lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de novembre, 2011

Passant l'Ebre de puntetes

És cert que el recurrent transvasament de l'Ebre també ha fet acte de presència en aquesta campanya electoral, però per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) els missatges que s'estan enviant són retòrics i mancats de contingut. “No s'està plantejant un debat seriós sobre gestió hidràulica a l'Estat i el tema de l'Ebre s'aborda molt de passada”, explicava el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, que assenyalava que mentre els socialistes diuen obertament no al transvasament de l'Ebre, aposten per la creació dels anomenats bancs d'aigua que obren la porta a fer-lo possible. I el PP, fins i tot els populars valencians, ja no parlen de transvasaments sinó de transferències d'aigües sobrants, que acaba sent un eufemisme del mateix. Sense referir-se explícitament al transvasament de l'Ebre, Mariano Rajoy va recuperar ahir un dels missatges del PP en un acte electoral a Múrcia: “Aigua per a tothom.” Així, el PP vol reprendre el Plan Hidrológico Nacional (PHN).

En vista d'aquest context bipartidista estatal, els antitransvasament de l'Ebre també troben a faltar en clau catalana i fins i tot ebrenca –hi ha alguna comptada excepció– algun partit que defense el cabal ambiental per al tram final del riu Ebre. “O es marca el cabal ambiental o el transvasament és un fet consumat”, afirma Tomàs, que lamenta que no s'haja prestat “ni la més mínima atenció” a aquest tema.

Després d'analitzar el que està passant aquesta campanya electoral, la PDE ha arribat a la conclusió que mani qui mani s'acabarà imposant el model del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que gestiona el minitransvasament de l'Ebre al Camp de Tarragona. I aquí és on entren les obres dels nous regadius Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues. “Com els regants no podran pagar les obres, vendran l'excedent de les seues concessions, com va passar amb el minitransvasament”, denuncia Tomàs. “Ens considerem avisats”, afegeix. Així, la PDE prepara pel diumenge 27 de novembre un acte reivindicatiu a les obres de construcció del canal Xerta-Sénia per denunciar que “mani qui mani, aquest canal és un transvasament de l'Ebre a Castelló igual que el Segarra-Garrigues és un transvasament del Segre-Ebre a Barcelona”.

ERC portarà al Congrés el dret a l'autodeterminació

El 10 de juliol de l'any passat prop d'un milió i mig de persones es van manifestar per protestar contra la laminació de l'Estatut i el crit més escoltat va ser “independència”. Els partits catalanistes sempre s'han intentat apoderar de l'esperit del 10-J, sobretot els que defensen el sobiranisme. Ara Esquerra vol passar de les paraules als fets i una de les primeres accions que farà el nou grup parlamentari a Madrid serà presentar una proposició de llei per reclamar el dret a l'autodeterminació. També s'especificaran els mecanismes per exercir-lo i aquí s'inclourà un referèndum.

L'Estat espanyol, en zona de rescat

La pressió dels mercats contra el deute espanyol no disminueix, i l'Estat ja se situa en zona de rescat. Espanya ha pagat aquest dijous els interessos més alts des de que és a l'euro per emetre deute. El Tresor ha hagut de pagar un 6,97% de rendibilitat de mitjana per col·locar 3.563 milions d'euros als mercats, l'interès més alt des del 1997.

A més, Espanya no ha aconseguit col·locar tots els diners que tenia previstos, que eren 4.000 milions. La subhasta ha demostrat una menor demanda de deute espanyol que en anteriors ocasions. La xifra del 7% d'interès pels bons a 10 anys és la que es considera com a ‘punt de no retorn' per acabar demanant un rescat. La prima de risc s'acosta als 500 punts.

Si algú n'entèn, s'accepten explicacions, però pinta xungo.

Nació Digital: L'Estat espanyol se situa en zona de rescat

Ara: La intervenció del BCE relaxa el preu del deute espanyol

ElPunt/Avui: L'Estat fa trampes a les comunitats

“Si la majoria vol la independència no seré jo qui s'hi oposi” , Duran i Lleida dixit

"Aquests són els meus principis. Si no li agraden, en tinc uns altres" (Groucho Marx) Si la majoria de la ciutadania vol la independència, no seré pas jo qui m'hi oposi. (Ho tornem a repetir. Frase per a la història)

ElPunt/Avui: “Si la majoria vol la independència no seré jo qui s'hi oposi”

Troben arròs contaminat conreuat fora de la zona d'exclusió de Fukushima

Un equip d'investigadors ha detectat partícules radioactives de cessi per sobre dels límits de seguretat en una mostra d'arròs al Japó. És la primera vegada que es detecta arròs contaminat des de l'accident a la central nuclear de Fukushima: fins ara hi havia hagut casos de bou, bolets i te, però no en aquest cereal fonamental en la dieta nipona.

La mostra provenia d'una granja situada a uns 60 kilòmetres de la central, fora del perímetre de seguretat.El govern està estudiant prohibir els enviaments d'aliments des d'aquesta zona. L'arròs estava preparat per a la comercialització però Tòkio assegura que encara no se n'havia venut cap partida. De tota manera, i aprofitant per fer propaganda, Lo carrer del riu us recomana l'arròs bomba del Delta.

Humor/Amor

El Papa Benet XVI petonejant l'Imam Ahmed Mohamed el-Tayeb de la mezquita Al-Ashar de El Caire a la campanya de Benetton