lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 d’abril, 2009

Junqueras recorda que molts eurodiputats representen estats que 'han usat el dret a l'autodeterminació'

Oriol Junqueras ha assistit a la tradicional calçotada independentista a Reus, organitzada per les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC) del Camp de Tarragona. Durant l'acte, Junqueras ha recordat que 'molts dels actuals' eurodiputats ho són en representació d'estats que 'han usat recentment el seu dret a l'autodeterminació'. 'Com que no som independents, no tenim ministres al Consell de Ministres de la UE ni comissaris, per tant, necessitem eurodiputats per ser representats internacionalment a Europa', ha assenyalat Junqueras en el terreny de la representació internacional.

Per la seva banda, el portaveu nacional de les JERC, Gerard Coca, ha destacat que 'Espanya és crisi en tots els sentits, per tant, cal anar a Europa sense complexes, ja que aquesta és l'única opció per a donar resposta a les necessitats socials i nacionals'.

Es prepara un acte en defensa del català pel diumenge abans de Sant Jordi

Una desena d'entitats preparen un acte per rebutjar la 'contínua agressió' al català per defensar la llengua coincidint amb la proximitat de la Diada de Sant Jordi. Hi treballen, entre d'altres, la Comissió de la Dignitat, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'Associació d'Actors i Directors de Llengua Catalana, Òmnium Cultural, Sobirania i Progrés i Amics de la Llengua Catalana. L'acte es preveu per al proper diumenge, 19 d'abril, que és el diumenge abans de Sant Jordi i a més coincideix amb el 70è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Catalunya. Ja està confirmada la participació dels escriptors Jordi Coca, Ignasi Riera i l'actriu Carme Sansa.

El Tercer Congrés Catalanista explora 'Opcions de futur' per la relació Catalunya-Espanya

L'àmbit polític del Tercer Congrés Catalanista acaba la seva quarta setmana de ponències amb canvi de tema. Amb la ponència 'Estat i llengua' de la Plataforma per la Llengua es dóna per tancat el primer tema: 'Balanç de 30 anys d'autonomisme', i s'enceta el segon: 'Opcions de futur'. Amb la participació de Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra, la ponència 'Un catalanisme pel segle XXI' analitza la possibilitat del federalisme en el marc teòric general i en el context concret de l'Estat espanyol. Després de plantejar diverses opcions, l'autor, redueix les possibilitats a dues: partenariat (sobirania-associació) o ruptura amb l'Estat. Coincidint amb l'obertura d'una nova temàtica s'ha obert una enquesta al blog perquè els seguidors del Congrés puguin valorar les ponències publicades fins ara.

L'absència de Zapatero obliga a repetir la foto de família de l'Aliança de Civilitzacion

Els organitzadors de la reunió de l'Aliança de Civilitzacions a Istanbul han hagut de repetir la foto de família per incloure el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que s'ha perdut la primera instantània.

Els caps d'Estat i de govern i els ministres d'Exteriors que han participat al II Fòrum de l'Aliança de les Civilitzacions convocats per fer la primera fotografia han hagut d'esperar Zapatero durant uns quants minuts. Finalment, la fotografia s'ha fet sense ell. Segons fonts de la delegació espanyola, el cap de l'executiu espanyol estaven parlant amb diversos assistents a l'hotel on se celebren les jornades i no s'ha adonat que s'estava fent la fotografia. En la segona instantània, una hora després, Zapatero ha estat un dels primers en situar-se al seu lloc, a la primera fila, entre el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, i l'alt representant de les Nacions Unides per a l'Aliança de les Civilitzacions, Jorge Sampaio. Obama, ja no hi ha anat.

ERC expulsa els regidors del PSC i trenca el pacte de govern a Deltebre

L'alcalde de Deltebre (Baix Ebre), el republicà Gervasi Aspa, ha signat aquest dilluns al matí el decret de cessament dels dos regidors socialistes que, fins aquests moments, formaven part de l'equip de govern. Amb aquesta decisió, es trenca definitivament el pacte entre ERC i PSC al consistori deltebrenc, que va permetre a Aspa governar amb majoria absoluta després d'haver aconseguit vuit regidors en les passades eleccions. Les relacions entre les dues forces polítiques s'havien tensat especialment fa unes setmanes després que els socialistes s'oposessin frontalment a una modificació del cartipàs perquè consideraven que els restava atribucions en el govern municipal i pressionessin abstenint-se en la votació dels pressupostos.

La votació dels pressupostos hauria desencadenat la ruptura que deixa fora del govern municipal els regidors socialistes Salvador Bertomeu i Eva Bertomeu.

'Sant Jordi al món' portarà la cultura catalana a tretze països diferents

La cultura catalana surt de les seves fronteres durant els mesos d'abril i maig. Sobretot per donar-la a conèixer a Europa però també a Amèrica i fins i tot a Corea. El cicle 'Sant Jordi al món' organitzarà actes a vint-i-dos ciutats de tretze països durant els mesos d'abril i maig per promoure la cultura catalana a l'exterior. Ciutats com Madrid, Londres, Nova York, Berlín i París acolliran les noves propostes. L'eix central a Madrid serà el poeta Joan Margarit, Premi Nacional de Poesia 2008, que participarà en diversos esdeveniments literaris i clourà el cicle amb 'Paraula de Jazz', al costat del poeta Pere Rovira i un trio de jazz encapçalat per Perico Sambeat. A Nova York, l'actriu Jessica Lange protagonitzarà l'adaptació dramatitzada de 'La plaça del Diamant'