lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de setembre, 2008

Això està a punt de petar!!! Quart incident en un mes a la central nuclear Ascó II

Ascó 260908 CATr El segon grup de la central nuclear d'Ascó ha registrat aquest divendres l'activació de l'alarma d'alta concentració de gas acrilonitril a la sala de control, si bé després no s'ha detectat la presència real d'aquest gas tòxic, segons ha informat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Per causes que es desconeixen, s'ha activat l'alarma d'alta concentració de gasos tòxics a la sala de control d'Ascó II, cosa que, al seu torn, ha produït el senyal d'"aïllament de sala de control".

El senyal d'aïllament és conseqüència de l'activació de l'alarma d'alta concentració de gasos tòxics a la sala de control, "encara que en aquest cas el senyal correspon a una detecció no real de gas acrilonitril", segons el CSN.

El senyal ha provocat, al seu torn, l'actuació del sistema de ventilació d'emergència de la sala de control.

L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), nom que rep l'empresa titular de la planta, participada per Endesa, està treballant per normalitzar les condicions de la sala de control i per descobrir la raó de l'incident, que s'ha classificat en el nivell 0 de l'escala INES, és a dir, sense significació per a la seguretat, segons el CSN.

D'altra banda, l'ANAV va notificar ahir un altre incident a Ascó II, en declarar-se inoperable un sismògraf que permet detectar els moviments sísmics a l'àrea de la central.

També ahir, l'activació d'un transmissor de radiació sense una causa aparent va produir el tancament d'una vàlvula en el grup 1 de la nuclear d'Ascó, quan es trobava en situació de pujada de potència per connectar-se a la xarxa elèctrica després de reparar una avaria de dimecres.

L'incident d'aquest divendres és el quart que es produeix a Ascó II aquest mes de setembre. A Ascó I se n'han registrat tres.

VilaWeb/ElPunt: Endesa lamenta que la transparència perjudiqui la imatge del sector atòmic

VilaWeb/ElPunt: Dos incidents a la central d'Ascó en poques hores

Castells creu que Catalunya entrarà en recessió en els pròxims mesos

Antoni Castells 260908 CATr El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha dit que Catalunya entrarà en recessió en els pròxims mesos. En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller ha explicat que la Generalitat notarà una forta disminució dels ingressos com a conseqüència de la crisi immobiliària.

Pel que fa al finançament, Castells creu que no tindria cap justificació que govern i oposició no arribessin a un acord per defensar junts a Madrid el model adequat per a Catalunya. I ha assegurat que el govern posarà tots els mitjans perquè aquest acord sigui possible.

Per Castells el nou model de finançament aportarà nous recursos a Catalunya per sortir de la crisi i per pal·liar les situacions personals severes que provocarà la davallada econòmica.

Ser o no ser del català a la Franja

Aragó és trilingüe. A més del castellà, parlat a tot el territori, s'hi parla català a la franja oriental –de Ponent des del punt de vista català– i aragonès en gran part de la província d'Osca. Per donar cobertura legal a aquesta realitat lingüística, el vigent Estatut d'Autonomia d'Aragó mandata –en l'article 7.2 del Títol Preliminar– les Corts d'Aragó a elaborar una Llei de llengües que "estableixi les zones d'ús predominant de les llengües i modalitats pròpies d'Aragó", i que, a més, en reguli "el règim jurídic, els drets d'utilització dels habitants d'aquests territoris" i en promogui "la protecció, recuperació, ensenyament, promoció i difusió del patrimoni lingüístic d'Aragó".

La negociació d'aquesta nova llei, després de diversos fracassos històrics, encarrila la seva recta final un cop el govern aragonès, encapçalat pel socialista i catalanoparlant Marcelino Iglesias s'ha mostrat disposat a tancar un acord que permeti l'elaboració d'una llei que compti amb el més ampli consens.

L'elaboració del nou text legislatiu però, no serà fàcil. La filtració interessada d'un esborrany de l'avantprojecte ha servit per definir els principals punts de confrontació, que són el grau de reconeixement i la denominació de les llengües. Segons el text extraoficial, el català tindria la consideració de "llengua pròpia i històrica" i se n'impulsaria l'ús a l'escola i l'administració tot i que sense declarar-ne la cooficialitat.

Huguet recomana als consumidors que apostin pels productes catalans per evitar riscos sanitaris

Davant la incertesa generada per la contaminació de productes xinesos El conseller d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, ha recomanat als consumidors que apostin per productes catalans, de proximitat i amb garanties sanitàries. Segons Huguet, casos com el de la llet maternitzada xinesa contaminada amb melamina han de fer reflexionar els consumidors i apostar, com es fa a Europa, pels productes locals, que a banda de les garanties sanitàries són més sostenibles perquè no es gasta tanta energia en el seu transport. El conseller ha fet aquestes manifestacions a Manresa, en el marc de la jornada de presentació del projecte 'Rebost de Productes naturals del Bages', destinat a potenciar l'oferta agroalimentària de la comarca.

Oriol Junqueras: Francesc d'Assís

El 26 de setembre de 1182, neix a Assís un noi conegut per Francesc. És fill d'una acabalada família de comerciants de teixits, però, des de ben jove, mostra una especial devoció per la "dama pobresa". De fet, després d'una primera revelació, decideix dur una vida semblant a Jesús. Es desprèn del seu patrimoni per lliurar-lo als pobres de solemnitat; es dedica a visitar hospitals i a tenir cura dels leprosos; i esdevé tot un exemple d'amor al proïsme. I, quan Déu li demana que l'ajudi en la reconstrucció de l'església de Sant Damià, Francesc no vacil·la a l'hora de vendre part del patrimoni familiar. El seu pare el deshereta. I ell reconstrueix l'església recollint almoines. Sovint, l'actitud de Francesc presenta moltes semblances amb la sensibilitat religiosa dels càtars occitans, que -en aquells mateixos anys- són exterminats per un exèrcit croat. Tant és així que el futur sant està a punt de ser condemnat per l'Església. Més enllà de l'àmbit estrictament religiós, la influència de la cultura occitana cobreix tot l'ampli ventall de la sensibilitat de l'esperit, especialment pel que fa a la poesia. No és estrany, doncs, que sant Francesc (el primer trobador conegut en llengua "italiana") sigui explícitament deutor de la tradició lírica occitana. Nosaltres encara som hereus d'aquests vincles tan fructífers entre totes aquestes terres mediterrànies. I així, per exemple, la tradició pessebrística catalana (tan ben estudiada per Josep Maria Garrut i Romà) té el seu origen en la visita a Barcelona d'aquest sant, que es va acomiadar de la nostra terra dient: "Us deixo la pau i el bé". Una expressió que sembla haver derivat fins al nostre passi-ho bé. E, se non è vero, è ben trovato... Viquipèdia: Sant Francesc d'Assís