lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de novembre, 2009

López Tena insta els partits a prendre nota dels resultats del 13-D ja que "no tenen un caràcter simbòlic, sinó polític real"

El director executiu d'Osona Decideix, Alfons López Tena, acompanyat de la periodista Patrícia Gabancho, ha presentat aquest dimecres en un hotel de Madrid –amb forta presència de corresponsals estrangers– les consultes sobre la independència de Catalunya que se celebraran a la comarca d'Osona el 13 de desembre que ve.

López Tena ha defensat que la consulta "no té un caràcter simbòlic, té un caràcter polític real". Així, ha assenyalat que els partits "hauran de prendre nota" dels resultats, ja que es consultarà a les mateixes persones que després exerceixen el seu dret a vot a les eleccions. Amb tot, considera que el que passi a Osona no pot ser extrapolable al conjunt de Catalunya.

López Tena ha defensat que es tracta d'un "procés democràtic i legal" i que per això es reconeix també la legalitat de l'Estat espanyol. En cas que per ordre judicial, la consulta no es pogués celebrar, ha avançat que acatarien la sentència però la recorrerien. Sobre els col·legis electorals, ha assegurat que tenen preparades "alternatives" per si hi ha una "actuació de mala fe" per part de l'Estat que els impedeix fer servir seus institucionals.

eldebat.cat: López Tena adverteix que hi ha “alternatives” per si l’Estat “vol impedir el referèndum”

L'eurodiputada del Plaid Cymru gal·lès posa les consultes independentistes com a exemple del canvi a Europa

L'eurodiputada nacionalista gal·lesa Jill Evans, del grup d'Els Verds, ha demanat aquest dimecres als líders de la UE que tinguin en compte en la seva pròxima cimera les consultes sobre la independència que se celebraran a Catalunya el pròxim 13 de desembre en 160 municipis.

Evans ha recordat davant el ple del Parlament Europeu que "més de 150 municipis" catalans votaran sobre una hipotètica independència d'Espanya i ha exigit als caps d'Estat i de govern, que es reuniran a Brussel·les el 10 i 11 de desembre, que introdueixin aquesta qüestió a l'agenda. Per Evans, Europa "està canviant" i per això espera "que el nou president [Herman Van Rompuy] ho reconegui i respongui" a aquest fet.

Evans ho ha dit davant el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, perquè ho transmeti a la presidència sueca de torn de la UE. Evans ha defensat sovint a la cambra el dret d'autodeterminació dins dels Estats membres de la Unió.

Evans forma part dels grups d'Els Verds i pertany a l'Aliança Lliure Europea, que inclou formacions com ERC, BNG, Eusko Alkartasuna i Chunta Aragonesista.

La direcció d'ERC participarà activament en la campanya a favor del sí per la consulta del 13 de desembre a Osona

ERC portarà a Osona els seus principals dirigents per fer campanya en favor del sí en la consulta sobre la independència del 13 de desembre. Durant els propers dies passaran per Osona per participar en diversos actes el president d'ERC, Joan Puigcercós, el secretari general, Joan Ridao,els diputats Anna Simó, Marina Llansana, Josep Maria Freixanet i el diputat al Congrés, Joan Tardà o l'eurodiputat Oriol Junqueras. Els republicans utilitzaran durant la campanya el lema 'Fem un pas endavant. Vota Sí' en la defensa d'aquesta opció en aquesta consulta que es farà a 34 dels 51 municipis d'aquesta comarca catalana interior.

directe.cat: Puigcercós creu que 'la millor resposta' a una sentència adversa del TC és anar a votar el 13-D

Ernest Benach: 'No només no ens hem de tranquil·litzar, sinó que hem d'estar molt amatents'

El president del Parlament, Ernest Benach, ha alertat aquest dimecres que no està 'gens tranquil' en relació a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l'Estatut perquè 'la música que sona no fa pensar que anem pel bon camí, al contrari'. És més, ha avisat que Catalunya 'no només no es pot tranquil·litzar' sinó que cal estar 'molt amatents' a la sentència. Ho ha dit després que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, fes una crida a la 'tranquil·litat' després de l'espiral de declaracions entorn a la reacció catalana davant una eventual sentència del TC adversa a l'Estatut. En aquest mateix sentit s'ha expressat el seu company de partit, Joan Ridao, que ha titllat la demanda de Zapatero d''acte de fe' i el líder de CiU, Artur Mas, que considera que reclamar calma 'després de més de tres anys d'espera quan això s'hauria d'haver resolt abans és d'una audàcia sense límits'.

Avui: Benach es posa a disposició d'ERC per anar a les llistes que encapçalarà Puigcercós

La Comissió Europea suspèn Espanya en educació

L'Estat espanyol no arribarà a cap dels objectius fixats per la UE sobre Educació i Formació per al 2010, ja que en els últims anys ha empitjorat en la majoria dels indicadors "clau" –com la taxa d'abandonament escolar–, segons un informe presentat avui per la Comissió Europea (CE). L'estudi analitza si els Estats membres arribaran a les fites establertes en l'Estratègia de Lisboa sobre Creixement i Ocupació fins a 2010.

Els objectius es basen també en la proporció de persones que completen l'ensenyament secundari superior, el nivell de competències bàsiques dels escolars, la participació en la formació contínua i el nombre de llicenciats en carreres científiques i tecnològiques. Només la fita sobre l'augment de llicenciats ha estat acomplerta pel conjunt de la UE, mentre que en el cas d'Espanya, no es complirà cap dels cinc objectius establerts per al 2010.

El govern té dos mesos per delimitar les zones de concentració de nous parcs eòlics

El govern treballa a cuita-corrents en l'elaboració del mapa de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de parcs eòlics, allà on es donen les condicions òptimes per a l'emplaçament d'instal·lacions de més de cinc aerogeneradors o més de 10 MW de potència elèctrica. El mapa ambiental fixat el 2002 continua sent el referent del desenvolupament eòlic del país, amb mínims retocs, i comarques com la Conca de Barberà, el Baix Camp i la Ribera d'Ebre s'entreveuen com a candidates a rebre alguna de les ZDP que durant el 2010 sortiran a concurs entre els promotors eòlics, perquè s'hi puguin instal·lar 834 MW nous de potència. En el nou decret regulador, aprovat a finals de setembre, es redueix el temps de tramitació dels parcs eòlics, però també ha generat molts punts d'oposició.