lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 de maig, 2008

Via lliure per transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, van signar ahir al matí el conveni de col·laboració entre les dues administracions per portar aigua del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona. Les principals decisions, però, depenen ara de la comissió de seguiment, que haurà d'acordar com es fa la reversibilitat del projecte perquè la canonada pugui transferir aigua també cap al sud, així com el mecanisme que s'utilitzarà per desconnectar-la de manera definitiva quan ja no faci falta l'aportació d'aigua a Barcelona. L'Estat es farà càrrec de l'adjudicació de les obres, cosa que es podria fer avui, amb l'objectiu que la setmana vinent comencin uns treballs que ahir van ser declarats d'emergència.

VilaWeb/ElPunt: L'Estat i la Generalitat diuen que les obres de la canonada de l'Ebre són imminents

La Marfanta: El director general d'Agbar compara la interconnexió amb el Tajo-Segura

Puigcercós: "On és la Cristina Narbona?"

La plataforma diu que han maquillat l'obra

Ni la reversibilitat de la canonada, ni la necessitat d'un altre decret que permeti transvasar aigua a Barcelona, i tampoc que la titularitat de la canonada sigui de la Generalitat són garanties per a la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) que la prolongació del minitransvasament serà puntual. El moviment social continua insistint que l'obra serà permanent i que darrera d'aquesta hi haurà altres peticions de transvasaments de l'Ebre. «Han maquillat l'obra per desmobilitzar la gent de l'Ebre i per confondre l'opinió pública», va manifestar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. «És un dia negatiu per a les Terres de l'Ebre i per a tot Catalunya, estem al davant de la culminació d'una manipulació informativa sense precedents des de la dictadura», va afegir-hi el portaveu de la PDE. Els antitransvasistes mantenen la manifestació que han convocat pel pròxim 18 de maig a Amposta. «Hem d'aconseguir una gran manifestació el dia 18 per aturar la construcció d'una canonada que té unes dimensions desorbitades», va dir Tomàs. En aquest sentit, la PDE buscarà el suport de les localitats per on transcorrerà la canonada i dels afectats per les expropiacions. D'altra banda, Tomàs va confirmar que assistirà a l'acte de protesta que ha convocat la Plataforma del Delta de l'Ebre aquest diumenge entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre.

Tomàs també va assenyalar que aquesta serà la legislatura dels transvasaments de l'Ebre. «El PSOE no fa altra cosa que consolidar el pla B del Plan Hidrológico Nacional, la realitat és que no han derogat aquest pla sinó que l'han redimensionat», va dir Tomàs.

Els ajuntaments de la zona de la central nuclear d'Ascó exigeixen garanties sobre la provisionalitat del magatzem de residus nuclears

Greenpeace 060508 CATr Davant l'anunci de l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa) sobre la possibilitat d'ubicar al recinte d'Ascó un magatzem temporal individual (ATI) de residus nuclears, els alcaldes dels catorze ajuntaments de la zona de la central nuclear d'Ascó han manifestat aquest vespre el seu 'enuig' davant la 'manca de comunicació' per part d'Enresa i Endesa, titular de la planta riberenca, d'aquest projecte, que va aparèixer anunciat a la pàgina web de l'empresa pública i al BOE, però en canvi no es va comunicar als ajuntaments afectats. Els municipis s'han refermat en l'exigència de 'garanties de provisionalitat' d'aquesta instal·lació, en el cas que finalment es dugui a terme.

Bloc de Pere Muñoz: LA HIPOTECA NUCLEAR

Un taller d'ocupació millora les instal·lacions de l'estació ferroviària de Móra la Nova

El taller d'ocupació 'Elements ferroviaris' està treballant en la recuperació de l'estació de trens de Móra la Nova a través d'una actuació coordinada i impulsada per l'organisme autònom Desenvolupament Local de la Diputació de Tarragona. Un dels treballs més importants que s'estan duent a terme és la instal·lació d'un pont giratori que s'utilitza per canviar de via locomotores i vagons. El taller d'ocupació, que dura un any i té per objectiu la rehabilitació del patrimoni ferroviari del municipi, està format per vuit persones majors de 25 anys interessades en el ram de les obres públiques i ferroviàries, que en finalitzar el taller obtindran un títol professional.

Isabel-Clara Simó: A favor de Franki

Amb el més pur estil franquista, sense ni tan sols avisar els advocats, ha estat detingut Francesc Argemí, Franki, i portat a la presó de Can Brians 2 per complir una sentència de 2 anys i 7 mesos. Quin és el seu delicte? No ha robat a ningú, ni ha fet mal a cap persona; no ha violat una dona ni ha torturat una criatura; no ha destrossat béns comuns ni privats; ha pagat a Hisenda, és un ciutadà que mai ha fet cap activitat antisocial. Però un dia, a Terrassa, d'on és fill, va despenjar la bandera espanyola de l'Ajuntament, i les lleis medievals espanyoles això ho tipifiquen com a delicte. Només l'espanyola. La catalana la pots cremar, embrutar o rebregar; per tant, no valen els arguments que són coses que poden ferir la sensibilitat de la gent. No: ho consideren delicte perquè és un símbol d'un Estat, i un símbol, per a aquests retrògrads, és més important que les persones. I que la Constitució. Si algú despengés una bandera catalana, jo no saltaria d'alegria, però el ciutadà en qüestió té dret a una llibertat d'expressió que ens han promès a tots. També ens han promès la igualtat per a tothom, però només unes sensibilitats valen i només uns símbols valen. Ara hi ha moltes mobilitzacions per la llibertat de Franki, que resulta que és un catalanista expressiu i disposat sempre a defensar la nostra pàtria i la nostra cultura. Franki no va armat, no fa mal a ningú. Només expressa la seva opinió. I això a dins d'una Europa que fa molt temps que ha deixat de considerar delicte aquesta mena d'actuacions. I que consti que els ultres judicials que promouen aquesta mena de lleis obsoletes són els mateixos que s'escandalitzen perquè "els moros" s'ofenen per les caricatures de Mahoma. Hipòcrites.

Campanya amb personatges populars per la matriculació en català a les escoles valencianes

"Estudiar en valencià té un valor afegit per al futur del teu fill. L'ensenyament en valencià garanteix un aprenentatge bilingüe i et facilita aprendre altres idiomes". Són les paraules del pilot Héctor Faubel, protagonista del vídeo que l'entitat Escola Valenciana, federació d'associacions per la llengua del País Valencià, ha presentat aquest dimarts.

Amb el lema Matricula en futur, matricula en valencià, els promotors de la campanya s'adrecen als pares i mares que han de triar en les pròximes setmanes l'escola per als seus fills. L'objectiu és convèncer-los que triïn la línia d'ensenyament en català, ja que al País Valencià es pot estudiar en castellà (amb una assignatura de llengua catalana) o en català (amb una assignatura de llengua castellana).

L'associació Escola Valenciana vetlla perquè l'administració del PP proporcioni tots els mestres i recursos necessaris perquè l'ensenyament en català no retrocedeixi, i també promou entre els pares l'elecció d'aquesta línia.

En el vídeo, en què a més de Faubel també intervenen l'exporter del València Andreu Palop i l'actriu Núria Roca, s'intenta transmetre la idea que l'ensenyament en català ofereix la mateixa qualitat o més que l'aprenentatge en castellà.

Dos activistes s'encadenen a la Sagrada Família per demanar la llibertat d'en Franki

Dos militants de la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista, la CAJEI, s'han penjat, aquest matí, de la grua central del temple de la Sagrada Família i han desplegat una pancarta demanant la llibertat de Francesc Argemí, Franki. Oriol Sánchez, portaveu de la CAJEI, ha explicat que, amb aquesta acció, volen 'denunciar la injustícia del cas d'en Franki i la politització de la seva condemna, que han volgut convertir en una condemna exemplar per a tots els moviments socials'.

A la web expliquen, a més, que davant de la sentència, l'única alternativa és 'la desobediència activa i pacífica' i animen la societat a 'no quedar-se de braços plegats i demanar l'indult per en Franki'.

La intenció, segons que ha explicat Sánchez a VilaWeb, és que els militants continuïn encadenats fins el proper dissabte, 10 de maig, quan hi haurà una manifestació a Barcelona en suport a Francesc Argemí per demanar-ne l'indult. Les dues persones ja s'han encadenat preparades per aguantar fins dissabte i porten provisions.

La protesta s'emmarca 'en una jornada de lluita on diferents col·lectius se solidaritzen amb en Franki', explica el portaveu de la CAJEI. A la web que es va obrir en suport a l'empresonat, LlibertatFranki.org, s'hi poden trobar les diverses accions que s'han preparat.

Una campanya vol conscienciar els catalanoparlants de no canviar de llengua quan s'adrecen als immigrants

La Plataforma per la Llengua, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i la Fundació Jaume Bofill, posen en funcionament la campanya Si us plau, parla'm en català. Aquesta campanya, protagonitzada per persones que han vingut a viure al país, vol conscienciar els catalanoparlants perquè usin la llengua en dirigir-se a les persones que no el tenen com a primer idioma.

Mònica Jaume i Dolors Solà, coordinadores de la campanya, consideren que actualment "l'ensenyament del català està garantit" però que "l'ús va a la baixa", fet que consideren "perillosíssim". La campanya vol ajudar a "conscienciar-nos a nosaltres mateixos que si no fem ús de la llengua, aquesta no té sentit".

L'Assemblea de Joves de Lleida despenja quatre banderes espanyoles i europees per solidaritzar-se amb 'Franki' de Terrassa

L'Assemblea de Joves de Lleida (Ajll) ha retirat aquesta matinada quatre banderes -dues espanyoles i dues europees- situades a la façana de la seu territorial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Lleida i a l'accés del polígon industrial de Torrefarrera, al comerç La Rotonda. Membres del col·lectiu també han fet pintades en diferents barris de la ciutat per mostrar la seva solidaritat i exigir la llibertat del jove de Terrassa, Francesc Argemí, més conegut com a 'Franki', empresonat per intentar retirar una bandera espanyola del consistori de la capital vallesana.