lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 de juliol, 2010

La retallada de l'Estatut fa crèixer l'independentisme i desmobilitza els partidaris de la via autonòmica, segons el CEO

El Baròmetre d'Opinió Política d'Estiu del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) constata allò que ja és palpable al carrer. Els partidaris de la independència creixen a Catalunya arran de la topada amb l'Estat espanyol per la retallada de l'Estatut. Fins a un 24,3% dels enquestats aposten perquè Catalunya sigui un Estat independent (en l'anterior onada eren un 21,5%) que, sumats als que voldrien que fos un Estat federal, augmenten fins a un 57,6% els partidaris de que Catalunya esdevingui un Estat. L'enquesta, que va ser realitzada entre el 28 de juny -data de la sentència del Constitucional espanyol- fins al 8 de juliol mostra que alhora que el creixement de l'independentisme va acompanyat d'una davallada dels partidaris de l'autonomia, que veurien la retallada de l'Estatut com el fracàs d'aquesta via.

Les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol ja són vistes per la ciutadania com el quart problema més important que afecta al país, només per darrere de l'atur, la situació econòmica i la insatisfacció per la política. Aquesta percepció ha anat en augment en els darrers anys. Després de la sentència de l'Estatut un 20,8% dels catalans ho assenyalen com un dels principals problemes mentre que a l'abril d'aquest mateix any la xifra tan sols arribava al 14%. La preocupació per les relacions amb l'Estat espanyol han experimentat un fort creixement en els darrers anys agreujat sobretot en els darrers mesos que ha arribat a doblar les xifres que es registraven al març de 2007.

Aquelarre independentista, avui a Arenys

Una vintena de personalitats del món polític, econòmic i cultural debaten a Arenys de Munt, 'Què ha canviat des del 13-S a Catalunya?'. L'acte ha començat a les 19.30 i omple la sala municipal. Hi són, per exemple, el sociòleg Salvador Cardús; l'eurodiputat Oriol Junqueras; el president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena; l'escriptora Patrícia Gabancho; l'economista Elisenda Paluzie; i el cantant Francesc Ribera 'Titot'. Més, també es presentarà el I Aplec Independentista que es farà el 13 de setembre d'enguany. Tampoc hi falta el batlle d'Arenys de Munt, Carles Móra, un dels impulsors de la primera consulta sobre la independència. Una iniciativa que va néixer el 13 de setembre de 2009 en aquesta vila i que després s'ha estés arreu del Principat, amb la participació fins ara de mig milió de catalans. De fet, moltes de les personalitats que intervenen en el debat van tancar la campanya de suport al referèndum que es va celebrar en aquesta vila del Maresme.

Els organitzadors de l'acte també volen saber quines passes ha de seguir el moviment sobiranista en el futur, després de la sentència estatutària i la manifestació històrica del 10-J.

ERC crida a la vaga general el 29-S per rebutjar tant les retallades socials com les nacionals

La vaga general del proper 29 de setembre ha de ser un èxit segons Joan Ridao. La convocatòria de la aturada ha de servir, segons el republicà, per demostrar ‘el malestar social generat després ‘d’una reforma laboral que és una regressió’, però també, ha dit, ha de tenir un ‘marcat caràcter nacional després de les retallades del constitucional’. El secretari general d’ERC ha qualificat la reforma laboral aprovada aquest dijous a Madrid com ‘una regressió’ duta a terme amb ‘precipitació i matusseria’.

Nació Digital: Ridao vol que la vaga general sigui un gran èxit

Pas endavant per garantir l'abastament d'aigua

El consell d'administració de la societat estatal Acuamed ha aprovat posar a licitació les set primeres obres del pla de restitució territorial, que ha de garantir el subministrament d'aigua als municipis que s'abasteixen de l'Ebre en cas que es produeixi un episodi de contaminació del riu durant els treballs de neteja dels llots tòxics a Flix. Així ho va explicar ahir el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, en la visita al pantà de Flix per veure l'avanç de les obres del mur que ha d'aïllar els llots.

Puxeu va explicar que es preveu que aquestes set primeres actuacions es comencin a executar a principi de la tardor. Aquestes set primeres obres costaran cinc milions d'euros i pertanyen a la primera fase del pla, que afecta els municipis que s'abasteixen directament del riu. Concretament, dos són de la Ribera d'Ebre –Ascó i Móra d'Ebre-; dos més, del Baix Ebre –Tivenys i Tortosa-, i tres de la Terra Alta –Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca.

Ascó emmagatzemarà energia eòlica

La que mos faltava! Si és que fotrem un pet tots!!! L'empresa Itaca Wind Power, dedicada a l'energia eòlica, desenvoluparà a Ascó un projecte pioner que consisteix en l'emmagatzematge de l'electricitat que generen els aerogeneradors. I ha triat Ascó per un doble motiu: per la vinculació d'aquest municipi riberenc en la producció energètica i per la proximitat a múltiples parcs eòlics. “Buscàvem l'emplaçament idoni per instal·lar aquest projecte de recerca i Ascó ens aporta un clúster energètic amb molt de coneixement”, va explicar ahir el director general d'Itaca Wind Power, Juan Carlos Martínez-Amago, després d¡'haver signat un conveni amb l'alcalde d'Ascó, el convergent Rafel Vidal.