lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de setembre, 2008

Montilla demana unitat als partits i confiança als ciutadans per negociar el finançament. Ai, mare !!!

José Montilla 100908 El president de la Generalitat, José Montilla, ha demanat confiança i unitat per afrontar la negociació del nou finançament amb el govern espanyol: confiança als ciutadans i unitat als partits polítics.

"Sé que la meva responsabilitat és treballar incansablement per aconseguir aquest acord. Mantenint el diàleg fins al final. I fer-ho des de la lleialtat. Sabent que caldrà ser flexibles, però que només acceptarem un acord que sigui el millor possible per a Catalunya", ha anunciat. Pel president, aquest plantejament és la interpretació correcta del que "reclama la societat catalana".

Amb aquesta confiança, ha dit: "A tots vostès els demano confiança. Perquè si confiem en nosaltres mateixos, i en les nostres possibilitats, tirarem endavant. I a les forces polítiques i socials els demano unitat. Serà molt important, per arribar als nostres objectius, mantenir aquesta unitat".

Tot i aquest anunci de confiança en el futur, Montilla ha començat el seu missatge institucional amb un dur advertiment sobre la crisi econòmica. Ha utilitzat el terme "crisi" sense embuts i ha avisat que caldrà saber-la afrontar "amb realisme", però "sense caure en dramatismes innecessaris". "No serà gens fàcil. Ja us ho avanço. Caldrà esforç. Caldrà treballar de valent. Caldran sacrificis", ha dit. Tanmateix, ha matisat, Catalunya "se'n sortirà" combinant "voluntat, força i sacrifici" per evitar que es trenqui la cohesió social. Contents ?

Sindicats de l'ensenyament del país exigeixen que el català sigui la llengua vehicular a l'escola

Els sindicats majoritaris de l'ensenyament al nostre país han reclamat avui a les administracions que el català, amb les respectives varietats dialectals, sigui la llengua vehicular a les escoles del territori. USTEC·STEs, STEPV i STEI-I han exigit que es valorin els programes d'immersió lingüística i que l'executiu espanyol treballi per a conservar el català a l'escola. N'han fet una especial reivindicació des del País Valencià i les Balears.

A les Illes asseguren que volen promoure que la legislació permeti als estudiants saber català`. En aquest sentit, proposen que el 100% d eles matèries s'imparteixin en balear, car ara són la meitat i el castellà 'ja està garantit'. Afegeixen que ningú no ha de veure com una agressió, car només volen que el català sigui obligatori com ho és la llengua castellana.

Des del País Valencià, el STEPV creu que cal donar resposta al procés d'imposició del castellà, ja que el 25% dels alumnes rep ensenyament en català i només en l'assignatura de valencià. Afegiren que cal més implicació del sector públic, car a les scoles privades el 100% de l'ensenyament és en castellà.

Des de Catalunya, USTEC-STEs denuncia el clima d'animadversió que hi ha contra els petits avenços que fa la llengua catalana.

Per aconseguir els objectius, han fet un manifest contrari a les agressions a la llengua i demanen que s'hi sumin altres sectors socials. Denuncien que el català és una llengua minoritzada i es mostren preocupats pels manifestos i inicatives que han sorgit contra la nostra llengua.

La Comissió Europea preveu que l'Estat espanyol entri en recessió econòmica aquest trimestre. Agarreu-vos fort !!!

Negre, negre, negre !!! Qui ho pagarà tot això ? La Comissió Europea ha advertit que l'Estat espanyol patirà un creixement negatiu del seu PIB en els últims dos trimestres de 2008 (-0,1% i -0,3% respectivament), fet que situarà el creixement interanual en l'1,4% el 2008. La inflació interanual es preveu que se situï en el 4,5%, set dècimes més que el que va vaticinar a l'abril.

Per altra banda, l'alentiment econòmic a la Unió Europea serà més pronunciat del que s'esperava. Segons les previsions, el creixement econòmic assolirà enguany l'1,4% a la Unió Europea (1,3% a la zona euro), cosa que suposa aproximadament quatre dècimes menys que la previsió d'abril passat.

Els principals riscos d'alentiment detectats en les previsions de primavera s'han materialitzat amb l'aprofundiment de la crisi financera, l'augment de preus dels productes de primera necessitat i l'extensió de la crisi immobiliària a diversos Estats.

Pa chulo yo !!!

Zapatero s'atribueix l'autoria dels apartats sobre finançament de l'Estatut ZP 100908 CATr El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha ratificat avui públicament el seu compromís de reformar el model de finançament autonòmic a través del diàleg i el consens. També ha reconegut que Catalunya mereix millorar el seu finançament i ha demanat a CiU que actuï amb responsabilitat per assolir-lo.

En el ple del Congrés dedicat monogràficament a la crisi econòmica, Zapatero ha respost a les crítiques del portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, assegurant que aplicarà l'Estatut perquè se'l sent seu, ja que considera que pràcticament va ser ell qui el va redactar. "Respectaré el que diu l'Estatut, que no és el que alguns diuen que diu, perquè els preceptes en matèria de finançament autonòmic gairebé els vaig escriure jo directament", ha dit. El comentari ha provocat cridòria al Congrés i un somriure irònic de Duran i Lleida. Enmig de la remor, el president espanyol s'ha adreçat a Duran per afegir: "Sí, sí, ja sap vostè amb qui va ser, amb una persona que pertany a la mateixa coalició que vostè". Paral·lelament, Zapatero ha recordat que "si la situació és tan dolenta per a les finances públiques de Catalunya, no és per art de màgia", i ha recordat a CiU que va pactar amb el PP el model de finançament vigent.