lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de juliol, 2009

ERC, diu sí

los reis són los pares!!*!! Joan Puigcercós ERC 120709 CATinfo

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha comparegut aquest diumenge al migdia per anunciar el sí del seu partit al nou sistema de finançament, després d'una reunió extraordinària de l'executiva que ha durat més de dues hores.

Puigcercós ha detallat que ERC ha decidit donar suport al nou model proposat pel govern espanyol per què Catalunya supera el "llistó mínim del 3.800 milions d'euros, en concret, 3.855 milions" l'últim any d'aplicació, i perquè"per primer cop a la història" queda situada per damunt de la mitjana en el ranking de renda per càpita de les comunitats, amb el 105,6.

Per tot això, "avalem l'acord definitiu, que ha estat possible gràcies a la fermesa d'ERC" i que permetrà "reduir una tercera part del dèficit fiscal, ha sentenciar el líder republicà. "Varem arriscar i hem guanyat", tot i que "som conscients que no és la solució definitiva per a solucionar el dèficit fiscal que pateix Catalunya, ha reblat Puigcercós. L'executiva ha aprovat el model després d'una votació que ha acabat amb 27 vots a favor, 10 en contra i 4 abstencions. ERC ha anunciat la decisió poc després que la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, anunciés que el nou model de finançament autonòmic aportarà al conjunt d'autonomies uns recursos addicionals lleugerament superiors als 11.000 milions el 2012, quan s'apliqui en la seva totalitat.

La decisió d'ERC deixa via lliure al president de la Generalitat, José Montilla, per ratificar l'acord de Catalunya en el Consell de Política Fiscal i Financera de dimecres 15. esquerra.cat: Puigcercós: 'Esquerra ha aconseguit superar els dos objectius que es va marcar: 3.800 milions d’euros i arribar al 105 del rànquing per càpita'

Tian Riba: El sí d’ERC tanca el finançament (Avui)

Elena Salgado: "Catalunya quedarà un pelet per sobre de la mitjana"

Elena Salgado 120709 CATinfo

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha explicat el document que es passarà a tots els governs autonòmics on està especificat el nou model de finançament de l’Estat espanyol. En la compareixença, però, no ha volgut aclarir la xifra que percebrà Catalunya. Ha anunciat que l'Estat aportarà 11.000 MEUR fins al 2012, però no s'ha detallat la progressió des de 2009. D'aquesta manera els governs autonòmics, i l'executiva d'ERC, es troben havent d'acceptar o rebutjar un model i unes xifres que, a hores d'ara desconeixen. És una qüestió de fe. A grans trets, el que es pot extreure de les seves declaracions és que hi haurà una bossa comú d’impostos per a tot l’Estat que s’omplirà amb el 75% dels impostos de totes les CCAA. L’Estat n’afegirà un 5% dels impostos generals que recapta, fet que suposarà tenir un 80% per a destinar-se a serveis bàsics. També ha destacat que el model és més solidari ja que és per a totes les CCAA igual. Això significa que per cada euro que produeixi Catalunya 0’75 cèntims aniran a Espanya i aquesta després els repartirà de forma desigual afavorint les CCAA més pobres.

Això vol dir que, si ho entenem bé, Catalunya gestionarà el 25% dels seus impostos i del 75% restant rebrà el que l'Estat espanyol consideri oportú. Aquest 25% suposaria una millora considerable respecte el model anterior però els criteris que ha detallat Salgado en què es basarà la distribució del 75% comú no beneficien a Catalunya ja que es té en compte la població però hi aplica criteris de dispersió, superfície, insularitat, dispersió i població en edat escolar. Tampoc és tindrà en compte la immigració perquè considera que no suposa un cost addicional. Com s'entèn això?

D’altra banda, Salgado ha explicat que l'Estat aportarà 11.000 MEUR al model però no ha especificat quan. Sorpresa! Els periodistes presents a la conferència, no han parat de preguntar per Catalunya i si estarà per sobre de la mitjana. Salgado no ha contestat amb molta claredat i simplement ha dit que Catalunya estarà lleugerament per sobre de la mitjana des del primer any.

Basagoiti diu que el PSE "no s'atreveix a portar el canvi a tot Euskadi", però assegura que mantindran el pacte

Antonio Basagoiti PP 120709 CATinfo

Antonio Basagoiti, president del PP basc, demana al PSE que sigui valent i s'atreveixi a fer el canvi al conjunt d'Euskadi. Basagoiti ha respost així a la negativa del PSE de donar suport a la moció de censura que els populars volen presentar a la diputació foral d'Àlaba per fer fora al PNB. "Crec que és un error, perquè el canvi s'ha de dur a totes les institucions", ha dit Basagoiti, que creu que "si és bo per als bascos que hi hagi una nova majoria que aposta per la convivència i posa les coses clares als terroristes, també ha de ser bo per Àlaba".

Basagoiti diu que la negativa del Partit Socialista d'Euskadi a aquesta moció de censura no afectarà l'estabilitat del pacte que mantenen, però, creu que demostrarà la falta de valentia dels socialistes bascos. "Nosaltres la tirarem endavant. Això demostrarà que el PSE no s'acaba d'atrevir pel canvi, però nosaltres la tirarem endavant per responsabilitat i perquè creiem en el que estem fent", ha declarat. El líder del PP basc s'ha mostrat també partidari de crear una nova taula de diàleg per a la pacificació d'Euskadi entre tots els partits bascos, excepte l'esquerra abertzale. També s'ha mostrat convençut que podran invertir el resultat de l'últim euskobaròmetre que indicava que el 61% dels bascos rebutjaven el pacte entre el PP i el PSE per la investidura de Patxi López.

Fidel Castro: "Si Zelaya no és reintegrat en el càrrec, una onada de cops d'Estat amenaça d'escombrar Amèrica Llatina"

L'expresident cubà, Fidel Castro, s'ha pronunciat sobre la situació de crisi que travessa Hondures i ha alertat que si "(el president deposat) Manuel Zelaya no és restituït en el seu càrrec, una onada de cops d'Estat amenaça d'escombrar Amèrica Llatina". En el seu últim article titulat "Muere el golpe o mueren las constituciones", el líder cubà ha carregat contra el govern interí hondureny del president Roberto Micheletti i també contra els Estats Units, de qui ha dit estava utilitzant les bases militars de Tegucigalpa per gaudir d'una posició estratègica a centre-amèrica.

Memòries de Jordi Pujol i de Pasqual Maragall

Les memòries de Jordi Pujol i de Pasqual Maragall no fan cap referència especial a les Terres de l'Ebre, protagonistes en les seves campanyes electorals ...Més que presidents de Catalunya, en un moment determinat han estat, ells mateixos, Catalunya. A tots dos es podria aplicar aquella sentència de Montaigne en el seu llibre primer: «El vertader mirall dels nostres raonaments és el curs de les nostres vides», perquè les cròniques escrites de Pujol i de Maragall són les cròniques del país, i així és com passaran a la història. Vaig voler aturar-me, però, en la referència que els dos presidents fan a les Terres de l'Ebre en els seus llibres. Maragall* no en parla en cap moment, tot i que, de paraula, fou un destacat defensor de la Vegueria de l'Ebre; el seu és Barcelona. Pujol diu sovint que l'Ebre ha estat sempre un dels punts d'interès de la seva tasca i esmenta que a la cel·la en què va estar empresonat durant dos anys a Saragossa hi tenia un pòster del Delta de l'Ebre, però durant els anys de la seva presidència no ho va demostrar. Tots dos, però, en moments concrets han fet ús de l'Ebre com a argument dels seus raonaments polítics, i fins i tot s'han passejat per aquí entre paella de militants i mariscada d'admiradors; però poca cosa més. L'Ebre queda lluny i ells, barcelonins d'origen, de vocació i d'interès electoral, perquè allí és on hi ha els vots, escriuen des de Premià de Dalt o des de Rupià...

Josep Bayerri Raga: Pujol, Maragall i l'Ebre (El Punt)

*L'única referència que Maragall fa de les terres de l'Ebre al seu llibre és la signatura del pacte per l'Estatut que tingué lloc al castell de Miravet el 2004.

Més de 200 voluntaris anellen 400 flamencs del Delta

Uns 210 voluntaris participen, durant la matinada d'avui, en l'anellament de 400 flamencs del Delta de l'Ebre. Aquesta activitat, una de les més emblemàtiques que organitza el Parc Natural del Delta de l'Ebre, servirà per fer un seguiment de la població d'aquesta espècie arreu del Mediterrani i per conèixer on s'establiran els flamencs nascuts al Delta de l'Ebre.

A les cinc de la matinada d'avui, les 210 persones participants en l'activitat, han d'iniciar la seua tasca a la punta de la Banya, on en unes dues hores anellaran prop de 400 polls de flamencs.