29 de desembre, 2007
Euskal Herria 1 - Catalunya 1
Catalunya s'avança a Euskal Herria amb un gol de Bojan
A dos quarts de nou del vespre ha començat el matx entre Euskal-Herria i Catalunya amb l'estadi de San Mamés ple a vessar. Hores abans, quaranta-cinc mil manifestants, segons Esait, han recorregut el centre de Bilbao per reclamar l'oficialitat tant de les seleccions catalanes com de les basques. A la mobilització, hi han participat esportistes bascos destacats, a més d'aficionats catalans i bascos, en un ambient festiu.
Durant tot el dia, aficionats catalans han omplert els carrers de Bilbao amb senyeres catalanes i estelades. Al matí, la plataforma pro-seleccions basques, Esait, ha organitzat espectacles d'aixecaments de pedra i de Kenpo Kai (art marcial japonès), que han aplegat milers d'aficionats, molts d'ells catalans.
Reivindicació a punt
"No volem limitacions polítiques a l'esport"
Precisament, Carod-Rovira ha estat l'encarregat de signar la declaració institucional on Catalunya, Euskadi i Galícia es comprometen a treballar pel reconeixement de les seleccions esportives pròpies. El vicepresident de la Generalitat ha manifestat durant la lectura que "no som aquí contra ningú, som aquí a favor de l'esport, a favor dels nostres països esportius, per què volem competir entre nosaltres i amb tots els altres països del món. No volem limitacions polítiques a l'esport, per què tenim competències exclusives en esport i les pensem exercir plenament", ha explicat Carod.
Puigcercós afirma que el pacte de l'Entesa ha de ser "actualitzat"
Segons Puigcercós, ERC plantejarà aquesta "actualització" del pacte de govern en la pròxima reunió d'"alt nivell" de representants del tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA), que ja ha sol·licitat Esquerra i que podria tenir lloc a principi de gener.
"No es tracta de revisar el pacte" en el sentit que defensen els sectors crítics d'ERC, ha aclarit Puigcercós, sinó més aviat d'"ampliar-lo" i "actualitzar-lo", després del primer any de vigència, per "marcar nous objectius i preveure escenaris de futur".
"Hi ha coses a millorar -ha explicat-, per exemple pel que fa a mecanismes de govern, i cal posar damunt la taula temes de futur com els traspassos previstos a l'Estatut. Ara mateix hi ha una mica d'incertesa i també una certa lentitud, si bé el ritme no és inferior al marcat durant 23 anys pels governs de Jordi Pujol". "El que estem dient -ha afegit Puigcercós- és que hem de situar-nos als escenaris de l'any vinent, en què hi haurà reptes importants com el finançament o el traspàs de Rodalies, i en el qual hem de veure com aconseguim que la part catalana tingui la majoria determinant a l'aeroport del Prat".
D'altra banda, Puigcercós considera que al marge que en la pròxima reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat convocada per al 10 de gener a Madrid pugui haver petits avenços en Rodalies, "és més factible que es concretin els traspassos d'immigració, comunicació electrònica o inspecció de treball".
Pel que fa a l'Estatut, Puigcercós ha puntualitzat que "encara no hi ha res concloent que ja hagi estat decidit pel TC, per molt que pressioni el PP als magistrats", però ha advertit que en el supòsit que es produís una interpretació restrictiva de l'Estatut català, "el govern no es quedarà amb els braços plegats".
Millorar el finançament i la xarxa d'infraestructures, principals objectius d'ERC per a la nova legislatura
Ridao, que es va mostrar convençut que en la propera legislatura "Madrid no cedirà més descentralització política", va subrallar que Catalunya no pot perdre posicions en l'ordenació de les rendes per càpita de les autonomies un cop s'hagi aplicat la redistribució i ha comentat que els mecanismes de solidaritat han de ser revisables cada cinc anys. Així mateix, ERC vol que s'estableixi per llei l'obligatorietat de publicar anualment les balances fiscals. Pel que fa a les infraestructures, el document intern d'Esquerra demana el traspàs de la gestió de Rodalies Renfe i dels aeroports d'interès general, la reducció del dèficit històric d'inversions en infraestructures donant prioritat a l'Eix Mediterrani i la creació d'un fons per a l'homogeneïtzació dels peatges, entre d'altres.
De cara la propera legislatura, Ridao es va mostrar contundent en comentar la possibilitat d'assolir acords amb el Govern espanyol. "el PSOE s’ha de mullar" i ha de fer públic "si està disposat a afrontar les necessitats d’inversions en infraestructures i en política social que necessita la gent a Catalunya; si vol afrontar una millora del finançament, acabar amb la sagnia fiscal i publicar les balances fiscals amb un mecanisme d’anivellament de la solidaritat i amb resultats transparents; i per últim, si vol culminar la transició democràtica i deixar d’estar segrestat ideològicament pel PP", va assenyalar el diputat.
Canviar les polítiques econòmiques per afavorir la competivitat i l'equitat; apostar per la majoria d'edat de les polítiques socials, que impliqui una millora de les polítiques públiques del benestar; una política d'immigració realista, justa i de futur; assegurar les llibertats democràtiques; tenir plena capacitat de gestió del territori i dels recursos energètics; i que l'Estat mostri la seva plurinacionalitat, pluriculturalitat i el seu plurilingüisme són els altres grans objectius per a ERC per a la propera legislatura a les Corts espanyoles.
Ridao va aprofitar la roda de premsa per fer un balanç de la legislatura que acaba i va assegurar que ha tingut "dues etapes". "la primera meitat de la legislatura ha estat un bienni progressista en què hi ha hagut una desaznarització de l’Estat, es va posar punt final al PHN i es van tirar endavant mesures com la Llei del sòl, la Llei d’igualtat o el reconeixement del matrimoni homosexual", va comentar el dirigent independentista abans de contraposar-ho als dos darrers anys. "El PSOE posa el fre de mà a partir del pacte Mas-Zapatero", va recalcar Ridao. "La constant de la legislatura ha estat deixar-ho tot a mitges, fracassar en el debat sobre el model territorial i la por al què diran", va concloure Ridao.
Catalunya, per darrera de Múrcia en creixement
Catalunya ocupa el lloc 12 entre les comunitats de l'Estat espanyol en creixement econòmic (creixement positiu del Producte Interior Brut, PIB) entre els anys 2005 i 2006, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Per davant es troben, per aquest ordre, Múrcia, Cantàbria, Galícia, País Basc, Madrid, Aragó, Navarra, Andalusia, Castella-la Manxa i Comunitat Valenciana. Amb el mateix percentatge de creixement que Catalunya figura Astúries, i per sota d'Astúries, Melilla, La Rioja, Castella-Lleó, Ceuta, Extremadura, Balears i Canàries. Igualment, Catalunya, amb un creixement del 3,8%, no va arribar al percentatge mig de creixement de l'Estat espanyol, que va ser en aquest període del 4%. Així mateix, és destacable la dada que Madrid, que ocupava el primer lloc, passa a la quarta posició, sent avançada, per aquest ordre, per Múrcia, Cantàbria, Galícia i País Basc.
-Amb un dèficit fiscal del 10% no es pot créixer, a Alemanya ténen estipulat per llei un topall del 4%. Amb la nostra solidaritat, Espanya s'ha enriquit i ens ha deixat escurats. Independència ja, no cal que ens tornin el què ens han robat, ja ens en sortirem.
-Ara ens toca cobrar? I encara hi ha catalans que no són independentistes !!!
El partit País Basc-Catalunya és un "aquelarre nacionalista" que recull el missatge dels "terroristes", segons el PP
González ha explicat que el fet que l'equip basc utilitzi aquesta denominació és "la prova" que "s'ha accedit a la pressió dels violents". "Aquest no és un missatge del Govern del PNB" sinó que aquest "el recull dels nacionalistes violents radicals o dels terroristes directament".
-Si cou, cura !!!