lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de desembre, 2007

La Generalitat licita les obres del pont sobre l'Ebre entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre per gairebé 20 MEUR

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) ha tret a licitació, a través de GISA, l'execució de les obres del pont sobre l'Ebre que ha d'unir les poblacions de Sant Jaume d'Enveja i Deltebre, a la desembocadura. L'obra té un pressupost de 19,9 MEUR i un termini d'execució d'un any i mig, segons publica aquest divendres el DOGC. Segons ha avançat el conseller de PTOP, Joaquim Nadal, en declaracions a l'ACN, està previst adjudicar l'obra durant el mes de febrer i començar els treballs abans de l'estiu. El nou pont sobre l'Ebre és una de les infraestructures més reivindicades pel territori ja que per creuar el riu i passar d'un municipi a un altre, o bé s'havia d'utilitzar el pas de barca de pagament, o bé s'havia d'agafar la carretera de més de 20 quilòmetres, passant per Amposta.

Flandes diu prou

Bèlgica fa gairebé sis mesos que no té govern. Durant aquest temps, tant flamencs com valons han lliurat un combat d’idees per imposar el seu model d’estat. En vista d’aquesta crisi i de les intencions de separació dels flamencs, el futur de Bèlgica penja d’un fil.

La legítima ambició de la comunitat flamenca perquè Flandes esdevingui un estat independent i Brussel·les la capital del nou estat ha aturat temporalment la formació del govern de Bèlgica. La capital de Flandes, de l’estat belga i de la Unió Europea és el nus que més costa de desfer en aquest conflicte. Els flamencs volen que es reconegui l’adscripció nacional de la ciutat, però han de guanyar-se una població majoritàriament francòfona i ètnicament complexa –per la presència important de minories immigrades. Per a acabar-ho d’adobar, temen que la Unió Europea els pugui castigar si forcen la situació. I els flamencs se senten més europeus que ningú.

Els productors d'oli del Priorat preveuen que la producció d'oli aquesta temporada no superarà els 600.000 quilos

L'Associació d'Oleïcultors del Priorat (AOP) estima en uns 580.000 quilos la producció d'oli de l'actual campanya, xifra que representa un 70% de la producció de l'anterior temporada, la 2006-2007, que va suposar un total de 836.000 quilos de producció, 790.000 dels quals van ser d'oli convencional i 46.000 d'oli ecològic. Segons informa l'AOP, aquesta davallada en la producció és com a conseqüència de la sequera i d'alguna gelada puntual, i l'oli afectat per les baixes temperatures estarà destinat a la venda a granel. Les vendes d'oli envasat durant la campanya anterior van superar 'amb escreix' les d'oli a granel, per la qual cosa l'AOP considera que 'cada cop més, l'oli que produïm el podem vendre envasat nosaltres mateixos, sense necessitat de preocupar-nos perquè sobri oli'.

La Vanguardia proposa estudiar el transvasament del Roine

Davant la sequera en ple hivern La Vanguardia publica un editorial sobre la sequera en què afirma que "és cert que l'aigua de les conques dels rius Ter i Llobregat és molt escassa. Però, en canvi, hi ha aigua suficient per a abastir Catalunya a les conques dels rius pirinencs, a la conca de l'Ebre, a les reserves per a usos agrícoles i, més enllà de la frontera, a la conca del Roine. És urgent, per tant, reobrir el debat de l'aigua a Catalunya i estudiar de nou totes les alternatives possibles".

"Caldria pensar, per exemple, -afegeix- a comprar l'aigua sobrant destinada a regadiu, tant de les conques del Ter i del Llobregat com de les conques pirinenques, que es reserven per al canal Segarra-Garrigues. Altres alternatives apuntades per alguns experts serien esgotar tota la capacitat del cabal autoritzat del minitrasvasament de l'Ebre, i fer-lo arribar fins a l'àrea barcelonina, cosa que inexplicablement encara no s'ha fet, i analitzar així mateix la viabilitat del polèmic transvasament del Roine."

Jordi Pujol assegura que Rodríguez Zapatero "practica l'engany per sistema i amb frivolitat"

"l'opinió pública espanyola ens maltracta i no ens respecta"

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol ha assegurat que el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero 'practica l'engany per sistema i amb frivolitat'. Pujol ha fet aquesta afirmació en una entrevista als Matins de TV3 on també ha afirmat que no respecta ni el líder del PSOE ni tampoc el del PP perquè estan donant un 'espectacle lamentable i radicalment incívic' utilitzant Catalunya per a les seves lluites. Segons Pujol el repte que té ara Catalunya és 'salvar la dignitat dels catalans'. Per aquest motiu ha assegurat que va anar a la manifestació de dissabte en què milers de catalans varen exigir el dret a decidir.

ICV-EUiA proposa modificar la Constitució per a aconseguir la plurinacionalitat i laicitat de l’Estat

Noves veus des de l’esquerra demanen un canvi a la Constitució de 1978. El portaveu d'IU-ICV al Congrés dels Diputats, Joan Herrera, ha proposat una modificació dels articles 2, 3 i 8 de la Carta Magna per a la propera legislatura. L’ànima del canvi que proposa el grup parlamentari verd i roig no és altre que l’assumpció d’un Estat plurinacional, “que reculli les diferents llengües, identitats nacionals i sentiments” d’Espanya, paraules d’Herrera.

Els ecosocialistes han afirmat, a més, la seva voluntat de fer plausible el canvi coincidint amb la data del 30 aniversari de l’aprovació de l’actual Constitució –que tindrà lloc l’any que ve. El canvi hauria de fer palesos els principis d'un Estat federal on les competències pròpies, els models de finançament i de l'adequació del Poder Judicial, de les Corts, del Senat i del Congrés, entre d'altres aspectes quedin adaptats al model descentralitzat.