lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de maig, 2010

Junqueras crida a participar en la consulta de Sabadell com un exercici de 'gimnàstica' per a un futur procés vinculant

L'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras ha demanat a la ciutadania que 's'impliqui' en els processos sobiranistes que s'estan desenvolupant a Catalunya per tal de dur a terme un exercici de 'gimnàstica autodeterminista' que serà clau de cara a la celebració d'una futura consulta vinculant a tot el territori. Junqueras ha fet aquestes declaracions durant un acte que ha organitzat la Plataforma per a l'Autodeterminació de Sabadell que també ha comptat amb la intervenció de l'escriptor Roc Casagran. Sabadell durà a terme la consulta el proper 30 de maig en què 170.000 persones tindran dret de vot, però ara mateix 2.500 ja ho han fet anticipadament.

La neteja del futur polígon de Camposines treu a la llum més restes humanes de la batalla de l'Ebre

El procés de neteja de les restes d'explosius i artilleria dels terrenys on s'ha de construir el futur polígon industrial de Camposines ha tret a la llum més restes òssies humanes de la batalla de l'Ebre. De fet, aquesta zona a cavall dels termes municipals de la Fatarella, Corbera d'Ebre i Móra d'Ebre va ser un dels principals escenaris de la batalla de l'Ebre, en ser un nus central de les comunicacions que va patir bona part de les ofensives franquistes. L'aparició d'ossos humans va obligar a activar el protocol establert per la direcció general de Memòria Democràtica per a les actuacions de recollida de restes en superfície. Així una vegada l'Incasol va informar de la troballa, els responsables de la unitat de desapareguts i fosses comunes es van desplaçar a Camposines per fer un primer reconeixement, i posteriorment es va encarregar la recollida de les restes, el seu estudi antropològic i finalment les van dipositar a l'ossera del Memorial de les Camposines.

L'advocada del Tribunal de la UE troba il·legal el cànon digital

El cànon digital que s'aplica a l'estat espanyol és incompatible amb la llei comunitària perquè s'aplica 'indiscriminadament' a tots els aparells i materials de reproducció digital, i no només a aquells que 'presumiblement' es destinaran a còpies privades. Així ho ha dictaminat avui l'advocada general del Tribunal de Justícia de la UE, Verica Trstenjak, en les conclusions del litigi entre la SGAE i l'empresa Padawan, que comercialitza amb dispositius d'emmagatzematge electrònic.

Les conclusions de Trstenjak, però, no són vinculants sinó només una proposta sobre la qual els jutges del Tribunal deliberaran i emetran sentència.

Avui: El Tribunal Europeu de Justícia creu que el cànon digital espanyol és il·legal

Francisco Camps amenaça ara amb tancar les emissions de Catalunya Ràdio

El Govern de Francisco Camps (PP) ha amenaçat amb tancar l'emissió de Catalunya Ràdio al País Valencià. Segons ha informat la pròpia emissora, la Generalitat valenciana hauria fet arribar a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) -l'entitat que gestiona els repetidors- un requeriment administratiu perquè en els propers deu dies tanqui les dotze antenes que emeten la freqüència de Catalunya Ràdio. De no fer-ho, l'executiu de Camps amenaça l'entitat de sancionar-la amb multes econòmiques, unes sancions que Acció Cultural acumula ja per valor de centenars de milers d'euros per no haver tancat els repetidors de TV3 al territori.

Avui: Camps amenaça ara de tancar les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià

El PSC proposa un reglament per millorar el tracte als braus, sense deixar de matar-los

El PSC s'ha mostrat partidari de mantenir les corrides de toros a Catalunya en les esmenes que ha presentat a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que planteja la prohibició d'aquests 'espectacles' que acaben amb la mort de l'animal. Els socialistes han presentat esmenes al text per tal que en lloc de prohibir les curses de braus es modifiqui la llei de protecció dels animals incloent un 'reglament taurí' que millori 'al màxim' el tracte i el respecte als animals que intervenen en aquesta 'festa'. A més, els socialistes proposen revisar la normativa ja existent per tal de tornar a permetre que els menors de 14 anys puguin accedir a les places.

Avui: El Parlament, a un pas de suprimir les corrides el 2012

Lukánikos, el gos de les protestes d'Atenes, triomfa a la xarxa

Lukánikos, el gos que apareix a multitud de fotografies enmig de les protestes que s'estan vivint a Atenes en contra del Govern grec, està a punt de convertir-se en tota una celebritat a internet.

L'animal, segons sembla, va agafar el 2008 el relleu d'un altre gos ja desaparegut, Kanellos, que també va tenir el seu moment de glòria en manifestacions passades. Però la fama de Lukánikos (que significa salsitxa) sembla haver superat la del seu predecessor: ha aparegut encapçalant diverses protestes, enmig de gasos lacrimògens, i fins i tot en actitud agressiva cap a un grup d'antiavalots... Així, el gos ja acumula diversos grups de fans a Facebook --amb milers de seguidors--, multitud de vídeos a Youtube o una pàgina web dedicada totalment a les seves gestes, Rebel Dog. Aquí es mostren fotos de Lukánikos, cites sobre l'animal o el cas d'un gos similar a Hondures.

Així, doncs, segons informa The Daily Telegraph, a la xarxa afloren multitud de comentaris que alaben la figura de l'animal amb comentaris com "El gos és un heroi de veritat" o "¿Esprai de pebre? El gos protesta se'l pren per esmorzar".

El tractament contra la plaga de la mosca negra es retarda tres mesos

L'inici del tractament contra la plaga de la mosca negra acumula un retard de tres mesos aquesta campanya. Tot i que habitualment les prospeccions al riu per detectar la presència de larves es comencen a fer entre el gener i el febrer, actualment encara no hi ha data prevista per fer aquests treballs. Tant l'Agència Catalana de Protecció de la Salut com el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (el Code és l'organisme que fa els tractaments) admeten que hi ha un problema administratiu que causa aquest retard. Fins al 15 d'abril s'havien atès 283 persones per picada de mosca negra a les Terres de l'Ebre.

El director tècnic del Code, Raül Escosa, ha avançat que en menys d'una setmana es podrien iniciar els tractaments. «Estem a punt de signar el conveni amb el Departament de Salut i ho tenim tot a punt per començar les prospeccions i l'abocament del producte BTI des de l'helicòpter», ha dit Escosa. De tota manera, l'elevat cabal del riu aquests dies, que arribava ahir als 500 metres cúbics per segon en passar per Tortosa, tampoc possibilita fer el tractament al riu contra les larves. «S'haurà de negociar amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre una reducció del cabal», ha assenyalat el director del Code.

Els pagesos de la Ribera d'Ebre van ser els primers de patir les conseqüències de les picades de mosca negra fa uns cinc anys. Enguany, veuen amb certa preocupació que es retarde l'inici de la campanya. «De moment les baixes temperatures i l'elevat cabal del riu no han afavorit el desenvolupament de la mosca negra», ha manifestat el responsable del sector de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, Jaume Miquel Aleu. Els productors de fruita dolça temen, però, que quan baixe el cabal del riu prolifere ràpidament la plaga. «Esperem que els tècnics no s'equivoquen i no hi hagi cap problema pel retard del tractament», ha dit Aleu. Els 2009 es van atendre 3.806 persones per picada de mosca negra a les Terres de l'Ebre, 2.100 de les quals, a la Ribera.