lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 d’agost, 2008

El Consell de Seguretat Nuclear proposa una sanció exemplar de vint-i-dos milions d'euros a Ascó

És la sanció més elevada que s'ha imposat mai a cap central del país. Els ecologistes acusen el CSN de minimitzar l'abast de l'incident. Ascó 180808 RAC1 El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha acordat avui de demanar al ministeri d'Indústria espanyol que imposi una multa d'entre nou i vint-i-dos milions i mig d'euros a l'Associació Nuclear d'Ascó i Vandellòs II per les fuites radioactives que hi va haver entre el novembre i l'abril a la Central Nuclear d'Ascó I, perquè considera que va cometre quatre faltes greus i dues lleus. És la sanció més elevada que s'ha proposat mai a cap de les quatre centrals nuclears del país.

El CSN proposa al ministeri que obri un expedient sancionador a la central que inclogui quatre propostes de sanció greu i dues lleus, no tant per la fuita en si mateixa, sinó la incorrecta gestió de l'incident. Vandellòs II era fins ara central que havia rebut una multa més elevada, d'1,6 milions d'euros, ara fa dos anys.

Les entitats ecologistes consideren la sanció insuficient Greenpeace 180808 CATinfo

El grup ecologista Greenpeace no està d'acord amb les sancions imposades a le central nuclear, car diu que el Consell de Seguretat Nuclear minimitza l'abast de l'incident.

Segons la responsable d'energia de l'entitat, Sara Pizzinato, les sis sancions imposades són 'massa lleus i petites', sobretot si es compara amb el 'benefici econòmic que el titular ha guanyat en els últims mesos'. La portaveu de Greenpeace destaca que més del 86% de les partícules superaven el nivell de dosis de radiació permesa per a la població, i que, per tant 'sí que hi ha hagut afectació en la salut pública i al medi ambient'.

VilaWeb/ElPunt: La nuclear d'Ascó haurà de pagar un mínim de 9 milions per la fuita radioactiva

Ecologistes en Acció qualifica de 'salomònica' la proposta de sanció a la central nuclear d'Ascó i demana que es faci públic el rebut del seu ingrés

Ecologistes en Acció de Catalunya ha catalogat de 'salomònica' la proposta de sanció a la central nuclear d'Ascó adoptada pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN), ja que 'obre un ventall massa ample' pel que fa a l'import de la multa. Així, el grup ecologista considera que en la proposta del CSN hi ha una 'manca de concreció' i una 'covardia en l'assumpció de responsabilitats' que com a màxim òrgan de control de les centrals nuclears 'li correspon'. A més, els ecologistes s'han mostrat escèptics pel que fa al compliment de la sanció per part del titular d'Ascó I, pel que demanen al Ministeri d'Indústria que faci públic el rebut que demostri que l'empresa ha ingressat la sanció.

Puigcercós: "Zapatero no té cap voluntat, ens va marejant a tots"

Puigcercós 180808 RAC1 El president d'Esquerra Joan Puigcercós ha manifestat en una entrevista a RAC 1 que "no veig predisposat el govern espanyol per arribar a un acord" en matèria de finançament, atès que "segueixen amb els vicis de sempre". Puigcercós, que considera que en la negociació "hi ha en joc la dignitat" de Catalunya, ha augurat que "s'encallarà tot, faran una proposta més que insatisfactòria", i ha lamentat que "Zapatero no té cap voluntat, ens va marejant a tots".

En aquest sentit, el dirigent d'Esquerra ha defensat que "si no hi ha un bon acord és millor que no hi hagi acord". En aquest sentit ha reivindicat la seva proposta de referèndum sobre el concert econòmic. "Si no arribem a un bon acord en finançament, hem de buscar la fórmula per saber si volem que els impostos de Catalunya es quedin a Catalunya. Més democràtic que la gent ho expressi en una consulta popular... qui pot estar en contra d'això?", ha preguntat.

Preguntat sobre les possibilitats de que el partit que presideix abandoni el govern català, Puigcercós ha recordat que "ERC pot estar al Govern i a la oposició. Si ERC deixa el Govern tindrem millor finançament? Si fos així el deixaríem, però molt em temo que no seria així". Tot i això, l'exconseller ha advertit que "és evident que si no hi ha una actitud clara de defensa dels interessos de Catalunya nosaltres ens haurem de replantejar moltes coses. Clar i català".

"Nosaltres estem en el Govern per a defensar els interessos de Catalunya", ha indicat, per tot seguit deixar clar que "a mi no m'agrada amenaçar, però ens hi juguem molt, no podem cometre errors vells". "Volem que aquest Govern continuï, i acabar aquesta legislatura, però per això volem que tothom defensi els interessos de Catalunya", ha sentenciat.

L’IEC denuncia que molts mitjans maltracten la llengua

El president de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Martí, ha lamentat, en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu, que “la majoria de mitjans de comunicació “sentin el rubor de parlar bé la llengua catalana”, i que “sentin angúnia per tot allò que s’allunya massa de la llengua veïna”.

A parer de Martí, els mitjans prefereixen el recurs més fàcil, que sovint es tradueix en castellanismes o mots incorrectes, abans que utilitzar la llengua amb puresa. Per al representat de l’IEC, aquesta actitud està provocant que “el català s’acosti progressivament a l’alienació amb el castellà”.

Joan Martí ha advertit que la desaparició d’una llengua sovint es produeix pel fenomen anomenat linguofàgia, en què una llengua acaba incorporant com a normals solucions que no li són pròpies, alhora que fa desaparèixer les solucions genuïnes. La directora de TV3, Mònica Terribas, ha respost a les acusacions del president de la secció filològica de l’IEC assegurant que “no crec que sigui una qüestió d’avergonyiment, sinó que les noves generacions de professionals tenen un coneixement menor de la llengua i també un menor nivell d’autoexigència en la correcció”.

Terribas creu que hi ha factors que juguen en contra d’aquesta correcció absoluta, com ara les connexions en directe o les informacions de corresponsals que no sempre poden ser corregides a temps.

Tot i aquestes dificultats, Terribas creu que la solució pot passar per contractar professionals amb un nivell adequat en totes les competències lingüístiques, i TV3 “seguir vetllant perquè el català sigui el màxim de curós possible”.