27 de juliol, 2008
La batalla de l'Ebre, una pròrroga buscada
Volen que l’Ebre sigui Patrimoni de la Humanitat
Es dóna el fet que el president Montilla ha inaugurat el nou aerogenerador ECO100 3MW d’Alstom. El missatge des del Govern era clar: preservar la memòria de la batalla de l’Ebre pot ser compatible amb els actuals projectes eòlics.
La Plataforma en Defensa de la Terra Alta, l’Associació en Defensa de la Terra i el Vent de Tots, l’Associació de Veïns i Veïnes de Corbera d’Ebre i la Fundació El Solà de la Fatarella, amb el suport de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, van fer públic dijous passat un comunicat amb motiu dels 70 anys de la batalla de l’Ebre. Aquestes entitats denuncien que encara avui resten escampades pel territori de la Terra Alta restes de persones que van morir durant la batalla. En el document afirmen: «Creiem que el món té un deure amb aquesta terra i amb les persones que hi van morir, en una batalla de les més importants de la història contemporània d’aquest país i que va significar el sacrifici de generacions molt joves».
Rangel diu que el govern espanyol té 'la voluntat ferma' de desencallar el finançament
En diverses reunions fetes aquesta setmana, el conseller d'Economia, Antoni Castells, va aconseguir el suport de CiU i d'empresaris i sindicats per fer pinya en la negociació del finançament. Castells es va mostrar molt disgustat divendres amb la posició del govern espanyol i va reiterar que l'executiu de Zapatero no tenia la voluntat política de complir l'estatut, que fixa la data del 9 d'agost perquè es concreti el nou sistema de finançament.
Rangel s'ha mostrat més optimista que no Castells, i ha vaticinat que la setmana entrant seria intensa, ha assenyalat que la posició que sempre havia marcat el PSC era 'claríssima' i que anava encaminada perquè hi hagués un acord. El delegat del govern espanyol a Catalunya ha mostrat el seu optimisme dient que 'la feina d'aquests dies tindrà el seu resultat'. Aquestes declaracions les ha fet en la cloenda de l'Escola de Formació Guillermo Vidaña, que han organitzat aquest cap de setmana la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) a la localitat de Gualba.
Els diaris oficials de la Generalitat republicana, a internet
Els documents donen informació sobre la guerra del 36: la situació del govern en el moment del cop d'estat militar, de com hi va fer front i com va gestionar el conflicte. D'aquest període, s'hi poden trobar decrets com ara el de la creació de les milícies ciutadanes de Catalunya, el de creació del Departament de Defensa i de l'Exèrcit de Catalunya o el decret de creació de la targeta de racionament familiar. L'últim número d'aquest període es va publicar el 25 de gener de 1939, un dia abans de la caiguda de Barcelona a mans de les tropes franquistes.
A l'exili, a França, es van publicar tres números, el juny de 1956 i els mesos de maig i agost de 1977. Als dos últims diaris s'hi poden veure les negociacions de Tarradellas i el govern espanyol per al restabliment de la Generalitat de Catalunya.
El DOGC es va publicar per primera vegada el 3 de maig de 1931, però aleshores ho feia amb el nom de Butlletí de la Generalitat de Catalunya. Fou a partir del 26 d'agost de 1936 que passà a anomenar-se com en l'actualitat.