lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de març, 2010

La lluita per aconseguir el Cementiri Nuclear

Ho pinten de colors, però és negre, negre, negre!!! El Ministeri d'Indústria va reunir divendres passat a Madrid els nou municipis que han presentat candidatura per rebre el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d'alta radioactivitat. En aquesta trobada no es van posar sobre la taula quins avantatges o inconvenients tenen els uns respecte dels altres ja que la comissió interministerial de l'MTC encara ha d'avaluar els termes dels nou candidats i decidir quina part en queda exclosa. Tot i que, segons fonts municipals, Ascó no se sent «candidata favorita», té a favor seu la connexió a la línia ferroviària, que dóna més seguretat al transport dels residus radioactius, i la cultura nuclear de la població, que conviu amb dos reactors. Per contra, el rebuig del govern català al cementiri nuclear li pot restar punts. Durant aquest mes de març la comissió interministerial de l'MTC avaluarà els termes municipals dels nou ajuntaments de l'Estat que aspiren al cementiri nuclear i determinarà quines àrees en queden excloses. De fet, la setmana vinent està previst que tècnics de l'empresa pública que s'encarrega de la gestió dels residus radioactius, Enresa, es reuneixin amb els municipis de Melgar de Arriba i Santervás de Campos, tots dos a Valladolid. De moment, no hi ha cap data prevista perquè els tècnics de la comissió interministerial visiten Ascó, però fonts municipals han admès que durant les setmanes vinents es desplaçaran a la Ribera d'Ebre per estudiar les possibilitats d'aquest municipi.

Zones protegides. Torrubia de Soria, amb només 79 habitants, és el municipi més petit que aspira a revifar l'economia local amb el magatzem de residus nuclears. Podria ser el primer dels nou a desaparèixer de la llista perquè té tot el terme en una zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA), que és un dels criteris d'exclusió. En una situació semblant es troba Santervás de Campos (Valladolid), on el 60% del terme està catalogat com a ZEPA. Villar de Cañas (Conca) i Zarra (País Valencià) també són a la vora d'espais naturals protegits. Pel que fa a la possibilitat que s'exclogui Ascó per criteris d'inundabilitat, l'Ajuntament sosté que els terrenys on es proposa instal·lar l'MTC no són inundables.

Infraestructures i emplaçament. L'existència d'infraestructures adequades de transport que faciliten l'accés al magatzem de residus nuclears per ferrocarril és un dels factors que tindrà molt en compte la comissió interministerial per decidir l'emplaçament de l'MTC (que després hauria de ratificar el govern de l'Estat). I en aquest apartat, Ascó guanya la partida a la resta de competidors, ja que els altres vuit són a una distància mínima de 30 quilòmetres de l'estació de tren. Amb tot, no és un requisit indispensable i l'Estat també valorarà la xarxa de carreteres per accedir a la resta d'emplaçaments. La centralitat respecte de les centres nuclears des d'on s'han de transportar els residus també es valorarà, i en aquest punt Yebra (Guadalajara), que és a 35 quilòmetres de la línia ferroviària, està més ben situada. A l'altre extrem es troba Albalá (Cáceres), que és a la vora dels dos reactors d'Almaraz però a una distància de més de 800 quilòmetres d'Ascó i Vandellòs, una àrea amb tres nuclears en funcionament i una en desmantellament.

Cultura nuclear. Tot i que la convocatòria pública per seleccionar l'emplaçament de l'MTC és oberta a tots els municipis de l'Estat, és evident que la instal·lació serà més fàcil de pair en aquells llocs on ja hi ha una cultura nuclear. L'Associació de Municipis en Àrees Nuclears ha avalat les candidatures d'Ascó i Yebra. Des d'Ascó sostenen que el nord de la Ribera d'Ebre té aquesta cultura nuclear i que a la zona hi ha més treballadors tècnics qualificats.

Índex de població. El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha defensat diverses vegades que l'Estat aposta perquè l'MTC s'instal·le en zones rurals amb baixa renda per capita, amb l'objectiu que el magatzem de residus nuclears i el centre tecnològic associat generen fonts alternatives d'ingressos. Ascó, amb poc més de 1.600 habitants, és la població més gran que aspira a l'MTC, mentre que Torrubia de Soria és la més petita. Pel que fa a la possibilitat que el centre tecnològic no s'instal·le al mateix municipi que l'MTC, fonts de l'Ajuntament d'Ascó sostenen que tot anirà al mateix lloc i recorden que a Catalunya no hi ha cap més candidat que Ascó.

Consens social i polític. Els nou candidats han aconseguit l'acord de ple per presentar la candidatura, però no a tots els llocs hi ha el mateix consens. Així, mentre que el govern de la Generalitat i el de Castella-la Manxa s'oposen al cementiri nuclear, el de Castella i Lleó és favorable a la instal·lació.

Greenpeace recorda que el Parlament va votar contra el cementiri nuclear a Ascó

Greenpeace i Tanquem les Nuclears-100% Renovables han lliurat a Joan Rangel, delegat del Govern central a Catalunya, quatre "bidons de residus radioactius" i una carta adreçada al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, en la qual se li demana que "sigui coherent amb les seves paraules i retiri el projecte de cementiri nuclear promogut per Miguel Sebastián, ministre d'Industria".

Les organitzacions demanen així "la suspensió de la Resolució de 23 de desembre de 2009, de la Secretaria d'Estat d'Energia, per la qual s'efectua la convocatòria pública per a la selecció dels municipis candidats a allotjar l'emplaçament del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de combustible nuclear gastat i residus radioactius d'alta activitat i el seu centre tecnològic associat d'experimentació nuclear".

Els ecologistes consideren que "el procés iniciat pel Ministeri d'Indústria s'ha caracteritzat per la falta de transparència, l'absència de mecanismes participatius i la falta d'informació veraç a la població i als municipis".

En aquest sentit, Greenpeace i Tanquem Les Nuclears creuen que "el procés pot considerar-se il·legal ja que vulnera clarament els principis jurídics continguts al Conveni sobre l'accés a la informació, la participació del públic a la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient, conegut com a Conveni Aarhus".

GREENPEACE: Greenpeace y Ecologistas en Acción invitan a la ciudadanía a participar en la manifestación del día 7 de marzo en Móra d'Ebre contra el cementerio nuclear

Carod troba 'provincià i malèvol' el debat obert pels seus viatges a l'estranger

Josep-Lluís Carod-Rovira ERC 050310 CATr

El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha replicat les veus que el critiquen pels seus viatges a l’estranger com a màxim responsable de la política exterior de la Generalitat. Carod ha titllat de provincià i malèvol aquest debat: 'Vostè no veurà mai que ningú pregunti al ministre d’Afers Exteriors espanyol com és que viatja, ni quants viatges fa, ni quant costen aquests viatges, o cada vegada que es mou la família i el cap d’Estat amb quanta gent es mou, o si vola amb classe turista o amb business. És un debat absolutament provincià i malèvol perquè també, en el fons, el que comporta és no reconèixer que Catalunya està assumint funcions d’Estat', ha conclòs.

Gal·les presenta el projecte de llei per l'oficialitat i la promoció de la llengua gal·lesa

El govern de Gal·les ha presentat aquest dijous el projecte de llei per la llengua gal·lesa, que pretén dotar d'oficialitat la llengua pròpia del país, que parla un 21% de la població. La normativa podria incloure sancions econòmiques per les empreses que no compleixin amb els requeriments lingüístics.La llei establirà una comissió per promoure el gal·lès i vetllar pel seu ús tant en l'oferta de serveis públics com privats. El primer ministre, Carwyn Jones, ha destacat la importància de la normativa, ja que, segons ell, dota al govern 'de les eines per assegurar que la llengua gal·lesa continua prosperant'. La nova llei, que es debatrà a l'Assemblea de Cardiff la propera setmana, preveu la figura d'un comissari que podrà investigar queixes dels ciutadans que creguin que el seu dret a rebre atenció en gal·lès s'ha vulnerat.

Madrid replica la ILP antitaurina declarant els toros bé d'interès cultural

Olé!!! El consell de govern de la Comunitat de Madrid ha decidit començar a tramitar d'ofici la declaració com a bé d'interès cultural de les corrides de toros, tal i com permet la Llei de patrimoni històric per als fets culturals 'd'especial rellevància i significació'. Quan l'expedient complert s'aprovi, tant la comunitat com els ajuntaments madrilenys hauran de promocionar i protegir aquest esdeveniment, i les escoles incorporaran programes divulgatius. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, no ha tingut problema en vincular aquesta promoció dels braus amb el debat per la prohibició dels toros que ha promogut la ILP Prou a Catalunya. 'A ningú li pot estranyar', ha assegurat la presidenta. elPeriódico: València i Múrcia també volen que les corrides de toros siguin bé d'interès cultural

Un grup d'estudiants boicoteja una conferència de Rosa Díez a la UAB

Estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han boicotejat avui a migdia la conferència Una alternativa para Cataluña que la líder de la formació unionista Unión Progreso y Democracia (UPyD) havia d'impartir en una aula de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. L'acte, previst per a dos quarts d'una, no s'ha pogut celebrar llavors i els serveis de seguretat de Díez l'han evacuat de la sala. Al cap d'una hora, Díez finalment sí que ha pogut celebrar l'acte amb un grup reduït d'assistents en una altra aula. elPeriódico: Estudiants independentistes boicotegen una conferència de Rosa Díez a la UAB

Obrint Pas torna a casa amb la Gira 2010

El V Festival Itinerant de Música en Valencià s'estrenarà a Burjassot, el 17 de març, amb el retorn del grup Obrint Pas. El grup de Benimaclet torna als escenaris després d’un any i mig de silenci, i el concert li servirà per preparar l'enregistrament del pròxim disc. També Escola Valenciana edita enguany el IV Disc de la Música en Valencià, amb la col·laboració de les universitats de València, Jaume I de Castelló i d’Alacant.

La Gira'10 visitarà, per aquest ordre, Burjassot, València, Benimaclet, Alfarrasí, Bonrepòs i Mirambell, Barcelona, Elx, Gàtova, Benimaclet, Gandia, Mutxamel, l’Alfàs del Pi, Calp, Estivella, Morella, Alacant, Sueca, Parcent, Benlloc, Cocentaina i Mallorca. A més, enguany anirà al País Basc, a Tolosa, en un programa d’intercanvi de grups.