lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de novembre, 2011

L'Eurocambra declara inadmissible l'esmena sobre l'oficialitat del català

L'esmena a favor de l'oficialitat del català a la Unió Europea finalment no es podrà votar aquest dijous a la comissió d'Exteriors del Parlament Europeu. Els serveis jurídics de l'Eurocambra han declarat a última hora "inadmissible" l'esmena presentada pel convergent Ramon Tremosa, l'ecosocialista Raül Romeva i el republicà Oriol Junqueras. El text pretenia mostrar el suport dels diversos partits a l'oficialitat de la llengua catalana a la UE aprofitant l'ingrés de Croàcia. De fet, els eurodiputats liberals i verds pensaven votar-hi a favor i Tremosa, Romeva i Junqueras havien demanat als socialistes que pressionessin el PSOE perquè també ho fes. Finalment, però, el text no arribarà a debatre's.

Els serveis jurídics del parlament europeu han considerat que l'esmena és "inadmissible perquè adreça un tema que no està relacionat" amb el debat que es farà demà dijous a la comissió d'Afers Exteriors ni amb les seves competències. Els eurodiputats voten un informe sobre l'entrada a la UE de Cròacia liderat pel socialista austríac Hannes Swoboda.

Tremosa, Romeva i Junqueras van presentar l'esmena, coneguda com a 111, estipulant que, com que l'ingrés de Cròacia "requerirà un canvi en el tractat per incloure la llengua croata com a llengua oficial de la UE", els diversos estats membres també poden acceptar "incloure com a llengua oficial de la UE el català, que és la tretzena llengua més parlada a nivell europeu, amb més de 10 milions de parlants".

Finalment, però, i després que aquest dimecres els tres eurodiputats pressionessin el partit socialista perquè votés a favor de l'esmena igual que pensaven fer-ho liberals i verds, el text ha caigut de l'agenda de la reunió.

Nació Digital: Tremosa, Romeva i Junqueras veuen la mà del PP i el PSOE en el veto europeu al català

El coordinador de campanya del PSOE es queda en blanc

El coordinador de campanya del PSOE i president del partit a Castella i Lleó, Óscar López, s'ha quedat en blanc durant una intervenció en què demanava el vot per a Rubalcaba.

López s'ha quedat blanc quan intentava enumerar una llista de només tres elements. El líder socialista donava "tres arguments de molt pes" per votar a Rubalcaba en les properes eleccions del 20-N, però el tercer li va marxar del cap.

"Un [argument] té a veure amb les pensions, l'altre amb les ajudes a la desocupació i el tercer...". López no ha pogut continuar i, tot i que des de l'auditori l'han intentat ajudar, el líder socialista ha acabat admetent que s'havia quedat "en blanc".