lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de setembre, 2008

El Tribunal Suprem il·legalitza el Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK)

La decisió deixa sense veu política l'esquerra abertzale La Sala Especial del Tribunal Suprem ha acordat il·legalitzar el Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK), segons han informat fonts judicials. L'acord, pres per unanimitat dels seus membres pren en consideració les demandes acumulades interposades pel Ministeri Fiscal i l'Advocacia de l'Estat.

La il·legalitazació d'EHAK, amb totes les conseqüències previstes en la Llei Orgànica de Partits Polítics, deixa sense veu política l'esquerra abertzale.

La Llei de Partits estableix que, després de la notificació de la sentència en la que s'acorda la disolució d'una formació, "es procedirà a l'aturada immediata de tota l'activitat del partit polític disolt".

A més, la llei assenyala que "la disolució determinarà l'obertura d'un procés de liquidació patrimonial, dut a terme per tres liquidadors designats per la Sala sentenciadora" i que "el patrimoni net resultant es destinarà pel Tresor a activitats d'interés social o humanitari".

Isabel-Clara Simó: No ho oblidarem

Mentre hi ha qui vol tancar el passat amb set claus, perquè no es doni el cas que algú comenci a demanar responsabilitats, la societat fa la seva via. En aquests moments, hi ha un munt d'estudis sobre el que no s'ha contat de la guerra incivil que va demolir la democràcia espanyola l'any 1936. Així, hem vist aparèixer els tres primers volums de la col·lecció Memòria, resultat de la feina de la Comissió de la Veritat i del sarcasme de la llei de la memòria històrica. Impressiona també el llibre Justícia, no venjança, de Joan Corbalán, sobre els executats pel franquisme a Barcelona entre el 1939 i el 1956. Els nostres joves podran saber com va ser la venjança franquista. ¿Que hi va haver abusos per totes dues bandes? Sí, és cert, però, mentre unes víctimes rebien tots els honors, les altres són a les cunetes de les carreteres amb un tret al clatell, i mentre uns feien la vida normal d'una democràcia, els altres perpetraven un cop d'Estat militar seguit d'una guerra espantosa, les ferides de la qual encara sagnen. En aquest context, al meu poble, Alcoi, hom està recordant els vuitanta anys dels bombardejos sobre la ciutat i han aparegut llibres com Alcoi, objetivo de guerra, d'Àngel Beneito, profusament il·lustrat -les localitzacions dels refugis no es poden mirar sense sentir un pessic al cor- i avui mateix es presenta La desfeta d'Alcoi: una vila valenciana entre l'Àustria i el Borbó, de Josep Lluís Santonja. No voldria oblidar Yo burlé al Tercer Reich, les memòries de Gerardo Story, un ancià amb Alzheimer que viu a la residència geriàtrica d'Alcoi, d'un interès internacional. Les tones de pedra del Valle de los Caídos no han bastat per ensorrar la memòria d'un poble.

Pujol troba primordial que el tripartit concreti la xifra del finançament

Jordi Pujol 180908 RAC1 Jordi Pujol ha dit aquest matí que el tripartit ha de fer un pas i concretar una xifra per al finançament de Catalunya, si és que "ells es posen d'acord", referint-se als partits que formen la coalició de govern. Pujol ha tornat a manifestar el seu suport a Montilla però ha matisat que aquest suport li dóna per dir que no a la proposta de finançament que va plantejar Solbes. Pujol ha afirmat que ara cal que hi hagi un acord del govern i de l'oposició per dir "sí" a una xifra i és en aquest punt que insta el govern a fer el pas.

Jordi Pujol, en declaracions en una entrevista a RAC 1, ha explicat que ara com ara la negociació del finançament és una negociació a les fosques perquè es desconeixen les xifres concretes. "No sabem què proposarà el govern", ha dit.

El TC diu que no ha tingut temps per dictar sentència sobre l'Estatut

Xavier Graset 180908 CATr Comunicat insòlit del Tribunal Constitucional (TC). Els magistrats han decidit emetre una nota en què expliquen les raons que, segons ells, han provocat el retard en la sentència sobre l'Estatut. Asseguren que donen explicacions "davant de les informacions i declaracions aparegudes en diversos mitjans de comunicació", ja que l'endarreriment s'ha relacionat amb interessos polítics.

En el text difós, el TC, que no dóna mai explicacions sobre afers pendents de resoldre, detalla fil per randa el recorregut del cas des que va ser presentat el primer recurs, per part del PP, el 31 de juliol de 2006. Recorda que després van arribar sis recursos més, l'últim dels quals el 8 de novembre del 2006. A continuació va arribar el primer escull, la recusació de quatre jutges. Per aquesta raó, el procés va haver d'estar "paralitzat per ministeri de la llei", segons el comunicat. TC: NOTA INFORMATIVA DEL PLENO DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

El Llibre dels fets de Jaume I, a internet

Al Tall-Epístola a un Amic(a propòsit de l'ocupació de València per Jaume I) Experts de les universitats de Barcelona, Girona, Rovira i Virgili i València han digitalitzat l'edició més antiga de 'El llibre dels fets', escrit pel bon rei en Jaume (1208-1276) pocs anys abans de morir. Trobada al monestir de Poblet i guardada a la Universitat de Barcelona, data del 1343. Els fragments més significatius d’aquesta digitalització es poden llegir al portal de Recerca en Acció, on s’acabaran de publicar a mitjan novembre. Aquesta publicació a la web forma part de la celebració del vuit-centè aniversari del naixement del monarca.

L'obra, un relat autobiogràfic de Jaume I, detalla alguns esdeveniments cabdals de la història del país i fa un retrat dels costums de la societat i de la vida de l'època.

L'internauta té l’opció de llegir-ne el text antic o la versió moderna que n'ha fet Josep M. Pujol i, encara, la d’escoltar-lo. També té a disposició els comentaris que han escrit per al cas un seguit d'experts en l'obra.

Viquipèdia: Llibre dels fets

Troben dues partitures inèdites de Mozart en una mediateca francesa

Mozart-Clarinet Concerto A Major Investigadors alemanys han trobat dues partitures inèdites del compositor austríac Wolfgang Amadeus Mozart en la mediateca de la localitat francesa de Nantes, més de dos-cents anys després de la seva mort, ha confirmat aquest dijous l'ajuntament de la ciutat.

El manuscrit és del tamany d'una pàgina de quadern i està dividit en dues parts. La primera consta d'una quinzena de compassos de quatre temps en re menor, que constitueixen un credo, és a dir, un episodi religiós. Segons un pianista de la localitat que ha tingut accés a la partitura, probablement aquesta primer peça formi part d'una obra musical. A més, ha assegurat que es tracta d'una escriptura i d'uns ritmes antics que no s'utilitzen actualment.

La segona part del document es "molt més difícil de desxifrar" perquè hi ha "notes per tot arreu, com un esborrany" il·legible a primera vista. El pianista ha explicat que és possible que es tracti de la mateixa obra i d'una sonata, tot i que ha reconegut que moltes notes estan esborrades, la qual cosa obliga a endevinar-les, "com si estiguessin escrites en un tovalló".

Fins al moment, es desconeix com ha arribat l'obra a la mediateca de Nantes, que pertany a l'Ajuntament de la ciutat.