lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de setembre, 2009

El Sudan empresona Lubna Ahmed al-Hussein per dur pantalons en públic

La periodista sudanesa Lubna Ahmed al-Hussein, detinguda al juliol en un cafè de la capital del Sudan, Khartum, perquè anava vestida amb pantalons, va ser declarada ahir culpable d'indecència i haurà d'ingressar un mes a la presó després d'oposar-se a pagar una multa de 140 euros. No obstant, Lubna, que es va negar a admetre la seva culpabilitat durant el judici, es deslliurarà de la pena ordinària (40 fuetades) que mana la xara, la llei islàmica.

"Lubna ha estat jutjada segons una norma que estipula que qualsevol persona que tingui una conducta immoral o que es presenti en públic amb un vestuari indecent serà castigada amb 40 fuetades i una multa", va explicar ahir l'advocat de la periodista, Nadil Adib. Els casos judicials per indecència són habituals al Sudan, un país que pateix una àmplia bretxa cultural entre el nord, majoritàriament musulmà, i el sud, de majoria cristiana.

Però el cas d'aquesta periodista ha generat molta expectació mediàtica tant al país africà com a escala internacional. Un cop va ser detinguda, Lubna va iniciar una campanya contra els codis de vestimenta que s'apliquen a Khartum, i fins i tot va posar en fotografies vestida amb un pantaló de color verd -el mateix que duia en la seva primera compareixença davant el tribunal.

A més, Lubna, que treballava a l'oficina de premsa de la missió de les Nacions Unides a Khartum, va decidir renunciar a la feina i, per tant, a la immunitat que li proporcionava davant la justícia del seu país, per provar la seva innocència i lluitar per eliminar aquesta llei.