lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de juny, 2008

La Fundació Pasqual Maragall erigirà un centre d'investigació de l'alzheimer

La Fundació Pasqual Maragall dedicada la recerca sobre l'Alzheimer, es va presentar públicament ahir. N'és un dels principals envits erigir un centre de recerca científica sobre la malaltia; un centre que reclutarà, sobretot, 'gent jove amb idees poc convencionals' i amb projectes de 'risc elevat', segons el director de la Fundació, Jordi Camí. Però ara cal trobar els diners necessaris, que els promotors miraran de captar dins l'àmbit privat de tot el món.

I és que per tirar aquesta idea endavant calen quinze milions d'euros anuals durant deu anys. Per aquesta raó encara no se sap quan podrà entrar en funcionament aquest centre, que tindrà la seu a Barcelona.

Segons l'ex-president de la Generalitat, Pasqual Maragall, afectat d'alzheimer, una de les finalitats principals de la Fundació és d'arribar a establir els indicis que revelen la propensió a sofrir aquesta malaltia, i per això cal que sigui capdavantera en la investigació de les malalties neurodegeneratives.

El director de la Fundació, que també dirigeix el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), va manifestar que hi havia 'espai, oportunitat i obligació' per a canviar la situació actual dels malalts d'alzheimer: 'Ens arremangarem per trobar alternatives'.

Entre el públic assistent, hi havia el conseller de la vice-presidència, Josep Lluís Carod Rovira, els consellers Antoni Castells, Francesc Baltasar, Carme Capdevila, Marina Geli i Josep Huguet, dirigents de l'Ajuntament de Barcelona i el president de Convergència i Unió, Artur Mas.

No guayem per a sustos !!!

Es registra una irregularitat al transformador principal de Vandellòs II que obliga a aturar la central La Central Nuclear Vandellòs II explica que en el transcurs d'un programa de supervisió del funcionament de l'alternador, s'ha registrat aquest dijous al voltant de la una del migdia un senyal de sobrepès en l'oli de la fase 'S' del transformador principal que ha provocat la parada automàtica.

Aquest transformador és un equip convencional que evacua a l'exterior el corrent elèctric produït a la planta, segons assegura la central en un comunicat.

Els responsables de l'equipament nuclear diuen que s'està investigant la causa de l'origen i que una vegada estigui resolt es tornarà a connectar la central a la xarxa elèctrica.

VilaWeb/ElPunt: Vandellòs II roman aturada per una irregularitat al transformador principal

VilaWeb/ElPunt: Dues de les tres centrals nuclears catalanes tornen a estar aturades

Avui acaba l'escola. I demà, què fem?

vacances 190608 RAC1 Doncs sí. Avui acaba l'escola, nou mesos després d'haver començat, exactament després de 176 dies lectius. Ni un més ni un menys. El que marca la llei. Que és difícil conciliar l'horari dels pares i dels fills, això ho sap tothom, però no s'ho han de carregar tot els mestres. Ja entomen massa coses que els traspassa aquesta societat desestructurada que amenaça amb envair-ho tot. I diem-ho tot: l'escola no és una guarderia ni un esplai!!!

Òmnium Cultural convoca un acte per qüestionar la legitimitat del Constitucional per avaluar l'Estatut

Sota el lema ''Junts! Per Catalunya'', Òmnium Cultural ha convocat un acte pel proper 25 de juny amb l'objectiu de demanar la unitat de la societat catalana i els partits polítics per ''fer respectar la voluntat del poble de Catalunya'' i per qüestionar la legitimitat del Tribunal Constitucional (TC) per avaluar l'Estatut.

L'acte, que es farà al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i al qual s'ha convocat a entitats i partits polítics, té com a objectiu negar la legitimitat del tribunal per ''trencar'' el ''pacte'' entre Catalunya i l'estat espanyol que va representar el nou Estatut i per ''promoure la unitat per preparar una resposta ciutadana contra la sentència'' de l'alt tribunal.

El president d'Òmnium, Jordi Porta, juntament amb els vocals Joaquim Colominas i Alfons López Tena, ha presentat aquest dimecres aquest acte, que han decidit convocar davant dels ''incompliments'' que consideren que s'estan produint amb determinats punts de l'Estatut i davant del fet que aquest és ''l'instrument polític que Catalunya necessita per resoldre'' els seus principals problemes.

A més, els dirigents d'Òmnium han remarcat que el Tribunal Constitucional no té ''la seriositat suficient com perquè pogués intervenir en aquest cas'', ja que és ''de caràcter partidista'', ha patit recusacions entre els seus membres, i els seus llocs estan distribuïts a partir d'un ''repartiment de cromos'' entre el PSOE i el PP. López Tena ha denunciat el ''sistema d'elecció'' dels magistrats, ja que ''íntegrament el nomena la part espanyola'', i no han entrat a si l'alt tribunal hauria de ser del tot renovat.

Porta ha denunciat que Catalunya va ''acceptar les regles del joc'', acceptant un ''Estatut retallat'', però ''ara l'altra part hauria de respectar també les regles del joc''. Així, ha demanat que hi hagi ''la màxima unitat possible per tenir força'' per defensar el compliment del text estatutari.

Els dirigents d'Òmnium han lamentat un ''excés de tacticisme i regat curt'' dels partits polítics catalans, a qui han demanat que no s'oblidin de la defensa de l'Estatut en un moment en què aquests estan molt centrats en els seus propis congressos. En tot cas, volen amb aquest acte per ''pressionar els partits polítics i les institucions catalanes per defensar el que han de defensar''.

De fet, representants d'Òmnium ja s'han posat en contacte amb diferents entitats, com els sindicats, i partits polítics, com els que van dir sí a l'Estatut, i també a ERC, per convidar-los a assistir a l'acte. Porta ha deixat clar que per adherir-s'hi no cal signar cap manifest, amb la voluntat de facilitar que tothom pugui sumar-se a l'acte.

En tot cas, Porta ha deixat clar que han decidit aquesta acció com una mesura ''presentència'', però no han volgut explicar què preveu en l'escenari que el Constitucional falli sobre l'Estatut. Així, no ha volgut entrar sobre si plantejarien un nou referèndum o consulta popular, com es planteja des d'alguns partits.

VilaWeb/ElPunt: Òmnium qüestiona que el Constitucional espanyol tingui legitimitat per retallar l'estatut

Isabel-Clara Simó: Si us plau, parla'm en català

Potser no tothom està familiaritzat amb el nom de Dolors Solà, de Vic, però de segur que tothom coneix les coses que fa. Vet aquí la clau: que el que hom fa (pintar, escriure o córrer en moto) sigui més important que un mateix. Doncs la Dolors Solà va inventar allò de les parelles lingüístiques, una manera humana i igualitària d’integrar els immigrants: fent-los amics nostres, i, a través de l’amistat, familiaritzar-los en la llengua del país on han anat a parar. L’èxit ha estat esclatant. Però la Dolors Solà fa moltes més coses, el relat de les quals no cabria en aquest espai. La darrera pensada que s’ha empescat són unes postals: ha fet fotos dels immigrants que ho han sol·licitat i ha posat a darrere les coses que ells han volgut posar. Hi veus, doncs, les seves cares i llegeixes el que ens diuen; hi ha madrilenys, andalusos, orientals, mexicans, marroquins, ghanesos... I el seu missatge acaba sempre igual: “Si us plau, parla’m en català!”. Tots ells coincideixen que, davant dels seus trets o de la seva manera de parlar, els catalans se’ls adrecen en castellà, per una mena d’inèrcia apresa des de fa tres segles segons la qual el català és una llengua “íntima” (Aznar dixit) i els forasters i estrangers no hi poden accedir. Doncs ara resulta que ells mateixos, en un nombre creixent, ens demanen que no els discriminem, que els parlem en català. Si en voleu notícia directa, aquesta és la pàgina web: www.parlacatala.cat En el mateix sentit actuen la meritòria associació Català-sempre, la CAL, la Plataforma per la Llengua i tantes altres entitats cíviques. ¿Sabeu de què es queixa la coratjosa Dolors Solà? Doncs que no ha rebut cap suport de l’administració. Quina vergonya!