lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de març, 2010

La CE adverteix el govern espanyol perquè incompleix el cabal mínim de l'Ebre

'Un cop més, el govern espanyol transposa tard i malament una directiva europea, en aquest cas la Directiva Marc de l'Aigua, que obliga a establir plans de conca pels rius i a calcular l'existència de cabals mínims que en garanteixin la diversitat ecològica', es lamenta l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras. Precisament ha estat responent a una pregunta parlamentària de Junqueras, que la Comissió Europea ha afirmat que seguirà de prop el pla de conca de l'Ebre, per assegurar-se que el govern espanyol compleixi el cabal mínim del riu, ja que tant pel que fa al model de càlcul del cabal mínim com als períodes fixats per publicar el pla, l'executiu espanyol incompleix 'molt probablement' la directiva. Brussel·les considera imprescindible establir un cabal mínim dels rius que garanteixi el bon estat de les aigües superficials i el medi ambient. Per això, la Directiva Marc de l'Aigua estableix que, només després que els plans de conca hagin determinat el cabal mínim necessari per mantenir el bon estat ecològic dels diversos trams fluvials, es poden atorgar noves concessions. Junqueras alerta, però, que 'el govern espanyol calcula el cabal mínim del riu en funció del sobrant d'aigua després d'haver fet les concessions riu amunt. I és evident que decidir primer què es gasta i calcular el cabal ecològic mínim en funció del que et sobra és un incompliment flagrant de la directiva'. La Comissió Europea ha assenyalat, també, que el govern espanyol hauria d'haver publicat el pla de conca de l'Ebre per a la consulta pública abans del desembre del 2008, i no ho ha fet, igual com tampoc no ha respectat el termini fixat per l'aprovació definitiva del pla, el desembre del 2009. Un fet que suposa un 'retard considerable' en l'aplicació de la Directiva Marc de l'Aigua.

... il Madrid, un altre cop, en blanc !!!

Treballadors de la brigada contra incendis d'Ascó inicien aquest dimecres una vaga indefinida

El personal de la brigada contra incendis de l'empresa Lainsa, que presta els seus serveis a la central nuclear d'Ascó, ha començat una vaga indefinida a les sis d'aquest matí, segons han informat fonts del sindicat UGT.

La vaga, impulsada pels 25 treballadors de Lainsa -dedicada a la protecció d'incendis en indústries d'alt risc-, s'ha produït per discrepàncies en la negociació del conveni col·lectiu. Malgrat l'inici de la protesta, l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) ha declarat que la central nuclear d'Ascó està operant amb normalitat i que els serveis mínims els ha dictat l'autoritat competent d'acord amb l'informe del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Els integrants de la brigada contra incendis han mostrat la seva voluntat d'oferir els serveis mínims per garantir la total seguretat de la central i evitar cap mena d'incident.

Avui: Dos magatzems, dues cares

El Parlament aprova la Llei de consultes amb el rebuig de CiU, PP i Ciutadans

El Parlament ha aprovat aquest dimecres la Llei de consultes, un dels projectes 'estrella' d'ERC en aquesta legislatura. La llei ha tirat endavant amb el rebuig en bloc de l'oposició. La Llei regula les consultes tant a nivell nacional com a nivell municipal però, en tots els casos, caldrà l'autorització de l'Estat. Aquest és un dels motius que ha provocat el vot contrari de CiU com ja va anunciar considera el text és 'insuficient' i 'poc ambiciós'. Mentre el president d'ERC, Joan Puigcercós, assegura que 'és un instrument perquè aquest país pugui ser un Estat', la diputada de CiU Dolors Batalla puntualitza que el text només regula una de les moltes competències de participació ciutadana que preveu l'Estatut i veu contradictori que ERC impulsi consultes sobre la independència i alhora perdi l''oportunitat' de regular-les introduint la figura de la consulta ciutadana.

VilaWeb: El parlament aprova la llei de consultes populars amb l'únic suport del tripartit

El Camí de Sant Jaume a les Terres de l'Ebre estarà senyalitzat aquest 2010 des de Tortosa fins l'Aragó

Una de les branques del Camí de Sant Jaume a Catalunya tenia la sortida des de la desembocadura de l'Ebre, per on arribaven peregrins de la Mediterrània, que enfilaven Ebre amunt, passant per Saragossa i fins a Santiago de Compostela. Segles enrere, Tortosa, juntament amb Barcelona, eren els ports més importants d'entrada d'aquest pelegrinatge. Aquesta història és la que permet ara que les Terres de l'Ebre s'incloguin en el projecte de senyalització del Camí de Sant Jaume que la Generalitat està impulsant a Catalunya. El tram ebrenc partirà de la ciutat de Tortosa fins a Gandesa i Batea, per endinsar-se per l'Aragó fins a Saragossa.

Concretament, de Tortosa a Roquetes recorrerà la trama urbana, i a partir de Roquetes, per Aldover, Xerta, fins la Fontcalda, aprofitarà la infraestructura de la via verda. De la Fontcalda a Gandesa s'haurà de preveure alternatives per bicicletes perquè el camí no està adequat. Després, des de Gandesa fins a Batea, hi ha dues opcions: pel camí de la Saboga o pel camí que passa per Vilalba dels Arcs. Un cop a l'Aragó, en direcció Saragossa, a Pina de Ebro, el Camí de Sant Jaume de l'Ebre i el tram de Montserrat a Alcarràs s'unifiquen.

Ovidi Montllor: La samarreta

Alcoi, 4 de febrer de 1942 - Barcelona, 10 de març de 1995 Ovidi Montllor-La samarreta

Jo sóc fill de família molt humil.

Tan humil que d'una cortina vella
una samarreta em feren: vermella.
D'ençà, per aquesta samarreta,
no he pogut caminar ja per la dreta.
He hagut d'anar contracorrent
perquè jo no sé què passa
que tothom que el ve de cara
porta el cap topant de terra.
D'ençà, per aquesta samarreta,
no he pogut eixir al carrer.
Ni treballar al meu ofici: fer de ferrer.
He hagut de, en el camp, guanyar jornals.
Així la gent ja no em veia:
Jo treballava amb la corbella.
I dintre de tots els mals,
sé treballar amb dues coses:
amb el martell i la corbella.
Gairebé no comprenc perquè la gent,
quan em veia pel carrer em cridava: progressiste!
Jo crec que tot això era promogut pel seu "despiste".
Potser un altre amb les meves circumstàncies,
ja hagués canviat de samarreta.
Però jo, que m'hi trobe molt bé amb ella.
Perquè abriga, me l'estime,
i li pregue que no se me faça vella.
(Ovidi Montllor)
Viquipèdia: Ovidi Montllor

Què et sembla, Ovidi?

VilaWeb: Ovidi Montllor 2.0