lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de setembre, 2008

La Generalitat impulsarà l'anul·lació del procés a Lluís Companys

Joan Saura 280908 CATinfo La Generalitat posarà a prova la llei de memòria històrica aprovada per les Corts espanyoles impulsant la petició perquè s'anul·li el judici en què es va condemnar a mort el president Lluís Companys. Ho ha anunciat el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, en una entrevista a Catalunya Informació aquest diumenge. Com a pas previ a la tramitació judicial, Saura acompanyarà una néta de Companys, Maria Lluïsa Galí i Companys, al ministeri de Justícia per reclamar una "declaració institucional de reparació i dignificació" de la figura del president afusellat pel franquisme després de ser detingut a França per la Gestapo i lliurat a Espanya amb el suport de les autoritats franceses col·laboracionistes amb el nazisme. Maria Lluïsa Galí, que viu a Mèxic, serà a Catalunya per a la commemoració del 68è aniversari de l'afusellament de Companys, el 15 d'octubre. Dies abans es produirà la visita al ministeri de Justícia. Saura està "segur" que la declaració de reparació es produirà "tot i que el govern espanyol no ha desenvolupat el reglament" de la llei de memòria història. Després, ha dit el conseller, la família Companys, amb el suport del govern català, reclamarà l'anul·lació del procés judicial. "Això arriba molt tard, però és ara que es pot fer, quan ja tenim en vigor la llei de memòria històrica", ha matisat el conseller. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va donar el tret de sortida de la campanya per impulsar el procés diumenge de la setmana passada, en reclamar a la Generalitat que comencés a moure fitxa per aconseguir la nul·litat del judici al 123è president de la Generalitat de Catalunya.

Avui: Ridao demana a la Generalitat que reclami judicialment l'anul·lació del procés a Companys

L'alcalde de Flix afirma que les IV Jornades Interculturals 'tenen la voluntat que tothom se senti com a casa'

L'alcalde de Flix, Pere Muñoz (ERC), ha afirmat aquest diumenge a la tarda que les Jornades Interculturals celebrades aquest diumenge 'tenen la voluntat que tothom se senti com a casa'. Al mateix temps, l'alcalde ha dit que espera que les jornades siguin una lliçó de civilitat i d'integració entre les diferents cultures que des de fa uns anys conviuen a Flix. L'objectiu de l'acte és que el centre del poble sigui un punt on totes les cultures puguin conviure i presentar les seves costums, tradicions culinàries i musicals. Al llarg de la jornada de diumenge, s'espera que hagin passat prop de 2.000 persones d'arreu de la comarca de la Ribera d'Ebre. BLOC DE PERE MUÑOZ: JORNADA INTERCULTURAL A FLIX

Dones de tot el món reivindiquen la despenalització de l'avortament

Cada vuit minuts, una dona es mor a causa d'un avortament il·legal. Vint dels quaranta-dos milions d'avortaments que es practiquen cada any es fan en la clandestinitat i amb risc per a la salut de la dona. Les dades, de l'organització Woman on Waves, fan que per a moltes dones sigui necessari el Dia Internacional per a la Despenalització de l'Avortament, que avui se celebra. A l'acte que es fa a Barcelona hi participa la fundadora de Woman on Waves Rebecca Gomperts.

Gomperts (Amsterdam, 1966) ha explicat l'activitat que porta a terme l'organització, que fa una tasca força espectacular: a bord d'un vaixell, metges qualificats practiquen avortaments als quals no podrien tenir accés dones que viuen en països on aquesta pràctica és prohibida. L'embarcació es desplaça fins a aquests punts, acullen dones que volen avortar, i es desplacen fins a aigües internacionals per a portar a terme l'operació. Països com Portugal o Polònia han rebut la visita de Woman on Waves. El Dia per a la Despenalització de l'Avortament va néixer el 1990 a l'Argentina, en el marc de l'Assemblea del Moviment Feminista Llatinoamericà. El fet que els avortaments clandestins fossin la primera causa de mortalitat a molts països d'aquest territori va propiciar la instauració d'un dia reivindicatiu.

Urkullu proposa que Ibarretxe torni a ser el candidat del PNB a lehendakari

Urkullu 280908 CATinfo El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha presentat Juan José Ibarretxe com el candidat idoni del partit per afrontar les properes eleccions al País Basc. Ho ha fet en el marc de l'alderdi eguna, que ha celebrat aquest matí el partit basc a les Campas de Foronda, a Vitòria. Urkullu, a més, també ha avançat que el proper 25 d'octubre el PNB prepara actes socials com a resposta a la prohibició de la consulta popular prohibida pel Tribunal Constitucional, que s'havia de celebrar aquell dia.

Amb la proposta d'aquest diumege, Urkullu intenta tancar el debat sobre la continuïtat o no de l'actual lehendakari. D'altra banda, en el seu discurs, Urkullu ha assegurat que "ETA sap que les qüestions polítiques corresponen als partits" i que la negativa de Zapatero a parlar amb el lehendakari atorga a ETA "unes expectatives que no hauria de tenir". Ibarretxe també ha sigut dur amb els socialistes. El lehendakari ha esgrimit els mateixos arguments que va defensar divendres en el ple de política general del Parlament basc i ha afirmat que la consulta "tard o d'hora serà una realitat" i que, si ara no surt, s'hauran de buscar altres camins.