lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 de maig, 2008

ERC i ICV demanen no parlar de canonades i centrar-se en les dessalinitzadores

Els dos socis de PSC al Govern, ERC i ICV, han coincidit avui a demanar a l'Executiu autonòmic que centri els seus esforços a posar en marxa les dessalinitzadores previstes, en lloc de debatre sobre les canonades. Els dos partits s'han referit a la possibilitat que es construeixi una canonada que enllaci la futura dessalinitzadora de Cunit amb Tarragona i Olèrdola, de manera que la xarxa de Tarragona i la del Ter-Llobregat, és a dir, Barcelona, es podrien connectar a través de la dessalinitzadora.

El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, s'ha mostrat partidari d'accelerar les obres de construcció de les plantes dessalinitzadores previstes, "en lloc de debatre ara sobre els tubs per interconnectar-les".

Segons ha explicat Puigcercós en una conferència en el fòrum Nova Economia, "ara no és el moment de començar a discutir si hi ha d'haver una canonada de doble o únic sentit [entre les dessalinitzadores i Tarragona] perquè ni tan sols hi ha el projecte constructiu de la planta de Cunit".

Contra el transvasament de l'Ebre

"El més important és que ens afanyem perquè estiguin acabades les dessalinitzadores, i després ja parlarem de les canonades", ha opinat el dirigent republicà, si bé ja ha avançat que ERC és més partidària d'una conducció unidireccional de Cunit a Tarragona per portar aigua fins a les comarques de l'Ebre que bidireccional, ja que el seu partit "està en contra dels transvasaments de l'Ebre".

En termes similars s'ha expressat el secretari general d'ICV, Jordi Guillot, que ha opinat que, una vegada se superi la fase d'emergència, el Govern "ha de centrar els seus esforços a posar en marxa les tres dessalinitzadores [previstes] i deixar de parlar de tubs i canonades".

Una nova cultura de l'aigua

En aquest sentit, ha comentat que quan les dessalinitzadores estiguin acabades "es deixarà enrere la vella política hídrica basada en transvasaments que només defensen CiU i PPC", ha remarcat.

Guillot s'ha mostrat convençut que les dessalinitzadores i les mesures de la "nova cultura de l'aigua" adoptades per la Conselleria de Medi Ambient serviran a Catalunya per "fer front" a altres períodes de sequera.

Per una altra banda, ha destacat la "responsabilitat" d'ICV per recolzar el decret que va autoritzar la prolongació del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona, i ha elogiat el comportament d'empreses i ciutadans per estalviar aigua.

elPeriódico: Adéu, transvasament

El PSC de les Terres de l'Ebre celebra ara la pròxima derogació del transvasament

Els socialistes de les Terres de l'Ebre celebren l'anunci de la pròxima derogació del transvasament. ''Si dimarts, com esperem, el Govern pren la decisió contrastada que no hi ha sequera i s'aixequen les mesures previstes, per nosaltres aquest tema s'ha acabat' ha dit el primer secretari del PSC a les Terres de l'Ebre, Antoni Sabaté. Les dades avalen la derogació ja que els embassaments són mig plens. Si a aquesta dada hi afegim l'aigua recuperada amb la millora de la xarxa hídrica, l'àrea de Barcelona ja té prou aigua fins el juny de 2009, quan ja funcionarà la dessaladora del Prat.

Els socialistes diuen que sempre han estat 'coherents' amb l'argument que el transvasament a Barcelona només responia 'a un cas concret d'excepcionalitat'. S'han declarat 'antitransvasistes' i han apostat per aplicar les mesures de la nova cultura de l'aigua, és a dir, 'estalvi, recuperació i dessalinització'. També confien que es complirà el termini per a la construcció de la dessaladora del Prat de Llobregat.

L'aigua de les conques internes puja dos punts en 24 hores i ja arriba al 47%

Els pantans de les conques internes de Catalunya han augmentat dos punts en 24 hores i ja arriben al 47 per cent de la seva capacitat. Els embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteixen d'aigua l'àrea metropolitana de Barcelona, arriben al 48 per cent.

El pantà de Boadella es manté al 28% de la seva capacitat; el de Sau, al 59% (fa 24 hores estava al 56%); Susqueda puja 1 punt i se situa al 33%; la Baells arriba al 70% (estava al 67% fa 24 hores); la Llosa del Cavall puja 1 punt respecte a aquest dimecres i se situa al 36%; i San Ponç, al 70% (puja 1 punt).

Carod dóna suport a Ibarretxe i defensa la consulta a Catalunya l'any 2014

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod Rovira, ha afirmat en la roda de premsa posterior a la seva reunió amb el lehendakari, Juan José Ibarretxe, que en cas que el Tribunal Constitucional adoptés "una actitud desfavorable per a l'Estatut o la proposta d'Ibarretxe", Catalunya i el País Basc "tindrien un encaix difícil en el marc estatal".

Carod Rovira, en qualitat de representant d'ERC, ha afirmat que la consulta popular plantejada pel lehendakari Ibarretxe "és una decisió democràtica, adoptada per un govern democràtic", cosa que la fa mereixedora "del respecte per part de tots els demòcrates".

També ha criticat la decisió del govern de l'Estat de presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) si el projecte de llei de consulta surt endavant al Parlament basc.

Carod Rovira s'ha referit a la proposta que fa al seu llibre 2014. Que parli el poble català, en què defensa la celebració d'una consulta sobre l'autodeterminació a Catalunya si s'aconsegueix "la majoria social democràtica".

Segons Carod Rovira, Catalunya i el País Basc són "realitats nacionals diferents", encara que ha subratllat que el que sí que són universals "són els drets" i "tant el poble basc com el català tenen dret a decidir".

VilaWeb/ElPunt: El cap del govern basc lliura al parlament el projecte de llei de la consulta popular

Avui: El projecte de llei d'Ibarretxe sosté que la consulta no requereix l'autorització de l'Estat

Marcelino Iglesias: “Si la canonada de Cunit no afecta el riu, no tindrem res a dir”

Marcelino Iglesias 290508 RAC1 - La canonada de Cunit: “Quan conegui el projecte, n’opinaré; si la canonada no afecta el riu, no tindríem res a dir; si l’afecta lògicament voldríem opinar, perquè ens ho demana l’Estatut d’Autonomia”.

- “Si no hi ha decret, no tenim gran cosa a dir. El que hem demanat és el compliment del decret llei, no demanen cap cosa estranya.”

- “Nosaltres som contraris als transvasaments perquè creen més problemes dels que solucionen.”

- “Entenc que la població ha de ser un factor molt rellevant a l’hora de calcular el finançament, i hi ha d’haver unes matisacions.”

- “El punt de dificultat és quin és el percentatge de solidaritat que han de tenir les comunitats autònomes amb més economia, amb les que tenen més dificultat; cal mantenir un nivell important de solidaritat.”

- “Hem tingut la sensació que hem tingut un veí molt poderós que ens ha mirat moltes vegades amb menyspreu: veí ric, veí pobre. Aquesta és la sensació que la població té, i això ho hauríem de superar i tenir una relació normal entre veïns.”