lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de gener, 2008

Salvador Cot: L'espanyol emprenyat

No crec gens en aquesta fórmula del català emprenyat. És més, em fa tot l'efecte que ha estat creada per caricaturitzar els ciutadans d'aquest país que tinguin un projecte que vagi més enllà de l'axioma madrilenyocèntric i constitucional. Un invent terminològic útil per intentar que el sobiranisme quedi just per sota de la racionalitat política, en especial per comparació amb la candidatura-prozac de la felicíssima Carme Chacón. En canvi, sí que crec en l'existència de l'espanyol emprenyat (español cabreado, suposo). És ben real i es manifesta corpòriament en cap de setmana, normalment pels volts del passeig de la Castellana i la plaça de Colón, a Madrid. Pel que sembla, aquest paradigma hispànic té dues motivacions bàsiques per protestar al carrer una vegada i una altra: la unitat d'Espanya i la destrucció de la família. És curiós perquè es tracta de dos problemes de caire metafísic. L'espanyol emprenyat, en definitiva, pateix dues malalties de l'ànima, dues malenconies del cor, dues nostàlgies dels sentiments. Aquesta melangia hispànica es dóna -paradoxalment- en una societat que ha disparat la seva renda en els últims vint anys, que viu en un Estat que reconeix la seva identitat i que la projecta a l'exterior amb gran exhibició de mitjans. Espanya, a més, ha fet de la seva capital una ciutat del segle XXI, amb unes infraestructures envejables des de la major part de les grans conurbacions europees. Un lloc per on circulen molts diners procedents de les antigues empreses públiques i de les noves multinacionals. I la família? Bé, gràcies. Amb tanta salut que fins i tot els homosexuals s'han tornat conservadors i passen pel matrimoni. La gent es casa més que mai, més d'un cop i tot.

Però ells segueixen emprenyats. Com aquell pacient que, amb la mà a l'estómac, es queixa cada dia de Waterloo.

Salvador Cot: L'espanyol emprenyat (Avui)

L'IDECE atorga 88.000 euros en ajuts per a la promoció de les Terres de l'Ebre

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques i president de l'Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE), Joaquim Nadal, ha resolt atorgar 88.000 euros en ajuts per impulsar el desenvolupament de les Terres de l'Ebre. D'aquesta xifra, un total de 75.000 euros serviran per fomentar actuacions de promoció de les comarques ebrenques, mentre que 13.000 euros més es destinaran a promoure activitats culturals, lúdiques o esportives. L'IDECE atorga anualment ajuts per tal d'impulsar activitats amb l'objectiu de donar suport al teixit associatiu i cívic, i ajudar a la dinamització econòmica del territori.

Ho veig i ho doblo !!!

Ridao fixa com a condició per arribar a acords amb el PSOE incrementar les inversions en polítiques socials El candidat d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, ha posat aquest dijous com a condició per a qualsevol acord postelectoral amb vista a les eleccions espanyoles passar del 0,7% al 2% del PIB en despesa social per acostar-la als estàndards europeus. Així mateix, ha posat damunt la taula, quant a polítiques socials, l'increment de les pensions no contributives per acabar amb 'les situacions de pobresa i exclusió social' i de les contributives més baixes i 'la racionalització d'horaris per poder conciliar la vida laboral i familiar'. 'En primer lloc situem incrementar les inversions en infraestructures i en polítiques socials', ha destacat Ridao, qui ha explicat les propostes en matèria social d'Esquerra Republicana en el transcurs d'una visita al Saló de la Infància de Barcelona.

Cremant l'últim cartutxo !!!

Duran prepara una "dura negociació" de la investidura com a eix d'un pacte global amb el PSOE CiU posarà tot el carbó a la caldera en la negociació de la investidura de ZP, l’únic aspirant que tenen en compte els nacionalistes. Si hi ha acord, en unes converses que es preveuen dures i complexes, es podria formalitzar un pacte de govern. I si no és així, CiU votarà en contra del líder del PSOE, cosa que no significa donar suport a Rajoy. Duran ha fixat set condicions per votar la investidura de ZP.

Les mesures més importants són les relacionades amb l’autogovern. Duran demanarà el compliment de tres requisits: un calendari detallat per desplegar l’Estatut, la publicació de les balances fiscals abans de la investidura, i el compromís detallat per un model de finançament català, no supeditat únicament al Consell de Política Fiscal i Financera amb totes les autonomies sinó negociat, en part de forma bilateral, tal com preveu l’Estatut.

Els altres requisits fan referència a qüestions de programa: un acord marc sobre ensenyament, un altre sobre política econòmica i social, i un tercer sobre la família, així com mesures de qualitat democràtica. Aquest darrer aspecte es preveu també transcendental, ja que CiU hi pensa incloure matèries sensibles com la reforma de la llei electoral, per introduir la possibilitat d’una obertura de les llistes i el respecte a la candidatura guanyadora (amb efectes retroactius o no?)

-Com no guanyi el de valladoliz que presumeix de lleonès, el d'Osca que presumeix de catàlà es quedarà amb un pam de nassos !!!