lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de setembre, 2009

Benach defensa el valor democràtic de la consulta per la independència de Catalunya d'Arenys de Munt

El president del parlament català ha publicat un apunt al seu bloc en què ho argumenta El president del parlament català, Ernest Benach, ha publicat avui un apunt en el seu bloc en què parla de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya i reitera que, si el TC toca 'una sola coma', s'estarà atemptant contra un dels principals principis democràtics.' Alhora, defensa la consulta per la independència de Catalunya i diu que és 'rellevant' i 'incomprensible' el que està passant a Arenys de Munt.

Entre altres coses, el president el parlament català diu: 'Hi ha una part de la societat catalana que no se sent reflectida ni se sent representada, i fins i tot se sent agredida quan es vol prohibir la consulta d'Arenys o quan es pretén retallar i modificar l'Estatut de Catalunya. El debat de fons també és aquest, el valor real de la democràcia.'

Ernest Benach: El valor de la democràcia

El govern català es distancia del referèndum d'Arenys i de la reacció de l'Estat

Fredor i distanciament respecte als dos bàndols. Aquesta és la posició del govern català pel que fa a la consulta d'autodeterminació d'Arenys de Munt i a la reacció de l'Estat espanyol. Joaquim Nadal ha estat el conseller que aquest dimarts ha fet de portaveu en la compareixença de premsa –retransmesa per televisió– posterior a la reunió setmanal de l'executiu. I segons el titular de Política Territorial, el govern de la Generalitat "no té res a dir sobre consultes ciutadanes que no tenen valor normatiu".

Lluny, doncs, de la consulta, però també de la posició del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que ha portat al jutjat el referèndum simbòlic organitzat pel Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA), amb un recurs presentat i defensat per un advocat estatal que va ser candidat, en dues eleccions, de la Falange, Jorge Buxeda Villalba.

Com és conegut, les formacions que integren el tripartit presidit per José Montilla tenen posicions diferents i contràries respecte a la iniciativa i sobre el fet que l'Ajuntament arenyenc hi doni suport. ERC i ICV defensen la legitimitat de la consulta, i el PSC s'hi oposa, fins al punt que els dos regidors que tenen a Arenys van ser els únics de votar contra l'acord de ple que cedia una sala per posar-hi les urnes.

EUiA, a favor de la consulta d'Arenys

El coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, ha defensat el dret de la ciutadania a ser consultada i a prendre posició, en relació amb la polèmica sorgida arran de la consulta independentista impulsada a Arenys de Munt. En aquest sentit, Miralles ha considerat que a Catalunya 'els fenòmens separadors' creixen per 'errors i irresponsabilitats' dels sectors 'centralistes, unitaristes i anticatalanistes' i també, com en aquest cas, per una decisió de l'Administració que només ha contribuït a 'magnificar' aquesta consulta popular i que comportarà, segons el líder d'EUiA, el sorgiment d'altres consultes arreu del territori. 'No ha de fer por que la gent prengui decisions', ha insistit Miralles.

El coordinador general ha explicat que si es dugués a terme una consulta al seu municipi, 'segurament hi participaria' i que a la butlleta hi posaria 'sí al dret a l'autodeterminació', tot i que en el seu cas defensaria un 'Estat federal i republicà'.

Calders promou una consulta independentista que ja havia aprovat l'abril passat

El degoteig de municipis que s'afegeixen a la idea de fer una consulta sobre la independència de Catalunya segueix constant. El darrer ha estat l'Ajuntament de Calders, un municipi d'uns 500 habitants al Bages, que impulsarà, a través d'una comissió, una consulta sobre l'autodeterminació. El ple municipal ha aprovat aquest dilluns facultar l'alcalde, Jaume Perarnau, perquè impulsi la creació d'aquesta comissió que és qui farà la convocatòria de la consulta abans d'acabar aquest 2009. En el text de la moció també es dóna suport a l'Ajuntament d'Arenys de Munt (Maresme) per la situació que està vivint i es considera que la consulta és un 'exercici saludable de democràcia'. El passat 14 d'abril l'Ajuntament de Calders ja havia aprovat una moció per impulsar una consulta independentista. Avui: Calders també aprova fer la consulta independentista abans d'acabar el 2009

Neix Autodeterminació.cat, un argumentari en línia a favor de la independència

La plataforma Deumil.cat ha posat en marxa una nova pàgina web que ofereix un seguit d'argumentaris a favor del dret a la independència de Catalunya. L'espai, que duu per nom Autodeterminacio.cat, vol ser una eina de comunicació i treball que impulsi i projecti el moviment independentista, segons els seus impulsors. El portaveu de la plataforma, Enric Canela, ha afirmat durant la presentació del nou web que el sobiranisme català farà un salt qualitatiu i en direcció a construir un estat independent que 'cada cop més amplis sectors de la societat reclamen'. Segons Canela, la societat civil ha de prendre la iniciativa ja que els diputats 'han demostrat no estar disposats a assumir de manera immediata i efectiva el dret de decidir', en referència al rebuig de la mesa del Parlament a la ILP pel referèndum d'autodeterminació que impulsaven.

El Constitucional torna a la feina. Preparem-nos!!*!!

Passat el parèntesi estival, el Tribunal Constitucional va reprendre ahir les llargues deliberacions sobre l'Estatut, mentre a Catalunya es cou la convocatòria de manifestacions de protesta després del pronunciament de l'alt tribunal espanyol i abans, coincidint amb la Diada. Els deu magistrats que debaten sobre la carta catalana treballen sobre el quart esborrany de la sentència amb la definició de Catalunya com a nació i l'obligatorietat de conèixer el català al país com a principals nusos que s'han de desfer per arribar a un acord. La presidenta del TC, María Emilia Casas, manté la determinació que la sentència l'avali una majoria àmplia. És a dir, pactada amb magistrats conservadors, per no haver de fer ús del vot de qualitat, amb què ja hauria pogut dictar una sentència.

Avui: El Tribunal Constitucional torna de vacances pendent de la sentència sobre l'Estatut

Gabilondo diu que la LEC s'aplicarà depenent de la decisió del TC sobre l'Estatut

El ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, ha recordat aquest dimarts en una entrevista a Tele-5 que la llei d'educació de Catalunya (LEC) penja directament de l'Estatut, i que per tant s'haurà d'aplicar, o modificar, tenint en compte la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre el text.

El ministre ha assegurat que ell és partidari del compliment "estricte" de la Constitució i de l'Estatut, i que per tant, "segons quina sigui la decisió" del TC, "adoptarem decisions al respecte". El ministre ha atribuït les advertències que arriben des de Catalunya sobre la reacció a una possible retallada del TC a la "voluntat de pressió" i de "fixar una posició" de les formacions catalanes.

Garzón declararà demà davant el Suprem pel cas de les fosses del franquisme

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha estat citat a declarar demà dimecres a les 12.30 hores davant l'instructor del Tribunal Suprem en relació amb la querella interposada contra ell pel sindicat Manos Limpias per la seva investigació sobre les desaparicions durant el franquisme, segons fonts de l'alt tribunal.

La querella admesa contra el magistrat, que declararà en qualitat d'imputat, assenyala que Garzón podria haver incorregut en un delicte de prevaricació en admetre a tràmit i realitzar diligències a l'Audiència Nacional sobre una denúncia realitzada per familiars de desapareguts després de la Guerra Civil.

Aquesta querella no té el suport de la Fiscalia, que estava a favor d'arxivar-la, però la sala penal del Tribunal Suprem va acordar admetre-la a tràmit.

Andorra celebra avui la diada

En ocasió de la festivitat de la Mare de Déu de Meritxell, Andorra celebra avui la diada nacional. El Santuari de Meritxell tornarà a ser, doncs, un any més, el punt neuràlgic de la celebració. Ara, el cap de govern, Jaume Bartumeu, ha explicat que enguany la diada s'esqueia en una situació de crisi econòmica; per això ha proposat: 'Hem de ser molt conscients que hem de trobar un nou marc de relació econòmica i social amb la Unió Europea'. directe.cat: Andorra aprova la desaparició del secret bancari

El primer ministre gal·lès celebra que al Regne Unit "no hi ha cap tribunal que tombi la decisió d'un parlament democràtic"

El primer ministre gal·lès, el laborista Rhodri Morgan, ha celebrat en una entrevista que al Regne Unit "no hi ha cap Tribunal Constitucional que pugui tombar una decisió d'un parlament democràtic", com l'Estatut.

Morgan vol convocar un referèndum que doti Gal·les de més autogovern i assegura que "només les cambres electes dels Lords i dels Comuns" podrien retallar o cancel·lar una ampliació de competències aprovada a Cardiff. Morgan defensa que "els anglesos reaccionen amb calma" a les reivindicacions de Gal·les, "perquè demanem el mateix que Escòcia ja té", i no es pot imaginar "de cap manera" que responguessin amb cap boicot econòmic ni fòbia cap als gal·lesos.

Des de Cardiff, no només miren cap a Escòcia i els plans de referèndum de Salmond sinó també cap a Catalunya i l'Estatut. "Seguim molt atentament i amb molt d'interès les discussions entre el govern espanyol i el català, el basc o el gallec", ha assegurat Morgan, defensor d'un federalisme "asimètric i flexible" que "permeti a algunes autonomies tenir competències que d'altres no tenen".

Morgan culpa els governs britànic i espanyol que el gal·lès i el català no siguin llengües oficials de la Unió Europea i aposta per "seguir pressionant i, a poc a poc, acostumar tothom a la idea que se'ls ha de donar un reconeixement apropiat per l'estatus d'igualtat que tenen amb l'anglès i el castellà a Gal·les i a Catalunya". La llengua gal·lesa, però, a diferència de la catalana, només la parla el 19% de la població de Gal·les, unes 600.000 persones.

El Sudan empresona Lubna Ahmed al-Hussein per dur pantalons en públic

La periodista sudanesa Lubna Ahmed al-Hussein, detinguda al juliol en un cafè de la capital del Sudan, Khartum, perquè anava vestida amb pantalons, va ser declarada ahir culpable d'indecència i haurà d'ingressar un mes a la presó després d'oposar-se a pagar una multa de 140 euros. No obstant, Lubna, que es va negar a admetre la seva culpabilitat durant el judici, es deslliurarà de la pena ordinària (40 fuetades) que mana la xara, la llei islàmica.

"Lubna ha estat jutjada segons una norma que estipula que qualsevol persona que tingui una conducta immoral o que es presenti en públic amb un vestuari indecent serà castigada amb 40 fuetades i una multa", va explicar ahir l'advocat de la periodista, Nadil Adib. Els casos judicials per indecència són habituals al Sudan, un país que pateix una àmplia bretxa cultural entre el nord, majoritàriament musulmà, i el sud, de majoria cristiana.

Però el cas d'aquesta periodista ha generat molta expectació mediàtica tant al país africà com a escala internacional. Un cop va ser detinguda, Lubna va iniciar una campanya contra els codis de vestimenta que s'apliquen a Khartum, i fins i tot va posar en fotografies vestida amb un pantaló de color verd -el mateix que duia en la seva primera compareixença davant el tribunal.

A més, Lubna, que treballava a l'oficina de premsa de la missió de les Nacions Unides a Khartum, va decidir renunciar a la feina i, per tant, a la immunitat que li proporcionava davant la justícia del seu país, per provar la seva innocència i lluitar per eliminar aquesta llei.