lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de juny, 2010

La reivindicació del referèndum, al carrer

Representants d'Amer, d'Arenys de Munt, d'Argentona, del Baix Llobregat, de Cruïlles, de Lleida, dels Pirineus, de Reus, de Sabadell, de Sant Cugat del Vallès i de Terres de l'Ebre, en representació de totes les consultes de Catalunya han obert la marxa d'aquest dissabte que organitza la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), i que ha aplegat milers de persones: 5.000, segons la policia, 50.000, segons els organitzadors. La mobilització, a Barcelona, amb el lema Autodeterminació és democràcia, ha començat a les sis de la tarda a la plaça d'Urquinaona. Amb la marxa es volia donar suport a les consultes populars sobre la independència; mostrar el rebuig absolut a qualsevol tribunal que vulgui decidir el futur de Catalunya; reclamar "el dret a l'autodeterminació del poble català perquè és una nació i perquè autodeterminació és democràcia", i fer palès que la via autonomista i estatutària està esgotada. A la segona línia hi anaven representants d'entitats de la societat civil i persones conegudes del país. S'han adherit a la marxa Catalunya Lliure, CUP, ERC, Entesa pel Progrés Municipal, JERC, JNC, Maulets, PSAN, Reagrupament, algunes agrupacions locals de Convergència i Unitat nacional catalana. La presentació de l'acte ha estat a càrrec de Gerard Sesé. Hi han intervingut la coral Poble que ha interpretat Cant del Poble i l'Estaca, i l'actriu Montserrat Carulla ha recitat La campana de Sant Honorat, entre d'altres intervencions. La manifestació, preparada des de fa setmanes, ha coincidit amb la setmana en què el Parlament ha acceptat a tràmit la iniciativa popular per organitzar un referèndum d'independència oficial. VilaWeb: Milers de manifestants reclamen el dret d'autodeterminació

Puigcercós assegura que la independència és "la millor manera" per sortir de la crisi

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat avui que la independència de Catalunya és "la millor manera" per sortir de la crisi durant un acte de partit per celebrar l'admissió a tràmit al Parlament de la iniciativa popular que sol·licita la celebració d'un referèndum d'independència.

"Espanya és crisi i porta crisi. Com més aviat en sortim abans sortirem de la crisi", ha subratllat davant de desenes de simpatitzants i quadres del partit.

El president d'ERC ha lamentat que Catalunya tingui Espanya "en contra" per canviar el model laboral, energètic i fiscal, per la qual cosa un país amb millors oportunitats passa per la independència, ha reiterat.

En aquesta línia, ha precisat que els impostos dels catalans serveixin per pagar "la deriva econòmica" de l'expresident del govern José María Aznar i de l'actual líder de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Puigcercós: 'Cada signatura per a la IP és un pas més cap a la independència' (directe.cat)

Un referèndum és la via perquè la UE reconegui un nou estat, segons un investigador de Lovaina

L'única possibilitat perquè una nació dins d'un estat membre de la Unió Europea pugui declarar la independència i sigui reconeguda per la resta d'estats membre és a través d'un referèndum, tal i com ja es demana al Principat amb el procés de la Iniciativa Popular. Així ho ha explicat l'investigador de la Universitat Catòlica de Lovaina, Vincent Laborderie, després d'haver fet un estudi comparatiu sobre diversos processos d'independència. A pocs dies de les eleccions legislatives federals a Bèlgica, en què els sondejos preveuen la victòria dels independentistes flamencs, Laborderie creu que avui per avui la independència de Flandes és encara 'irrealitzable' i que Escòcia és la nació europea que està més a prop d'assolir la independència.

Cornellà: s'hi fa l'acte central de campanya del 20-J

Montserrat Nebrera, Iu Forn, Alfred Bosch i Uriel Bertran participen aquest vespre en l'acte central de campanya de Cornellà Decideix amb vista a la consulta sobre la independència del 20 de juny. L'acte es fa a la plaça de l'Església, i hi ha també actuacions musicals. Cornellà és una de les poblacions més grans que votaran diumenge vinent, quan mig milió d'electors tindran la possibilitat de votar en algun dels quaranta-quatre municipis que votaran.

A Cornellà, el popular locutor de ràdio Justo Molinero ha fet campanya per votar; la Federació d'Associacions de Veïns també, i ho ha fet pel no.

L'Estat espanyol veta el Carnet Jove català a Europa

Catalunya no pot ser membre de l'Associació Europea del Carnet Jove perquè l'Estat espanyol ho impedeix. Fa mesos que la secretaria de Joventut preparava la candidatura perquè Catalunya esdevingués membre de ple dret de l'associació (European Youth Card Association, EYCA en les sigles en anglès), però el camí es va estroncar dijous quan el Consell Interterritorial de Joventut i l'Institut de la Joventut d'Espanya (Injuve) van decidir en una trobada a Madrid vetar-l'hi l'entrada.

El veto imposat pels dos organismes dependents del govern espanyol impossibilitarà que el comitè executiu de l'EYCA aprovi l'ingrés de Catalunya, on hi ha més de 500.000 titulars del Carnet Jove. Una situació que ha generat malestar i desconcert a la Generalitat. Entre els arguments que justificarien l'accés de Catalunya com a membre de ple dret destaquen que l'EYCA és una associació de caràcter privat i que, a més, entre els seus membres hi ha nacions sense Estat com Escòcia, Flandes, Valònia i la comunitat lingüística alemanya de Bèlgica. Fa un any, el secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, i el director de l'Agència Catalana de Joventut, Julià Fernàndez, van sol·licitar la integració a l'EYCA al director de l'entitat, Wolfgang Shick. Al febrer, el director general de l'Institut de la Joventut d'Espanya, Gabriel Alconchel, també va escriure a Shick per advertir-lo que "l'Estat espanyol representa les disset comunitats autònomes" i que "només si l'Estat espanyol l'abandonés les comunitats en podrien formar part". En el darrer paràgraf, amenaça que si Catalunya és admesa, la Injuve es retirarà "de manera automàtica" de l'associació.

Un informe jurídic del bufet Ramón Hermosilla de Madrid avala la possibilitat que Catalunya hi ingressi com a membre de ple dret.

L'empresari sard Roberto Oronti llança un diari digital en català i italià

L'empresari i advocat sard Roberto Oronti és un entusiasta de les possibilitats comercials que genera Internet. La seva última iniciativa és llançar a mitjan juliol un diari digital en català i italià per obrir ponts de negoci i intercanviar experiències culturals entre Itàlia i Catalunya. Oronti ha explicat que el projecte compta amb el suport de la delegació de la Generalitat a l'Alguer, però que el finançament inicial prové íntegrament de fons propis. La seva idea és començar a donar a conèixer el diari digital bilingüe a través de Facebook i després fer una presentació formal a institucions i empreses de Catalunya i Sardenya per obtenir finançament.

L'objectiu és posar en marxa un diari digital que tractarà temes d'economia, turisme, cultura i espectacles, que serà bilingüe (italià i català) i que a partir d'aquesta eina "es podran crear ponts de comunicació entre els dos territoris del mediterrani, que tenen interessos recíprocs".

El PSC obre la porta a la llibertat de vot sobre la prohibició dels toros

El PSC obre la porta a donar llibertat de vot en la discussió final sobre la prohibició de les corrides de toros al Parlament. La direcció socialista s’ha començat a mostrar sensible a la petició que la setmana passada va fer el conseller d’Economia, Antoni Castells, en aquest sentit. La posició també té el suport d’uns 320 militants del partit, aglutinats al voltant del regidor socialista de Sant Cebrià de Vallalta (Maresme), Carles Marco.

Durant el debat parlamentari de la ILP, el PSC es va posicionar de manera fèrria a favor dels toros, i quan es va debatre la prohibició en comissió hi va votar en contra al costat del PP i Ciutadans. Però la mesura va tirar endavant, pendent només de l’aprovació en el plenari al mes de juliol, amb el suport de CiU, ERC i ICV.

Tot i això al si del grup socialista hi ha diputats que són contraris a les corrides de toros, com es va posar de manifest en la votació inicial de la ILP. Quan es va discutir si s’admetia a tràmit el PSC va permetre llibertat de vot, però en prosperar la iniciativa antitaurina va ordenar a partir d’aleshores disciplina en contra de la supressió dels toros. El PSC tem la reacció que hi haurà a Espanya si se suprimeixen les corrides, i a més un sector del partit és vivament protaurí

Benedito aprova que el Barça cedeixi el Camp Nou per a la consulta i força els altres candidats a comprometre's

Ferrer, Ingla i Rosell havien optat per esquivar la pregunta. Benedito els interpel·la i llavors s'hi mostren favorables. Benedito va ser qui va obrir foc, responent sense embuts a la pregunta del moderador, afirmant que 'em sembla bé l'oferiment de cedir el Camp Nou a Barcelona Decideix'.

La resta de candidats, durant aquesta primera ronda de respostes, va optar per fer cas omís de la pregunta, motiu pel qual Benedito es va veure obligat a interpel·lar-los i forçar-los a pronunciar-se.

Arran d'aquesta interpel·lació directa, Ferrer digué que també era partidari de la decisió, 'Em sembla bé'. Ingla va exposar que 'ja està fet, a partir de dilluns comença una nova vida del club. Hauria de tenir millor informació i a partir d'això decidiria, però en principi hi seria favorable', mentre que Rosell s'hi va acabar referint amb l'argument que 'tot el que sigui una decisió democràtica, benvingut sigui'.