lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de juny, 2008

Òmnium Cultural convoca un acte per qüestionar la legitimitat del Constitucional per avaluar l'Estatut

Sota el lema ''Junts! Per Catalunya'', Òmnium Cultural ha convocat un acte pel proper 25 de juny amb l'objectiu de demanar la unitat de la societat catalana i els partits polítics per ''fer respectar la voluntat del poble de Catalunya'' i per qüestionar la legitimitat del Tribunal Constitucional (TC) per avaluar l'Estatut.

L'acte, que es farà al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i al qual s'ha convocat a entitats i partits polítics, té com a objectiu negar la legitimitat del tribunal per ''trencar'' el ''pacte'' entre Catalunya i l'estat espanyol que va representar el nou Estatut i per ''promoure la unitat per preparar una resposta ciutadana contra la sentència'' de l'alt tribunal.

El president d'Òmnium, Jordi Porta, juntament amb els vocals Joaquim Colominas i Alfons López Tena, ha presentat aquest dimecres aquest acte, que han decidit convocar davant dels ''incompliments'' que consideren que s'estan produint amb determinats punts de l'Estatut i davant del fet que aquest és ''l'instrument polític que Catalunya necessita per resoldre'' els seus principals problemes.

A més, els dirigents d'Òmnium han remarcat que el Tribunal Constitucional no té ''la seriositat suficient com perquè pogués intervenir en aquest cas'', ja que és ''de caràcter partidista'', ha patit recusacions entre els seus membres, i els seus llocs estan distribuïts a partir d'un ''repartiment de cromos'' entre el PSOE i el PP. López Tena ha denunciat el ''sistema d'elecció'' dels magistrats, ja que ''íntegrament el nomena la part espanyola'', i no han entrat a si l'alt tribunal hauria de ser del tot renovat.

Porta ha denunciat que Catalunya va ''acceptar les regles del joc'', acceptant un ''Estatut retallat'', però ''ara l'altra part hauria de respectar també les regles del joc''. Així, ha demanat que hi hagi ''la màxima unitat possible per tenir força'' per defensar el compliment del text estatutari.

Els dirigents d'Òmnium han lamentat un ''excés de tacticisme i regat curt'' dels partits polítics catalans, a qui han demanat que no s'oblidin de la defensa de l'Estatut en un moment en què aquests estan molt centrats en els seus propis congressos. En tot cas, volen amb aquest acte per ''pressionar els partits polítics i les institucions catalanes per defensar el que han de defensar''.

De fet, representants d'Òmnium ja s'han posat en contacte amb diferents entitats, com els sindicats, i partits polítics, com els que van dir sí a l'Estatut, i també a ERC, per convidar-los a assistir a l'acte. Porta ha deixat clar que per adherir-s'hi no cal signar cap manifest, amb la voluntat de facilitar que tothom pugui sumar-se a l'acte.

En tot cas, Porta ha deixat clar que han decidit aquesta acció com una mesura ''presentència'', però no han volgut explicar què preveu en l'escenari que el Constitucional falli sobre l'Estatut. Així, no ha volgut entrar sobre si plantejarien un nou referèndum o consulta popular, com es planteja des d'alguns partits.

VilaWeb/ElPunt: Òmnium qüestiona que el Constitucional espanyol tingui legitimitat per retallar l'estatut