lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 d’abril, 2010

Si el consens ha de ser condició indestriable, Ascó ho té magre

Tothom mira pels seus interessos i en moments de debat a caixa o faixa, tothom diu veritats a mitges. Els resultats de l'enquesta, encarregada per l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC), permet negar que hi hagi una majoria de l'àrea d'Ascó que avali l'aposta per la continuïtat del model nuclear a través del magatzem de residus. En tot cas, aquesta majoria clara es limita al municipi d'Ascó. Tampoc és cert que hi hagi consens territorial en contra del projecte com defensen alguns. El que sembla evident és que a hores d'ara no hi ha consens, tot i que, en l'àmbit comarcal, són majoria els que no veuen de bon ull la possibilitat d'acabar rebent el combustible gastat de totes les centrals del parc nuclear estatal durant, com a mínim, 60 anys. Per tant, si el consens ha de ser condició indestriable, Ascó ho té magre, si bé sempre ha semblat situat entre els candidats tècnicament més aptes.

El Punt: La batalla pels residus divideix la Ribera

300 comissions de les consultes votaran diumenge si presenten una IP perquè el Parlament convoqui un referèndum d'independència

La Coordinadora Nacional de les Consultes sobre la Indepedència de Catalunya ha convocat aquest diumenge 11 d'abril un Consell Plenari a l'Auditori del Palau de Congressos de Girona, en què 300 comissions organitzadores d'arreu del Principat debatran si presenten una Iniciativa Popular (IP) per instar el Parlament de Catalunya a convocar un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya.

La Coordinadora va presentar fa un mes en roda de premsa un dictamen jurídic elaborat per Antoni Abad que demostra que Catalunya disposa del marc legal necessari, dins de la llei de consultes populars aprovada pel Parlament el 10 de març passat, per celebrar un referèndum vinculant.

La iniciativa popular, segons explica la Coordinadora en un comunicat, es presentarà amb el text de la pregunta de la Consulta (Està d'acord que la nació catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?) i amb la demanda perquè les institucions catalanes facin allò que sigui necessari per fer efectiva la volunta del poble de Catalunya, i que es consideri el referèndum com a vinculant.

blocsVilaWeb: Comunicat de la Coordinadora

Deumil.cat portarà els resultats de les consultes davant l'ONU per demanar l'autodeterminació de Catalunya

Després de portar les reivindicacions de l'independentisme català davant del Parlament europeu, el març de l'any passat a Brussel·les, Deumil.cat prepara per enguany una nova manifestació, aquesta vegada a Ginebra on hi ha la seu de les Nacions Unides. El portaveu de Deumil.cat, Enric Canela, ha explicat que es presentarà un manifest a l'ONU on també es faran arribar els resultats de les consultes sobre la independència que s'estenen pel Principat per demanar 'que ens deixin votar' aprofitant que és justament l'ONU la institució que 'reconeix el dret d'autodeterminació dels pobles'.

EL TC convoca un ple que podria decidir sobre l'Estatut

No m'ho puc creure!!! Això és una maniobra de distracció pel partit Madrit-Barça!!! El Tribunal Constitucional ha convocat un ple per als pròxims dies 14 i 15 d'abril, dimecres i dijous de la setmana que ve, amb l'objectiu de reprendre les seves deliberacions formals sobre els set recursos presentats contra l'Estatut de Catalunya, en què podria tractar-se l'aprovació de la sentència, la redacció de la qual està pendent des de fa més gairebé quatre anys.

Fonts de l'alt tribunal han assenyalat que a l'ordre del dia del ple de les dues jornades s'inclouen altres assumptes a banda dels recursos contra l'Estatut.

La convocatòria genera gran expectació, ja que els deu magistrats que deliberen sobre aquest assumpte han estat celebrant en els últims mesos diverses reunions informals per intentar arribar a un acord sobre el text de la ponent, Elisa Pérez Vela, i les alternatives proposades per la presidenta del TC, María Emilia Casas. El ple formal no s'havia convocat per tractar la sentència de l'Estatut des de començament d'any, ja que anteriorment havia fracassat.

VilaWeb: El TC convoca ple el 14 i 15 d'abril per decidir sobre l'estatut

Avui: Carod-Rovira destaca la 'falta de prestigi' del TC davant la imminent reunió per tractar la sentència de l'Estatut

Jaume Cabré, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2010

L'escriptor Jaume Cabré rebrà el 42è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes com a reconeixement a la seva obra, "sòlida, madura i reconeguda" i a la "coherència personal" que l'ha portat a escriure únicament en català, una forma de mantenir "la dignitat de la llengua", segons ha assegurat el membre del jurat Joaquim Maria Puyal, que ha anunciat la tria aquest dijous.

Autor de la novel·la Les veus del Pamano, un èxit editorial portat a la televisió per TV3, Cabré no ha amagat la seva emoció en veure reconegut el seu "treball poc èpic" com a escriptor. Tanmateix, també ha volgut remarcar la seva faceta com a mestre , "en el sentit més bàsic de la paraula", quan exerceix com a professor i catedràtic de la Universitat de Lleida (UdL) i com a guionista de diverses pel·lícules i sèries de televisió.

El premi està dotat amb 30.000 euros i una escultura al·legòrica que representa "la resistència, la defensa i la solidesa", els valors en què s'inspira Òmnium Cultural, l'entitat que des del 1969 atorga els premis.

La policia torna a carregar contra els veïns que intenten aturar els enderrocs al Cabanyal

Matí tens al Cabanyal. Un centenar de veïns i membres de la plataforma Salvem el Cabanyal intentaven evitar l'enderroc d'un altre edifici, en aquest cas al carrer Francesc Eiximenis de València, des de primera hora del matí d'aquest dijous. Els veïns han aconseguit evitar el pas de les màquines excavadores fins que han arribat efectius de la Policia Nacional espanyola i de la Policia Local, que els han dispersat amb càrregues més contundents que les que hi ha hagut aquest dimarts. Les càrregues han servit per obrir pas a les màquines, que a les 11 del matí han començat l'enderroc. VilaWeb: Crítiques per les càrregues policíaques al Cabanyal