lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de juny, 2009

Ridao acusa el govern espanyol de deslleialtat i De la Vega reitera que el finançament arribarà "molt aviat"

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, ha acusat aquest dimecres l'executiu espanyol de deslleialtat pels incompliments reiterats dels seus compromisos en el finançament. Ridao ha apuntat que el seu partit "esperarà" al nou termini fixat pel president espanyol, el 15 de juliol, però ha advertit que està "francament cansat" i que ja no li plauen "les promeses", sinó només "els fets". Per contra, la vicepresidenta ha reiterat que l'acord del finançament arribarà "molt aviat". "Que ningú tingui cap dubte sobre la responsabilitat i sinceritat del compromís del govern d'Espanya amb el desenvolupament ple del sistema autonòmic", ha dit De la Vega.

En una interpel·lació al Congrés, Ridao ha apuntat que l'Estat "s'ha d'aprimar després d'anys en què s'ha engreixat molt, potser fins arribar a la bulímia", fet que explica en part els motius pels qual el finançament està encallat. Segons el portaveu d'ERC, el seu partit "té la impressió que recentment hi ha un intent deliberat per part del govern espanyol de muscular l'Estat en detriment de les comunitats autònomes", perquè l'Estat aspira al 50% dels recursos no financers quan només s'ha de fer càrrec del 42% de la despesa.

Ultimàtum de ZP: o hi ha acord el 15 de juliol o les negociacions s'ajornaran indefinidament (eldebat.cat)

Primera concentració de la societat civil contra la retallada de l'Estatut

La convoca el 'Grup Acte de sobirania' per aquest dijous La societat civil catalana ja comença a preparar mobilitzacions davant la més que possible retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional espanyol. Sota el nom de Grup Acte de Sobirania, diversos ciutadans amb experiència en associacions proposen una concentració massiva davant la Generalitat per aquest dijous i una marxa fins al Parlament de Catalunya el 27 de juny, per tal de demanar als nostres polítics que no acceptin les decisions d'un Tribunal 'deslegitimat i hostil' que només busca acabar amb reforma estatutària i continuar perpetrant l'espoli fiscal que ens ha portat a una situació 'd'emergència nacional'. També demanen que s'acabi aquest procés de 'regionalització' iniciat pel 'despotisme centralisme', que està encarat a l'escanyament de la nostra economia. La voluntat d'aquest col·lectiu és aconseguir que els nostres polítics assumeixin responsabilitats i facin un acte ferm de sobirania al Parlament, reconeixent el fracàs de la via estatutària i proclamant el final d'aquest model polític.

El Grup Acte de Sobirania no és ni una plataforma ni una associació. Es defineixen com un 'grup de persones, amb capacitat i experiència en el món associatiu' i que se senten hereus 'de l’esperit de l’Assemblea de Catalunya, de la Marxa de la Llibertat, de les manifestacions del 2006, el 2007 i de Brussel·les'.

De moment han convocat dos actes a Barcelona, el primer una concentració el vespre d'aquest dijous, dia de Corpus, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, per escenificar 'la defunció de la via estatutària i emplaçar els nostres polítics a donar resposta a les nostres demandes'.

L'altre cita és una marxa el 27 de juny des de l'Arc de Triomf fins al Parlament, on s'exigirà als parlamentaris catalans un acte de sobirania que permeti reprendre la construcció de la nació catalana 'lliure i sobirana'.

Avui: L’independentisme cívic torna al carrer per ‘enterrar’ l’Estatut

El recompte de vots esmena alguns dels nombrosos errors denunciats

Iniciativa Internacionalista 100609 RAC1

Salvador Soldevila ERC 100609 RAC1

En algunes Juntes Electorals Provincials avui ja ha conclòs el recompte de vots, tot i que la data límit per acabar-lo serà dissabte. Les crítiques d'Iniciativa Internacionalista de possible frau electoral van obrir la sorpresa d'un seguit d'errors difícils d'entendre, alguns dels quals ja s'han començat a resoldre. Així, la Junta Electoral de València ha confirmat que els resultat a Beneixida, on vota la vice-presidenta del govern espanyol, eren 'erronis'.

La Junta ho ha atribuït a una 'errada tècnica, que ha estat resolta ràpidament'. El PSPV ha informat, a través d'un comunicat, que els resultats electorals del partit a Beneixida havien estat de 215 vots. A la web del ministeri de l'Interior espanyol, aquests 215 vots s'atribuïen al POSI, que havia esdevingut sorprenentment vencedor de les eleccions en aquest municipi.

A Barcelona, els representants d'Iniciativa Internacionalista que han assistit al recompte, un dels quals ha estat expulsat per no dur acreditació, s'han queixat dels problemes que han tingut per poder revisar els vots nuls, ja que, segons que han explicat, membres de la junta i d'altres partits hi posaven traves. De fet, diuen que no han pogut revisar-los tots. Un altre exemple és el de la Junta de Guipúscoa, on representants d'II han explicat que 888 dels vots de la seva formació havien anat a parar a cinc partits diferents. I és que els errors en el recompte afecten candidatures de tota mena, no només a II.

Els representants i apoderats de les candidatures tenen temps des d'avui i fins dilluns per presentar les reclamacions que considerin convenients.

Comença la Patum de Berga, la gran festa del foc

Se celebra sense restriccions després de mesos de protestes i incertesa Berga celebra, des d'avui i fins al 14 de juny, la Patum, declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO l'any 2005. L'organització podria veure's obligada a modificar aspectes de la festa l'any vinent per mor de la directiva europea sobre material pirotècnic. Amb tot, la festa no perilla i té garantida la continuïtat. Així ho ha dit el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila. Tot i això, ha afirmat que 'probablement hi hagi petits canvis' en la Patum. Aquestes modificacions podrien suposar, per exemple, que se substituïssin els trons de pólvora que porten els xiquets per uns altres d'aire comprimit. Fontdevila confia, tanmateix, que 'no s'hagi de suprimir res'. El director del CPCPTC, per cert, assistirà al passa-carrer d'avui, i també el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras.

Tercera vaga d'ensenyament contra la política educativa del conseller eMaragall

Els sindicats de l'ensenyament públic (USTEC·STEs, CC OO, ASPEP-SPS, UGT i CGT) criden avui els docents del Principat a aturar parcialment les classes, des de les dotze fins a les tres. És la tercera vegada que s'interromp l'activitat lectiva durant aquest curs en protesta contra la política del conseller eMaragall i la llei d'educació (LEC), que és previst que arribi al ple del parlament aquest mes. També hi ha convocades concentracions.

La concentració central es fa a la plaça Sant Jaume de Barcelona, però n'hi haurà més a tot el Principat (totes a les 13.30), car els docents també tenen previst de reunir-se davant els serveis territorials de cada zona o davant les cases de la vila. Rosa Cañadell 100609 CATinfo

La portaveu d'USTEC·STEs, Rosa Cañadell, ha explicat que 'hi ha molt malestar per la imminent aprovació de la LEC i per les noves mesures proposades pel Departament d'Educació'. Entre aquestes noves mesures, les més combatudes són la d'oferir de fer hores extres als mestres i la supressió del batxillerat nocturn a una colla de centres de secundària.

'Amb l'excusa de la crisi diuen que no poden contractar nous mestres i per això ofereixen l'opció de hores extres, la qual cosa és un insult a l'ensenyament de qualitat', ha explicat Cañadell. Sobre el batxillerat nocturn, la portaveu d'USTEC diu que 'suprimir-lo de mica en mica com fa el departament és una manera brutal d'atacar l'ensenyament públic, i sobretot ara que molts joves de més de vint anys es queden sense feina; no se'ls pot tallar la possibilitat d'acabar els estudis'.

Cañadell ha destacat l'exemple de l'institut Jaume Callís de Vic, un dels més grans del país, que enguany ja no ha pogut acceptar matriculacions al torn de nit. 'D'aquesta manera, tots els joves d'Osona i del Ripollès que vulguin estudiar al nocturn han d'anar per força a Manresa.' Amb les noves mesures del departament s'han quedat també sense batxillerat nocturn les terres de l'Ebre i el Baix Llobregat. Per Cañadell, 'les polítiques del conseller eMaragall són contradictòries amb el context de crisi que viu el país i per això, tot i que ja s'acaba el curs, no podem deixar de protestar.' Avui: La vaga divideix els mestres

VilaWeb: Seguiment desigual de la vaga contra la política educativa del conseller Maragall

eldebat.cat: La majoria de mestres ignora la protesta sindical contra la LEC