223 actuals, i implica que 'amb la planificació i oferta adequada' la matrícula en valencià augmentaria en més 95.558 alumnes.

L'entitat cívica denuncia que, durant el curs 2008-2009, dels 445.335 alumnes que estudien als centres públics d'infantil i primària, només 138.223 ho poden fer en la llengua pròpia del país perquè la conselleria d'Educació no n'amplia l'oferta. Val a dir que tot el País Valencià, dels 1.726 centres públics i privats d'infantil i primari que hi ha, només es pot estudiar en català a 748, és a dir, al 43%.

Segons Diego Gómez, president d'Escola Valenciana, 'l'únic que volem fer entendre al govern valencià és que tots els pares i mares valencians tenen el dret a escollir la llengua en què volen que aprenguen els seus fills, i el dret a estudiar en valencià no està garantit, per això demanem que almenys el 50% de l’oferta siga en la nostra llengua.'

Una altra de conclusions que ha extret l'entitat cívica arran d'aquest estudi és que 'els pares i mares valencians són sabedors que l'ensenyament en valencià és l'únic que garanteix l'igual domini de valencià i castellà i facilita l'aprenentatge de l'anglès, per això, allà on poden triar, matriculen en major mesura els seus fills en valencià perquè és garantia de plurilingüisme.'

Avui: El president valencià Francisco Camps nega l’ensenyament en català a 100.000 escolars

El Lobby per la Independència no s'aturarà fins que s'enderroqui la piscina de Pedro J.

Els promotors de la campanya contra la piscina il·legal que el director de El Mundo, Pedro J. Ramírez, té a Son Servera (Mallorca), el Lobby per la Independència, han avançat que preparen recursos perquè la sentència que declara la piscina d'ús públic vagi més enllà i acabi amb l'enderrocament de la construcció. A més han anunciat que presentaran un altre recurs davant el Tribunal Suprem perquè es reconegui que Jaume Matas 'va signar l'any 2001 una concessió il·legal'. Pel Lobby, la decisió de l'Audiència Nacional espanyola demostra que la piscina 'és nostra' i asseguren que el pas final contra aquesta sonada violació de la Llei de Costes és l'enderrocament, ja que els ciutadans 'no la volem'.