lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 de desembre, 2007

Millorar el finançament i la xarxa d'infraestructures, principals objectius d'ERC per a la nova legislatura

"Comença una nova etapa on els objectius principals són la consolidació gradual d’espais de sobirania i aconseguir una majoria social per exercir el dret a decidir". Aquesta frase, pronunciada pel portaveu parlamentari i cap de llista d'ERC a les generals, Joan Ridao, serveix per introduir els principals objectius que la formació republicana s'ha fixat per a la propera legislatura espanyola, que començarà després de les eleccions del 9 de març, i que es basen, fonamentalment, en l'obtenció d'un sistema de finançament "just" i en assolir una "xarxa d'infraestructures moderna".

Ridao, que es va mostrar convençut que en la propera legislatura "Madrid no cedirà més descentralització política", va subrallar que Catalunya no pot perdre posicions en l'ordenació de les rendes per càpita de les autonomies un cop s'hagi aplicat la redistribució i ha comentat que els mecanismes de solidaritat han de ser revisables cada cinc anys. Així mateix, ERC vol que s'estableixi per llei l'obligatorietat de publicar anualment les balances fiscals. Pel que fa a les infraestructures, el document intern d'Esquerra demana el traspàs de la gestió de Rodalies Renfe i dels aeroports d'interès general, la reducció del dèficit històric d'inversions en infraestructures donant prioritat a l'Eix Mediterrani i la creació d'un fons per a l'homogeneïtzació dels peatges, entre d'altres.

De cara la propera legislatura, Ridao es va mostrar contundent en comentar la possibilitat d'assolir acords amb el Govern espanyol. "el PSOE s’ha de mullar" i ha de fer públic "si està disposat a afrontar les necessitats d’inversions en infraestructures i en política social que necessita la gent a Catalunya; si vol afrontar una millora del finançament, acabar amb la sagnia fiscal i publicar les balances fiscals amb un mecanisme d’anivellament de la solidaritat i amb resultats transparents; i per últim, si vol culminar la transició democràtica i deixar d’estar segrestat ideològicament pel PP", va assenyalar el diputat.

Canviar les polítiques econòmiques per afavorir la competivitat i l'equitat; apostar per la majoria d'edat de les polítiques socials, que impliqui una millora de les polítiques públiques del benestar; una política d'immigració realista, justa i de futur; assegurar les llibertats democràtiques; tenir plena capacitat de gestió del territori i dels recursos energètics; i que l'Estat mostri la seva plurinacionalitat, pluriculturalitat i el seu plurilingüisme són els altres grans objectius per a ERC per a la propera legislatura a les Corts espanyoles.

Ridao va aprofitar la roda de premsa per fer un balanç de la legislatura que acaba i va assegurar que ha tingut "dues etapes". "la primera meitat de la legislatura ha estat un bienni progressista en què hi ha hagut una desaznarització de l’Estat, es va posar punt final al PHN i es van tirar endavant mesures com la Llei del sòl, la Llei d’igualtat o el reconeixement del matrimoni homosexual", va comentar el dirigent independentista abans de contraposar-ho als dos darrers anys. "El PSOE posa el fre de mà a partir del pacte Mas-Zapatero", va recalcar Ridao. "La constant de la legislatura ha estat deixar-ho tot a mitges, fracassar en el debat sobre el model territorial i la por al què diran", va concloure Ridao.