lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de novembre, 2011

Passant l'Ebre de puntetes

És cert que el recurrent transvasament de l'Ebre també ha fet acte de presència en aquesta campanya electoral, però per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) els missatges que s'estan enviant són retòrics i mancats de contingut. “No s'està plantejant un debat seriós sobre gestió hidràulica a l'Estat i el tema de l'Ebre s'aborda molt de passada”, explicava el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, que assenyalava que mentre els socialistes diuen obertament no al transvasament de l'Ebre, aposten per la creació dels anomenats bancs d'aigua que obren la porta a fer-lo possible. I el PP, fins i tot els populars valencians, ja no parlen de transvasaments sinó de transferències d'aigües sobrants, que acaba sent un eufemisme del mateix. Sense referir-se explícitament al transvasament de l'Ebre, Mariano Rajoy va recuperar ahir un dels missatges del PP en un acte electoral a Múrcia: “Aigua per a tothom.” Així, el PP vol reprendre el Plan Hidrológico Nacional (PHN).

En vista d'aquest context bipartidista estatal, els antitransvasament de l'Ebre també troben a faltar en clau catalana i fins i tot ebrenca –hi ha alguna comptada excepció– algun partit que defense el cabal ambiental per al tram final del riu Ebre. “O es marca el cabal ambiental o el transvasament és un fet consumat”, afirma Tomàs, que lamenta que no s'haja prestat “ni la més mínima atenció” a aquest tema.

Després d'analitzar el que està passant aquesta campanya electoral, la PDE ha arribat a la conclusió que mani qui mani s'acabarà imposant el model del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que gestiona el minitransvasament de l'Ebre al Camp de Tarragona. I aquí és on entren les obres dels nous regadius Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues. “Com els regants no podran pagar les obres, vendran l'excedent de les seues concessions, com va passar amb el minitransvasament”, denuncia Tomàs. “Ens considerem avisats”, afegeix. Així, la PDE prepara pel diumenge 27 de novembre un acte reivindicatiu a les obres de construcció del canal Xerta-Sénia per denunciar que “mani qui mani, aquest canal és un transvasament de l'Ebre a Castelló igual que el Segarra-Garrigues és un transvasament del Segre-Ebre a Barcelona”.