lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de febrer, 2010

Tanquen la llista d'aspirants al cementiri nuclear amb 13 poblacions

Un total de tretze municipis apareixen a la llista oficial de candidats a albergar el futur Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) de residus radioactius, que ha publicat avui el ministeri d'Indústria.

En la llista apareixen els deu municipis que durant els últims dies s'han postulat per albergar aquesta instal·lació: Albalá (Càceres), Ascó (Tarragona), Congosto de Valdavia (Palència), Melgar de Arriba (Valladolid), Santervás de Campos (Valladolid), Torrubia de Sòria (Soria), Villar de Cañas (Conca), Villar del Pozo (Ciudad Real), Yebra (Guadalajara), Santiuste de San Juan Bautista (Segòvia), i Zarra (València).

A més d'aquests onze, estan els municipis de Campo de San Pedro (Segòvia) i Lomas de Campos (Palencia), les candidatures de les quals no se sabien fins a avui.

VilaWeb: Ascó i Zarra competiran amb 11 candidatures més pel cementiri nuclear

Puigcercós reclama als partits que no alenteixin la tramitació parlamentària de les vegueries

Joan Puigcercós ERC 030210 CATr

Després que el govern donés ahir llum verda a la llei de vegueries, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha reclamat a tots els partits que ningú no alenteixi ara la seva tramitació parlamentària.

De fet, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha afirmat: "Estic convençut que la llei de vegueries s'aprovarà, però ja hi ha qui pensa com dilatar-ho. El govern treballarà fins a l'últim moment i no valen actituds dilatòries".

Preguntat per la possible reedició del tripartit i les relacions amb ICV, el president d'ERC ha argumentat: "No es pot demanar un govern d'esquerres, fer-ne bandera i després dificultar la feina d'un govern d'esquerres i un clar exemple és la rebaixa de l'impost de successions. Reconec que em va molestar. Tot i que crec que han reflexionat i han rectificat".

No obstant, al seu entendre, "l'alternativa no és només CiU, n'hi ha d'altres". Avui: CiU demana la retirada de la llei de vegueries

ERC demanarà a l'Ajuntament de Barcelona que cedeixi els locals municipals per a les consultes

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona presentarà en el plenari de divendres que ve una proposta perquèel consistori cedeixi espais a les entitats de la ciutat quan organitzin consultes ciutadanes, com les de l'autodeterminació de Catalunya.

El president del grup municipal d'Esquerra, Jordi Portabella ha reconegut que aquesta proposició "facilita el camí" a la consulta ciutadana sobre la independència de Catalunya, però ha puntualitzat que la proposta per promoure aquesta consulta a la ciutat "no és aquesta".

"La presentarem consensuada amb Barcelona Decideix i la data dependrà de quan l'aprovi l'assemblea" d'entitats, ha dit el republicà.

VilaWeb: PSC i PP s'alien ara per rebutjar cedir espais a la consulta a Barcelona

Els partits acosten posicions sobre el sistema electoral

Els partits catalans es van concedir ahir una darrera oportunitat per tirar endavant un sistema electoral català, abans de decidir si finalment llancen la tovallola. Quan es donava per fet que s’enterraria el projecte de manera definitiva, una reunió discreta celebrada al Parlament va donar fruits i va mostrar un tímid però decisiu acostament de posicions.

No és cap avenç concret, segons reconeixen la majoria de grups parlamentaris, sinó simplement el compromís de no enrocar-se. Van acordar treballar deixant d’abanderar els models electorals que havia elaborat cada formació política i fins i tot l’informe dels experts. Només s’usaran com a documents de treball per assessorar. Durant la trobada, a la qual va assistir un diputat de cada grup i, per tant, un total de sis persones, tots els partits van acceptar modular les seves posicions.

Carretero convoca els coordinadors comarcals per tancar la crisi

Joan Carretero es tornarà a posar davant dels coordinadors territorials de Reagrupament demà, dijous, en una trobada convocada a Sant Cugat del Vallès. Tots els convocats esperen saber com vol encarar la nova etapa de la formació el seu líder i encara president, després de l'intent de dimissió, finalment no materalitzada, i la crisi iniciada dissabte al vespre.

Després de la dimissió dels quatre crítics que s'havien enfrontat a l'exconseller pel mètode d'elaboració de les llistes electorals, l'entorn de Carretero ha pressionat perquè tots els membres oficialistes de la junta continuessin en el càrrec. La vicepresidenta, Rut Carandell, ho ha manifestat públicament i ha assegurat que "ja no hi ha cap obstacle", a part d'acusar Jaume Renyer, Emili Valdero, Francesc Abad i Albert Pereira d'haver intentat un "cop d'Estat".

El 40% dels càncers es poden prevenir, segons la OMS

El director del Pla d'Oncologia de Barcelona, Josep Maria Borrás, ha assegurat que el 40% de tots els tumors cancerosos es poden prevenir amb vacunes, canvis d'estil de vida i d'alimentació i portant una vida sana i que malgrat això, a Catalunya, aquest any es registraran 40.000 nous casos de càncer.

La cap de la Unitat d'Infeccions i Càncer de l'ICO, Sílvia Sanjosé, en la roda de premsa ha assegurat també que en altres tipus de càncer com el de mama, i especialment en alguns subgrups, es busca una etiologia infecciosa, com en els de la pell. Aquesta experta ha defensat, no obstant això, el paper d'algunes infeccions, assegurant que no sempre són dolentes i que hi ha algunes que s'entenen com estimuladores del sistema immune, i encara més quan es contrauen des de petit.

En aquest sentit ha afirmat que no es pot pensar en una vida sense infeccions i que la super-neteja que hi ha a la societat actual endarrereix el sistema immunitari, fet que pot estar en l'origen d'alguns tumors.

Espanya abaixarà el dèficit a costa d'augmentar el deute públic fins al 75% del PIB el 2012

El govern espanyol ha remès a la Comissió Europea el seu pla per aconseguir reduir el dèficit públic al 3% del PIB el 2013, un compromís que veu viable encara que signifiqui que el deute públic augmenti en gairebé vint punts en tres anys i arribi a màxims el 2012, quan se situarà almenys en el 74,3%.

El deute públic es va situar al tancament de l'any passat en el 55,2% del PIB, més de vint punts per sota de la mitjana de la zona euro, que va anar del 78,2%. El govern espanyol calcula que aquest any el deute públic arribarà el 65,9%, en 2011 al 71,9% i en 2012 al 74,3%. Aquest és l'"escenari central" que calcula l'Executiu espanyol, encara que també ha fet estimacions amb diversos supòsits i riscos que, de produir-se, farien elevar el deute encara més.