lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de novembre, 2007

Un informe del BBVA, xifra el saldo català amb l'estat en 6.934 milions negatius anuals

La Fundació BBVA ha donat a conèixer un estudi sobre les balances fiscals a l'estat espanyol en el període 1991-2005 i que situen Catalunya com el segon territori de l'estat que més aporta i menys rep, per darrere de Madrid, una situació que es manté invariable independentment dels canvis de govern.

Segons les dades, Catalunya té un dèficit de 6.934 milions anuals, per darrere de Madrid, que en té 12.304, tot i que a aquesta comunitat no li imputen les inversions dels organismes de l'estat que, segons els autors, beneficien el conjunt dels ciutadans espanyols.

Per càpita, cada català aporta netament a l'estat 1.094 euros anuals, i en relació al PIB, el saldo negatiu de Catalunya és del 5,20%.

El PNB i el BNG van votar en contra de reprovar Álvarez a canvi d'inversions

El PSOE va aconseguir ahir que el Congrés dels Diputats rebutgés tan sols per tres vots de diferència (170-173) la reprovació que ICV havia presentat conta la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, i per fer-ho possible va comptar amb el suport de dues formacions que, en altres votacions semblants, havien mantingut una postura d'abstenció.

El vot negatiu dels set diputats del PNB i dels dos del BNG van permetre tombar la primera recusació contra una ministra d'aquesta legislatura, però segons s'ha donat a conèixer aquest dimecres, el canvi de criteri d'aquestes dues formacions respon a acords assolits en el marc de la negociació dels pressupostos i traspàs de competències.

Álvarez: 'Jo seguiré fent coses, i vostès aguantaran les coses que faig'

Maleni 291107 RAC1 La ministra de Foment, Magdalena Álvarez, ha manifestat aquest dimecres que agraeix el "suport" que la cambra baixa li va dispensar en rebutjar per tan sols tres vots de diferència (173-170) la moció de reprovació que li havia presentat ICV. Álvarez, que aquest dimarts, en acabar la votació, va celebrar la victòria prop del Congrés, ha acusat els grups de l'oposició de dir "tonteries" i d'estar "obsessionats" que ella "se'n vagi", però "jo seguiré fent coses, i vostès aguantaran les coses que faig".

El diputat d'ERC Joan Tardà li ha recordat que els catalans estan "farts" que "res funcioni" i de "tan maltractament". Quan tenia ús de la paraula, Tardà ha canviat d'idioma i, en català, ha fet una crida a la participació a la manifestació de l'1 de desembre pel dret a decidir, mentre els seus diputats han desplegat cartells de la convocatòria.

Puigcercós anuncia que la Fundació Josep Irla treballa en un estudi sobre les balances fiscals

"Es demostrarà que Catalunya surt perjudicada i es necessita un canvi". El conseller de Governació i Administracions Públiques assegura que donarà a conèixer els resultats de l'estudi en les properes setmanes. La Fundació Josep Irla, vinculada a ERC, ha iniciat un estudi sobre les balances fiscals que servirà com a posicionament d'aquesta formació en el si del govern català i com a base per a la negociació del nou model de finançament autonòmic.

En una conferència, el secretari general d'ERC i conseller de Governació, Joan Puigcercós, ha assegurat que el dèficit fiscal de Catalunya respecte a la resta d'Espanya superarà aquest any els 22.000 milions d'euros, el que equival a uns 3.200 euros per habitant.

"ERC desitja que Catalunya tingui en el futur un model de finançament basat en el concert econòmic cooperatiu", semblant al de les comunitats de règim foral -el País Basc i Navarra-, ha afirmat Puigcercós.

La formació republicana presentarà les conclusions de l'estudi abans de l'inici de la campanya de les pròximes eleccions generals -previstes per al 9 de març de 2008- i n'explicarà els eixos en actes organitzats en diferents ciutats catalanes, segons ha detallat Puigcercós, abans de reconèixer que "el que té validesa" és el que publiqui el Ministeri d 'Economia sobre això.

"Si no sabem el que aportem i el que rebem, difícilment podem construir un model de finançament just", ha dit, en presència de gran part de la cúpula del seu partit, com el president del Parlament, Ernest Benach, el vicesecretari general de coordinació interna d'ERC, Xavier Vendrell, i el portaveu d'aquesta formació al Parlament, Joan Ridao.

L'últim estudi sobre les balances fiscals promogut per la Generalitat data de l'1 de febrer de 2005, quan un grup d'experts va fixar el dèficit fiscal de Catalunya respecte a la resta d'Espanya en el 7,6% del PIB entre 1986-2001.

Puigcercós ha exigit la publicació de les balances fiscals per part del Govern perquè "es demostraria que Catalunya surt perjudicada", una reivindicació compartida pel presentador de l'acte d'avui, el president de la patronal Foment del Treball, Joan Rosell, qui recentment va denunciar que Catalunya ha rebut un 28% menys d'inversió de l'Estat que Madrid entre els anys 1997 i 2007.

Pel que fa al guanyador de les pròximes eleccions generals, Puigcercós ha deixat clar que "sigui quina sigui la conjuntura, sempre serà desfavorable", ja que ni el millor escenari possible, amb un Govern del PSOE sense majoria absoluta i una Generalitat encapçalada pel PSC, "ha estat suficient" per solucionar els principals problemes de Catalunya.