lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de maig, 2008

Greenpeace demanarà a la Fiscalia que investigui el Consell de Seguretat Nuclear per la "improvisació" en la fuga radioactiva d'Ascó

Després que la Fiscalia de Tarragona anunciés que ha iniciat les diligències judicials respecte la fuita radiològica ocorreguda a la central nuclear d'Ascó I, per tal d'analitzar la responsabilitat de l'empresa titular de la planta en el succés, l'associació ecologista Greenpeace ha donat a conèixer que demanarà a la Fiscalia de Tarragona que inclogui en la seva investigació l'actuació del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) en aquest cas.

Greenpeace acusa el CSN d'actuar amb "improvisació" i una "enorme manca de transparència", així com exigeix al consell que expliqui "clarament" per quin motiu està augmentant 'contínuament' el nombre de persones sotmeses a exàmens radiològics.

Segons destaca l'entitat en un comunicat, el CSN segueix sense donar informació sobre la quantitat real de radioactivitat que hi va haver en l'accident i sobre la seva causa, per la qual cosa exigeix una explicació sobre per què s'està augmentant contínuament el número de persones que se sotmeten a revisions radiològiques i que aclareixi públicament quin és el seu pla d'actuació pel que fa a aquestes revisions.

Per l'ONG, una de les proves més clares d'aquesta improvisació és la "desconcertant actuació" del CSN per estudiar el potencial impacte que la radioactivitat ha tingut en les persones.

"En lloc de donar a conèixer la quantitat total de radioactivitat que ha sortit de la central, el CSN s'ha limitat a donar, i en comptagotes, informació sobre el nombre de partícules radioactives trobades, i últimament ni això", ha remarcat el responsable de la campanya nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo.

Per això, des de Greenpeace confien en què la inspecció que un equip de tècnics de la Comissió Europea han fet aquesta setmana per investigar l'incident acabi amb "un informe exhaustiu que aclareixi, tots els aspectes de l'accident que fins el moment el CSN segueix sense aclarir".

VilaWeb/ElPunt: La radioactivitat emesa per la fuita d'Ascó continua sent una incògnita un mes després que es fes pública

Benach i Niubò insinuen que hi pot haver llistes negres i que només presentaran la meitat d'avals

La candidatura ERC Futur, formada per Ernest Benach i Rafel Niubò, ja té 1.100 signatures que l'avalen per presentar-se a les eleccions per escollir el nou president i secretari general republicà, i aspira a acabar tenint-ne 1.500. Tot amb tot, només en presentarà la meitat, unes 700, per por a què es faci alguna llista negra amb els militants que li han donat suport. Gent d'Esquerra (Joan Puigcercós i Joan Ridao) ja va presentar dimecres 2.028 avals, i no descarta de presentar-ne uns centenars més dilluns, dia que expira el termini.

ERC Futur ha demanat a la sindicatura electoral que destrueixi els avals un cop els hagi validat per a evitar llistes negres. Com que no ha rebut resposta, diu que només en presentarà la meitat, suficients per atènyer el mínim que marca el reglament, 507, el 5% del total de la militància republicana al corrent de pagament. Així diu que preservarà la intimitat dels militants que poden tenir algun inconvenient en aparèixer públicament com a propers a la seva candidatura.

Gent d'Esquerra fa una petició pública perquè la campanya sigui el més neta possible i recorda que les quatre candidatures són representades a la sindicatura.

Les candidatures Reagrupament.cat (Joan Carretero i Rut Carandell) i Esquerra Independentista (Jaume Renyer i Uriel Bertran) esgotaran el termini, dilluns a les dues del migdia, per presentar les firmes necessàries.

Cornuts i pagar el beure: Els regants del Baix Ter es neguen a pagar 5 MEUR d'aval a l'estat i la Generalitat per a les obres de millora dels regs

Les comunitats de regants de la presa de Colomers i del reg del Molí de Pals s'han negat a pagar els 5 MEUR d'aval a l'estat i a la Generalitat per a les obres de millora dels regs. El projecte, que fa anys que s'eternitza, es realitza en conveni amb el Departament d'Agricultura i l'empresa Seiasa del Nordeste. Els treballs de modernització i consolidació dels regadius tenen un cost de 28,2 milions d'euros (MEUR) i els regants han de finançar el 18% del seu cost. El portaveu dels regants, Jordi Aulet, ha afirmat que no pensen pagar ni un euro, 'i més, tenint en compte que no hi ha aigua'. Els regants demanen que sigui la Generalitat qui assumeixi la seva part com a compensació.

Que no mos passe res: El Tribunal Constitucional espanyol comença a deliberar l'estatut

Els magistrats del Tribunal Constitucional espanyol han començat a deliberar la validesa de l'estatut català i ja n'han transcendit algunes opinions. Alguns mitjans ja apunten que acceptarà que Catalunya es defineixi com a nació al preàmbul perquè considera que no té valor jurídic, i d'altres ho desmenteixen taxativament o ho matisen. També especulen que els jutges exclouran la bilateralitat de les relacions entre la Generalitat i el govern espanyol que estableix el text.

'La Vanguardia' informa que el preàmbul sortirà intacte i insinua que la bilateralitat Generalitat-estat se'n podrà ressentir. 'El Mundo' ho confirma i dóna per fets els dos supòsits, i 'El País' desmenteix taxativament que el tribunal hagi debatut res sobre el preàmbul i no diu res sobre la bilateraliat. Tots tres diaris citen fonts indeterminades del tribunal. El ple es reunirà dimarts, 6 de maig, per a debatre-ho.

Set recursos Fa prop d'un any i mig que el tribunal va acceptar a tràmit el recurs presentat pel PP contra l'estatut. També en van presentar el Defensor del Poble espanyol i cinc comunitats autònomes, per bé que el del PP és el primer per odre d'entrada.

Els diferents membres del tribunal, amb diferents sensibilitats ideològiques, han protagonitzat una guerra política, i s'han recusat alguns magistrats per qüestionar-se'n la imparcialitat. L'últim ha estat Pablo Pérez-Tremps, que va ser recusat perquè, segons es va considerar, podria no ser imparcial pel fet que havia realitzat un informe per una fundació vinculada a la Generalitat.