lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de juny, 2008

Comença el compte enrere per a Esquerra Republicana de Catalunya

Benach 020608 RAC1 Renyer 030608 RAC1 Carretero 040608 RAC1 Puigcercós 050608 RAC1 Un senyor o una senyora de Perpinyà o de Xixona, per citar dues de les poblacions de fora del Principat on els 10.459 militants d’ERC –segons l’últim cens facilitat– es trobaran dissabte dues urnes per votar el nou president i el nou secretari general del partit, poden decidir no només els lideratges esmentats, sinó també el futur del govern de Catalunya i, de retruc, d’Espanya. És la perversió que la peculiaritat organitzativa d’ERC genera en el sistema més democràtic que existeix en un partit per triar els seus líders: 756 militants d’ERC de la Catalunya Nord, les illes Balears i el País Valencià –fora, per tant, del territori de Catalunya, que l’Estatut situa en els límits administratius de la Generalitat– poden incidir de manera decisiva en la continuïtat del tripartit.

Per què? Doncs perquè dues de les quatre candidatures –les de Joan Carretero i Uriel Bertran– aposten sense embuts per sortir del govern si no es compleixen unes condicions inassumibles per al PSC de José Montilla. És per això que el president de la Generalitat ha desactivat aquesta setmana dues bombes de rellotgeria amb les quals els crítics esmentats han intentat minar la credibilitat sobre la influència dins del govern dels candidats oficialistes Joan Puigcercós i Ernest Benach. A Montilla no li interessa una victòria de Carretero o un resultat que mantingui la inestabilitat a ERC i per això evita públicament apostar per la interconnexió de xarxes de l’Ebre i el Llobregat. I per això va instar també Ernest Maragall a guanyar temps amb el decret de la tercera hora de castellà.

Dissabte a dos quarts de nou del vespre es coneixerà el tàndem guanyador dels caucus d’ERC. El tripartit és a 72 hores de resoldre la primera de les tres X de l’equació que ha de dir si esgota la legislatura o no. Les altres dues són el resultat del nou finançament i la sentència del Tribunal Constitucional. O, més aviat, la reacció davant d’una hipotètica sentència adversa. Acostumats als vaivens del Dragon Khan que, justament, va inventar Joan Carretero, en els darrers dies veus diverses han posat en qüestió la bondat de la fórmula i l’opinió pública i publicada és cada cop més del parer que l’experiència està amortitzada, ara o el 2010. El president sortint del Cercle d’Economia, José Manuel Lara, va dir divendres passat que és difícil governar quan les bases d’un partit del govern es manifesten en contra de decisions del mateix govern. Res de nou sota el sol, si no fos perquè a més dels empresaris, algú com el líder de la UGT, Josep Maria Àlvarez, ha demanat una majoria parlamentària capaç de prendre decisions.

Tot plegat fa que a CiU –i de retruc a un PSOE que, necessitat d’aliats a causa d’un PNB enfilat a la muntanya, pica l’ullet públicament a un Mas que viu a la freda oposició– es freguin les mans convençuts que tard o d’hora el caucus republicà passarà factura perquè, guanyi qui guanyi, haurà de justificar davant de la militància un canvi d’actitud.

A dos dies perquè s’obrin les urnes als casals d’ERC als Països Catalans les quatre candidatures celebren, entre avui i demà, els actes finals d’una campanya interna de tres setmanes. Uriel Bertran i Jaume Renyer tanquen a Vic avui. Carretero i Rut Carandell a Barcelona. Ernest Benach i Rafel Niubò ho fan a Lleida. I Puigcercós i Joan Ridao aguantaran fins demà amb cinc actes més repartits pel territori.

Mor el sociòleg i escriptor Josep Vicent Marquès

El sociòleg, escriptor, articulista i professor de la Universitat de València (UV) Josep Vicent Marquès ha mort a València als 65 anys.

Marquès patia una llarga malaltia des de feia anys per la qual cosa estava de baixa com a professor de Sociologia i Antropologia a la UV.

Entre els seus assajos destaquen País perplex (1974), Amors impossibles (1983) o La llum i el caos (1990). A més va col·laborar en diferents mitjans de comunicació de l'Estat espanyol.

Marquès també va participar activament en la vida política valenciana com a membre del Partit Socialista de València i es va interessar especialment per temes com la marginació social i l'ecologisme.

Viquipèdia: Josep Vicent Marquès

Espinosa confirma que el decret de sequera es derogarà demà

La ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, ha confirmat que el consell de ministres d'aquest divendres derogarà el transvasament de l'Ebre a Barcelona perquè les pluges de les últimes setmanes han acabat amb la situació d'"excepcionalitat" a Catalunya i ja hi ha prou aigua per garantir-ne el subministrament a la població.

Espinosa ha destacat que el nivell dels embassaments "pot millorar encara" perquè les pluges continuen encara que amb menor intensitat i perquè es preveu que continuï baixant aigua als pantans durant una setmana o deu dies més, fet que "millorarà les condicions actuals, que ja complirien la condició de no excepcionalitat".

La ministra no ha descartat que en un futur puguin fer-se interconnexions entre conques internes, i ha remarcat que aquesta qüestió figura en el Pla Hidrològic Nacional. Amb tot, abans d'entrar en una reunió de ministres de la Unió Europea, ha assegurat que cal treballar per determinar les necessitats d'aigua a curt, mitjà i llarg termini i estudiar si aquests recursos es poden obtenir per altres vies, com el reciclatge d'aigües.

Carretero diu que si guanya, ERC no sortirà del govern

Carretero 050608 CATr Joan Carretero, candidat a presidir ERC, ha dit que, si guanya el congrés d'aquest dissabte, els republicans no sortiran del govern. Carretero ha assegurat que exigiran que es compleixi el pacte de govern i que davant situacions com el finançament o la sentència del Tribunal Constitucional, ERC "no serà un convidat de pedra".

"Mai hem dit que volguéssim sortir del govern", ha afirmat Joan Carretero. "Però exigirem que es compleixi el pacte", ha afegit. Joan Carretero ha assegurat que el que pretenen des de Reagrupament.cat és construir una direcció "fiable, solvent i creïble".

Després de qualificar el primer tripartit de Dragon-Khan, Carretero ha afirmat que el govern de Pasqual Maragall era una "bassa d'oli" comparat amb l'actual. Per Carretero el govern de Montilla "no funciona, té dificultats greus i no compleix determinades coses imprescindibles per construir nacionalment Catalunya".

L'exconseller, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha demanat que els militants no facin vot creuat.

Dos activistes es pengen davant de Serveis Penitenciaris per la llibertat de Franki

Dos activistes s'han lligat aquest matí amb arnesos dalt d'un arbre i un senyal de trànsit davant de la secretaria de Serveis Penitenciaris a Barcelona per demanar la llibertat de Franki, el jove condemnat per ultratge a la bandera per haver despenjat la bandera espanyola del balcó de l'Ajuntament de Terrassa (Vallès Occidental) durant les festes majors del municipi el 2002.

L'acció, en què han participat unes 25 persones, s'ha produït cap a les 9 del matí a la confluència dels carrers Aragó i Girona, segons ha explicat un portaveu del grup.

Els manifestants portaven banderins amb la petició Llibertat Franki i una pancarta que emplaçava a assistir a la manifestació convocada per dissabte a les 17 hores a la plaça del Diamant de Barcelona.

La Fiscalia i la conselleria de Justícia estudien concedir a Francesc Argemí, 'Franki', el tercer grau, en règim obert, tot i que encara no hi ha una decisió ferma sobre aquesta qüestió. `