lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de maig, 2008

Miravet i Xerta, inundats per la crescuda de l'Ebre

L'obertura de les comportes dels pantans de Riba-roja, Mequinensa i Flix, que es trobaven al 90 per cent de la seva capacitat com a conseqüència de les pluges d'aquests últims dies, han inundat diversos camps i pobles de la Ribera Baixa i el Baix Ebre, com Miravet i Xerta.

Des de l'Ajuntament de Miravet han denunciat que la conselleria de Medi Ambient i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre els havien informat que obrien comportes i que deixarien anar 1.800 hectòmetres cúbics d'aigua per segon, quantitat que des del poble neguen i asseguren que s'estan descarregant entre 2.150 i 2.200 hectòmetres cúbics d'aigua perquè "si no, no haguéssim patit inundacions".

I lo clàssic de cada riuada: lo video !!!

La Plataforma en Defensa de l'Ebre acusa el tripartit i Zapatero de "mentiders" i "traïdors"

Mig centenar de membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre s'estan manifestant davant del Palau de Pedralbes de Barcelona, on està previst que se celebri la segona reunió de la Mesa Nacional de la Sequera, per exigir que es derogui el transvasament de l'Ebre.

Els manifestants, veïns de les Terres de l'Ebre, s'han desplaçat en autobús fins a la capital catalana per denunciar la política hídrica del govern català i reclamar que no es dugui a terme la interconnexió de conques, ja que Barcelona, asseguren, no està ja en situació de sequera.

"Si se segueix per aquest camí s'aconseguirà una confrontació en el territori català i en l'arc del llevant espanyol", ha advertit Manel Tomàs, un dels portaveus de la plataforma.

Els manifestants, custodiats per un ampli dispositiu policial, s'han plantat davant del Palau de Pedralbes i han desplegat pancartes amb lemes com "Parem el transvasament", "Tripartit i Zapatero, mentiders i traïdors" o "Sí al reequilibri territorial, no al transvasament".

També estan cridant consignes en contra del conseller de Medi Ambient, l'ecosocialista Francesc Baltasar, i dels altres membres del govern català.

Els manifestants estan rebent amb xiulets i esbroncades els representants polítics que participaran aquesta tarda en la segona reunió de la Mesa Nacional de la Sequera, l'objectiu de la qual és analitzar la viabilitat i efectivitat de les mesures que s'adoptin per afrontar l'escassetat de recursos hídrics que pateix la comunitat.

En declaracions als periodistes a la seva arribada al Palau de Pedralbes, Baltasar ha reiterat que les pluges dels últims dies han estat beneficioses però no prou importants com per a "reconsiderar" l'execució del transvasament de l'Ebre a Barcelona.

Baltasar ha indicat que la "Generalitat té la competència exclusiva de determinar el que s'ha de fer en cada moment" i que, per ara, manté la situació d'alerta per la sequera.

ERC i ICV de les Terres de l'Ebre confien que finalment no es farà el transvasament

Jaume Forcadell, ex-president d'ICV a les Terres de l'Ebre i Marta Cid, dirigent d'ERC a la zona, confien que, finalment, no es farà el transvasament de l'Ebre a Barcelona. Jaume Forcadell ha dit que la situació actual és idònia per reconsiderar les coses i el decret llei que preveu el transvasament ja no té sentit avui en dia. Forcadell assegura que, amb les últimes pluges, el nivell dels embassaments pujarà per sobre del 50% i la canonada no tindrà cap justificació.

Forcadell, membre de la direcció d'ICV a les Terres de l'Ebre que es va dissoldre perquè discrepava de la gestió de la sequera per part de la direcció general del partit, creu que seria un disbarat invertir en una canonada 'que en principi no és necessària en el sistema de gestió d'aigua que ha previst el govern de la Generalitat' i que caldria invertir els recursos en implantar una nova cultura de l'aigua. A més, també ha dit que 'aquest posicionament comença a ser majoritari dins d'Iniciativa i en la societat catalana'.

Marta Cid, per la seva banda, ha dit que si la interconnexió era l'última opció, amb les pluges actuals hauria de ser la primera mesura que hauria de caure. Segons Cid 'aquesta situació va en contra de la filosofia del govern i del partit' i cal fer tots els esforços possibles per evitar la construcció de la canonada. Per tant, cal demanar la derogació del decret que permet la interconnexió. Cid, a més, ha reclamat transparència al govern pel que fa a l'aigua necessària per evitar la construcció de la canonada i ha dit que no pot ser que, si s'arriba a la mateixa quantitat d'aigua que l'any passat, per aquest any no n'hi hagi prou, perquè si bé ara hi ha més població també s'estalvia més.

ERC demana a Madrid la derogació del decret d'abastiment d'aigua

ERC considera que les pluges de les últimes setmanes i el nivell dels embassaments catalans fan que en aquests moments no es donin les 'raons de necessitat' que van justificar el reial decret del govern espanyol d'abastiment a la ciutat de Barcelona, i per aquest motiu el portaveu al Congrés, Joan Ridao, ha demanat al govern espanyol que aquest divendres, al Consell de Ministres, derogui el reial decret que projectava el transvasament. En roda de premsa al Congrés, Ridao ha recordat que les reserves han crescut un 95% en tan sols dos mesos i que amb la pluja d'aquests dies hi ha hagut una aportació de 120 hectòmetres cúbics d'aigua. A més avui també s'ha sabut que el govern d'Aragó impugnarà el Decret de Sequera de la Generalitat i el transvasament de l'Ebre a Barcelona.

El govern espanyol decidirà "d'aquí un parell de dies" si és o no necessari el transvasament

El portaveu del grup socialista al Congrés, José Antonio Alonso, ha anunciat que "d'aquí a un parell de dies" el Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí podrà saber si continua sent necessari el transvasament aprovat pel govern de la Generalitat per proveir d'aigua Barcelona.

En una roda de premsa al Congrés, Alonso ha explicat que aquest mateix matí, la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, li ha comunicat que el seu departament està treballant en un càlcul i que d'aquí a dos dies podran "tenir clar quin és el volum d'aigua embassada que es necessita per deixar sense efecte les disposicions del decret llei".

Aquesta "resposta tècnica", ha explicat Alonso, permetrà conèixer "fins a quin punt i quan" la pluja que ha caigut durant les últimes setmanes podria "derogar la norma" que va aprovar el Govern i que va ratificar el Parlament. "El decret estableix una motivació d'urgència. Si la falta d'aigua als embassaments existís, se seguirà el que estableix el decret llei, però si desapareix la causa, cosa que sabrem d'aquí un o dos dies, la previsions de la mateixa norma ja no tindrien sentit", ha emfatitzat.

Els embassaments passen del 39 al 42,8% en només 24 hores

La pluja que ha caigut durant les últimes 24 hores ha fet augmentar la quantitat d'aigua acumulada als embassaments, que ha passat del 39,39 al 43 per cent de la seva capacitat, segons ha anunciat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En el cas dels embassaments del sistema Ter-Llobregat ja se supera el 44 per cent. Els pantans de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç sortiran de l'estat d'excepcionalitat quan arribin al 49% de la seva capacitat i als 300 hectòmetres cúbics d'aigua, segons el decret contra la sequera aprovat fa un any. Aquesta barrera, però, va deixar de tenir valor legal el 16 de maig a l'àrea de Barcelona quan el govern va modificar el decret. El pantà de Boadella es troba al 27% de la seva capacitat; el de Sau ak 51%; Susqueda al 32%; la Baells al 63%; la Llosa del Cavall el 33%; i San Ponç al 68%.

L'Aragó inicia accions legals per no dur aigua a Barcelona

El vicepresident del govern de l'Aragó, José Ángel Biel, ha anunciat que "si no canvien les coses", en el consell de govern d'aquest dimarts l'executiu aragonès té "previst encarregar als serveis jurídics la presentació de les accions judicials pertinents per parar el decret llei" de la sequera que permet l'abastiment d'aigua de l'Ebre a Barcelona. Per l'Aragó, l'augment de les conques internes de Catalunya "fa que no hi hagi cap motiu d'emergència que jusitfiqui el decret llei".

Biel ha recordat que les pluges dels últims dies han fet augmentar considerablement la capacitat d'aigua als embassaments, cosa que si es compleix la predicció farà que Catalunya pugui sortir de l'estat d'excepcionalitat 1 la setmana que ve. "Així, llavors caldrà aplicar la disposició tercera del decret llei que estableix que si l'emergència acaba, s'acaba la vigència del decret".

S'ha mort el director, productor i actor Sidney Pollack

El director i productor nord-americà Sidney Pollack s'ha mort aquesta matinada als 73 anys a causa d'un càncer. Pollack, que va començar en el món del cinema com a actor, va dirigir films clàssics com 'Tal com érem' (1973), 'Memòries d'Àfrica' (1985), que va obtenir set Oscars, dos dels quals per a la direcció i producció, a càrrec seu, o 'Tootsie', protagonitzat per Dustin Hoffman. A més, va actuar a un bon nombre de produccions, com a 'Tootsie' mateix, a 'Marits i mullers' (1992), de Woody Allen o a 'Eyes wide shut' (1999), d'Stanley Kubrick. 'Michael Clayton', protagonitzada per George Clooney, és l'últim film en què va actuar Pollack. Viquipèdia: Sidney Pollack