lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de setembre, 2008

Absolen l'alcalde de Montblanc

Xavier Graset 090908 CATr L'alcalde de Montblanc, el republicà Josep Andreu, ha quedat absolt pel jutjat de Valls. L'han jutjat aquest dimarts per una falta de desobediència i una falta de respecte a l'autoritat arran d'un enfrontament amb agents de la Guàrdia Civil. Andreu ha sortit absolt del jutjat de Valls i ha arrencat aplaudiments de tots els assistents, entre els quals hi havia el president d'ERC, Joan Puigcercós, i l'exconseller Josep Gomis.

Jordi Ausàs 090908 CATr

Després d'escoltar la declaració de tots els testimonis, la mateixa fiscalia ha retirat l'acusació i ha demanat l'absolució per a Andreu, i el jutge ha anunciat immediatament l'absolució.

Per la seva banda, l'alcalde ha fet una crida al respecte dels drets lingüístics i ha assegurat que no prendrà cap acció contra els tres agents denunciants, perquè "no és l'estil de l'Ajuntament de Montblanc".

El conflicte es va produir el 30 d'agost, quan Andreu va demanar a la Guàrdia Civil explicacions sobre un control que feien al poble. Els agents li van exigir que s'identifiqués, cosa a la qual ell es va negar inicialment, ja que entén que la policia ha de conèixer l'alcalde. També van discutir perquè els guàrdies civils li exigien que parlés en català. L'episodi es va acabar a la caserna, on Andreu va mostrar finalment els seu DNI. Dies després, va saber que l'havien denunciat per desobediència a l'autoritat. VilaWeb/ElPunt: Absolen el batlle de Montblanc en el judici de faltes per desobediència

VilaWeb/ElPunt: La Guàrdia Civil de Montblanc obliga el batlle a identificar-se i parlar en castellà

Bloc de notes de Josep Romeu: Montblanc: una absolució injusta

BLOC DE PERE MUÑOZ: AMB PEP ANDREU, ALCALDE DE MONTBLANC

BLOC DE PERE MUÑOZ: ABSOLT L'ALCALDE DE MONTBLANC

Alfons López Tena i Àngel Colom, entre les personalitats que s'adhereixen a la manifestació d'entitats de la Diada per un estat propi

López Tena 080908 COMr L'actor Sergi López, l'exlíder d'ERC i militant de CDC Àngel Colom, el catedràtic de filosofia Josep Maria Terricabras, l'escriptor Mathew Tree, el president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, l'escriptor Víctor Alexandre o el creador del portal El Fènix, Èric Bertran.

Aquestes són algunes de les personalitats que s'han adherit a la manifestació que, sota el lema 'Som una nació, volem estat propi', se celebrarà a Barcelona l'Onze de Setembre, impulsada per una cinquantena d'entitats. Aquesta manifestació vol ser el "tret de sortida" d'aquest lema i no es descarta que hi pugui haver més actuacions conjuntes, segons han explicat els promotors.

Es tracta d'una manifestació que té el suport d'una cinquantena d'entitats, segons ha explicat Elisenda Paluzie, de Sobirania i Progrés. La manifestació començarà a les cinc de la tarda a la plaça d'Urquinaona, a la mateixa hora que també ho farà ERC i altres grups. En aquest cas, les entitats preveuen que el recorregut es faci per la Ronda de Sant Pere fins arribar a l'Arc de Triomf, i baixar fins a l'entrada al Parc de la Ciutadella a l'alçada del Passeig Lluís Companys.

Allà, el poeta i dramaturg Feliu Formosa hi llegirà un manifest, on es defineix un estat propi com un "objectiu ambiciós, engrescador i clar", ja que veuen "esgotada" la via autonomista. Així, consideren "inajornable" l'exercici del dret d'autodeterminació.

Carod-Rovira anuncia una campanya convidant els catalans a no canviar de llengua quan se'ls adrecin en castellà

Carod-Rovira 080908 COMr El conseller de la Vicepresidència, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha anunciat que la Generalitat farà una campanya adreçada als catalanoparlants perquè no canviïn de llengua quan alguna persona se'ls adreci en castellà. Segons ha concretat Carod-Rovira, la campanya, que es farà des de política lingüística, es justifica en el fet que 'el millor gest de bona educació, de respecte, cap a algú de fora és tractar-lo com algú que vol ser de dintre, i als de dintre ja els parles en català'.

Carod-Rovira 080908 COMr

El conseller ha afegit que 'si tu no parles en català als que encara no el parlen poses una barrera i, és clar, no el parlaran mai'

La fusió dels sectors de Carretero i Bertran prioritzarà el dret de decidir

Els sectors d'ERC Reagrupament.cat (RCat) i Esquerra Independentista (EI) van anunciar ahir que es fusionaven per articular una alternativa a Joan Puigcercós. Com a estratègia política, prioritzaran l'exercici del dret de decidir. El secretari general, Joan Ridao, va valorar la fusió com una bona notícia que afavoriria la interlocució de la direcció amb les sensibilitats diferents d'ERC i va repetir que volia integrar-los-hi abans d'un any.

Durant la campanya per a elegir la nova cúpula directiva, RCat i EI van discordar en què havia de prioritzar la nova ERC, si la qüestió nacional o la social. Reagrupament Independentista considera que totes dues són igualment prioritàries. I Rut Carandell va afirmar que RCat no canviaria gens el seu ideari després de la fusió.

El nou corrent insistirà en el dret de decidir, aspecte en què hi ha sintonia total. El membre de RCat i conseller nacional, Ferran Pujol, va explicar: 'Passades les eleccions, veus que el 90% d’allò que defenses és igual.'

Pujol també va dir que les negociacions amb la direcció per a integrar-se a l'executiva nacional no havien acabat de fructificar: 'Em penso que s'equivoquen no llegint els temps moderns. Sempre hem dit que no ens interessen ni les quotes ni les cadires. Volem que hi hagi un veritable procés de canvi.'

Una central nuclear pot generar 375.000 tones de CO2 anuals

Fins a un milió i mig de tones. Aquesta és la quantitat de CO2 que pot emetre una central nuclear durant els quatre anys del cicle de recàrrega de combustible. Ho conclou l'estudi amb què Tanquem les Nuclears-Coordinadora per una Nova Cultura de l'Energia (TLN) vol contrarestar la «propaganda aclaparadora del lobby nuclear» , que ven com a «neta» la producció elèctrica a partir de l'urani. TLN denuncia la «campanya de canvi de mentalitat» que promou el sector nuclear «basada en la premissa segons la qual la repetició continuada d'una idea falsa pot esdevenir una veritat acceptada». Segons TLN es tracta d'una estratègia que aprofita la preocupació pel canvi climàtic per promoure l'energia nuclear com a «part de la solució» contra l'escalfament global.

VilaWeb/ElPunt: «Les centrals nuclears sí que emeten CO2»