lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de juliol, 2010

Òmnium proposa ara que 500 representants d'entitats i de partits liderin la marxa

La nova proposta de l'associació cultural catalanista Òmnium Cultural per a la manifestació del pròxim 10 de juliol és que 500 representants d'entitats i partits que donen suport al la iniciativa portin en primer pla la pancarta amb el lema 'Som una nació, nosaltres decidim' i darrere d'ells vagi la primera plana política catalana amb la 'senyera'. Això implicarà una selecció dels representants ja que fins el moment s'hi han adherit a la marxa 750 entitats.

D'altra banda, la nova proposta presentada per Òmnium recorda a la que va suggerir en un primer moment. Una primera capçalera, que inclogués les entitats de la societat civil, portant una pancarta amb el lema 'Som una nació. Nosaltres decidim' i una segona línia amb la representació institucional portant la senyera. Ara, però, representants dels partits polítics també podrien estar al capdavant de la marxa darrera de la pancarta. Cada partit polític que dóna suport a la manifestació també tindrà un representant, elegit pel mateix partit, dins d'aquesta primera capçalera. Les entitats locals, per part seva, tindran els seus blocs al cos dels manifestants, han augurat aquestes fonts.

Segons fonts d'Òmnium Cultural, estan esperant resposta dels partits polítics, que van desestimar altres opcions proposades anteriorment per aquesta associació, com la de fer que uns nens portessin la 'senyera' en primer pla i després d'ells, els polítics amb la pancarta de la manifestació ja que, d'aquesta manera, segons l'associació, no se'ls restava visibilitat.

Les entitats que donen suport al la manifestació ja són 750, pel que es farà un filtre, elegint les d'àmbit nacional per sobre de les locals, perquè estiguessin representades per un membre seu entre els 500 que, segons la nova proposta, portarien la pancarta.

Puigcercós demana 'responsabilitat' als partits i, si cal, fer 'un pas enrere' en la manifestació del 10-J

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha fet una crida als partits, tant de Govern com de l'oposició, a què adoptin una actitud de 'responsabilitat' i si cal que facin 'un pas enrere' en la manifestació del 10-J per evitar la desmobilització ciutadana. Respecte a la capçalera de la manifestació, Puigcercós ha remarcat que està disposat a fer un pas enrere i barrejar-se entre la gent per tal de tancar la polèmica que ha sorgit en els darrers dies. Puigcercós l'ha qualificat 'd'absurda' i demana a la resta de polítics que no es barallin per la 'hegemonia' de la manifestació. Així mateix, s'ha posat a la disposició d'Òmnium Cultural i ha assenyalat que se sent còmode amb el lema proposat.

Jordi Pujol: “Una manifestació ha de tenir un lema, no és una festa major”

Jordi Pujol CiU 070710 RAC1

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, ho té clar: “Una manifestació ha de tenir un lema. Què vol dir 'només la senyera'? En els envelats de les festes majors també hi ha només una bandera i ja n'hi ha prou. En una manifestació d'aquest tipus el lema hi ha de ser”.

I dit això ha assegurat que, malgrat tot, el president del govern, José Montilla, hi ha d'anar al capdavant de la marxa. “Lògicament el president de la Generalitat hi ha d'anar al davant. Això no es discuteix. El que es discuteix és quin lema es posa. I que la meva bandera és la bandera catalana no ho dubte ningú”, ha argumentat en declaracions a El Món a RAC1.

Ara bé, passi el que passi amb el debat sobre la capçalera i el lema de la manifestació del 10 de juliol contra la sentència de Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, Pujol ha reiterat que s'hi ha d'anar.“El meu lema sap quin és? A la manifestació”, ha assegurat Pujol, que ha fet una crida insistentment a acudir a la marxa de dissabte.

I s'hi ha d'anar perquè, al seu entendre, Catalunya ha estat maltractada i enganyada. “Hem estat enganyats de dalt a baix per José Luis Rodríguez Zapatero, i molt maltractats pel PP”, ha argumentat Pujol.

Iceta posa en dubte que Òmnium Cultural representi tot el poble de Catalunya

Continua la polèmica sobre l'encapçalament de la manifestació contra la sentència de l'Estatut del dissabte 10 de juliol. Després que ahir a la nit Òmnium Cultural es refermés en el lema consensuat amb més de 600 entitats "Nosaltres decidim. Som una nació", el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha posat en qüestió que l'entitat representi tot Catalunya. Ho ha dit a TV3, on s'ha preguntat si la manifestació 'és d'Òmnium o del poble de Catalunya?'. El PSC continua donant suport a la proposta del president de la Generalitat, José Montilla, que la manifestació estigui encapçalada només per una bandera catalana, sense cap lema reivindicatiu. Iceta ha assegurat que el president ha d'anar 'darrera símbols que ens uneixin a tots'. Iceta: “El president ha dit que vol encapçalar la manifestació amb la senyera. Qui l'hi negarà?” (Avui)

El PSC intoxica els mitjans de la Corporació com a via de pressió a Òmnium Cultural

Parte 060710 CATinfo

Les pressions del PSC no han aconseguit doblegar la voluntat d'Òmnium Cultural que després d'un dia d'intenses negociacions ha anunciat que manté el lema 'Som una nació. Nosaltres decidim' com a encapçalament de la manifestació d'aquest dissabte. A partir del migdia d'aquest dimarts, Catalunya Informació i el 3cat24.cat donaven per fet que el president de la Generalitat, José Montilla, havia aconseguit el seu propòsit d'encapçalar la manifestació amb la senyera. Citant 'fonts properes a la negociació' els mitjans públics actuaven com a altaveu amplificant la pressió a què el PSC ha sotmès l'entitat.

La Plataforma per la Sobirania advoca per 'embolcallar' Montilla d'estelades a la manifestació

Amb una n'hi ha prou !!*!! La Plataforma per la Sobirania, l'entitat independentista impulsada pel conseller nacional de CDC Víctor Terradellas, advoca per 'embolcallar' el president de la Generalitat, José Montilla, d'estelades i cartells d'independència, 'de clams a favor de la nació lliure i sobirana' durant la manifestació del 10 de juliol, per tal que 'vegin clarament quina és la voluntat i el desig del poble de Catalunya'. A més, titlla d''intolerable' que Montilla 'miri de condicionar' la forma i el contingut de la protesta. En aquest sentit, la Plataforma per la Sobirania demana que la mobilització esdevingui 'un clam i un missatge clar, concret i contundent a favor d'una Catalunya lliure i sobirana'.

Flandes convoca Catalunya a una cimera europea sobre joventut

El secretari de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Eugeni Villalbí, assistirà aquest dimecres a la Conferència Europea de Joventut que se celebra a Gant i reuneix els responsables de polítiques de joventut dels socis comunitaris. Villalbí ha rebut la invitació per part del govern de Flandes, ara que Bèlgica ha assumit el relleu de la presidència de la UE, però no va ser invitat a la mateixa conferència que es va celebrar a Jerez de la Frontera durant el semestre espanyol, tot i que les polítiques de joventut són una competència exclusiva de la Generalitat. 'Mentre Espanya no ens vol i ens ignora, Europa ens crida i ens demana que li expliquem què fem', lamenta Villalbí.

En canvi, a la cimera que va organitzar durant el semestre de presidència de torn de la Unió Europea, i en què hi van participar representants dels 27 estats de la UE de les institucions europees i de la societat civil organitzada, no va invitar els representants de les autonomies, que duen a terme les polítiques de Joventut a l'Estat. 'Per molt que el pes específic a la UE el tinguin els estats, el govern hauria de tenir una certa sensibilitat perquè són les autonomies les qui planifiquen les polítiques de Joventut', recorda.

Zapatero impedeix l'ús excepcional del català al Parlament Europeu en el balanç de la presidència espanyola de la UE

Els eurodiputats catalans han llençat dures crítiques contra José Luis Rodriguez Zapatero durant el balanç del semestre de presidència espanyola de la UE. Ramon Tremosa, representant de CiU, ha acusat al president espanyol de compartir la solució final pel català, mentre que Oriol Junqueras, eurodiputat d’Esquerra, ha declarat que Zapatero i el seu govern són ‘un excel·lent recurs didàctic’ per desitjar que Catalunya vulgui ser un estat dins la Unió Europea. Per la seva banda, l’eurodiputat d’Iniciativa, Raül Romeva, ha asseverat que la presidència espanyola de la UE ha fallat, ja que ha apostat per una Europa dels estats i no dels pobles. Romeva ha declarat també que 'Catalunya se sent profundament decebuda' i es pregunta quin paper té dins Europa.

La CUP de Girona demana que la ciutat es declari 'moralment alliberada' de la Constitució

El grup municipal de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a Girona, ha entrat aquest matí al registre de l'Ajuntament una moció on s'hi demana que el municipi sigui declarat 'moralment alliberat de l’àmbit de la Constitució espanyola, atenent a la impossibilitat manifesta de fer efectiu el reconeixement de la voluntat política del poble català dins de l’actual marc constitucional espanyol'. D'altra banda, la formació independentista també demanarà al plenari de l'Ajuntament que doni suport a la manifestació organitzada per Òmnium Cultural del proper dissabte 10 de juliol a Barcelona, per la qual la CUP ha organitzat una flota d'autocars.

Tarrés i Montesquiu també es declaren 'moralment fora' de la Constitució

Tarrés (Garrigues) i Montesquiu (Osona) s'han afegit als municipis que aquesta setmana s'han declart 'moralment fora' de la constitució espanyola, com a protesta contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'estatut. Al municipi garriguenc, la declaracó va comptar amb els vots a favor dels quatre regidors que formen l'equip de govern, vinculats a ERC, i el vot en contra de l'únic regidor a l'oposició que forma part del Partit per Catalunya (PxC).

El batlle de Tarrés, Ramon Maria Arbós, ha explicat que és una moció de 'protesta i d'estar-ne fart'. Arbós es va posar en contacte amb el batlle del Port de la Selva un cop va conèixer la iniciativa i aquest li va passar la moció. Amb l'aprovació d'aquesta moció a Tarrés i Montesquiu, ja són cinc les viles que s'han declarat 'moralment excloses' de la constitució: Port de la Selva, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Torelló, Montesquiu i Tarrés. Aquest vespre la moció es votarà al consell comarcal de les Garrigues i la setmana vinent Vilamaniscle (Alt Empordà) té previst d'aprovar-la, a més d'altres municipis que estudien la moció per a votar-la als pròxims plens.

Sant Pere de Torelló també es declara municipi 'exclòs' de la Constitució

L'Ajuntament de Sant Pere de Torelló és el tercer municipi en declarar-se 'moralment exclòs' de la Constitució espanyola, 'com un gest conscient d'afirmació nacional i democràtica en resposta a una sentència humiliant' i argumentant que la resolució comporta una 'ruptura del pacte constitucional'. En un ple celebrat aquest dilluns al vespre, Sant Pere de Torelló ha adoptat l'acord per unanimitat per denunciar que la sentència del TC espanyol sobre l'Estatut 'no ha respectat la voluntat del poble'.