lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de desembre, 2008

El 80% del nou finançament haurà d’anar a serveis bàsics

Un altre capítol del culebrot del finançament. A poc a poc, l’executiu central va perfilant quina serà la seva proposta de model de finançament, que donarà a conèixer gairebé segur la setmana vinent. Zapatero ha anat apuntant-ne alguns elements, i avui subratllava que el 80 per cent dels recursos que aportarà l’Estat al sistema aniran destinats a la sanitat, l’educació i la dependència.

En una entrevista a la televisió del PSOE, el cap de l’executiu ha assenyalat quin serà el destí final dels diners addicionals que el govern central injectarà al nou sistema que encara s’està negociant amb el conjunt dels territoris.

Zapatero ha reiterat que totes les comunitats hi sortiran guanyant amb el model, però un cop més no ha explicat d’on pensa treure els diners (preparem les butxaques, catalans!) en un any en què la crisi ha deixat les arques de l’Estat en números vermells. Potser precisament és aquesta situació la que permetrà saltar-se tots els equilibris pressupostaris i ampliar encara més el dèficit previst pel 2009.

Reivindicació i comiat

Juga Catalunya. La selecció nacional és futbol i reivindicació a parts iguals, i ni les recurrents baixes de pes –en aquesta ocasió Valdés, Xavi, Tamudo, Cesc o Oleguer– treuen importància al partit de demà al Camp Nou, on l’equip de Pere Gratacós s’enfrontarà a Colòmbia en l’amistós número 201 de la selecció. No és un partit qualsevol. Juga Catalunya. Ni un partit més de la selecció, ja que serà l’últim de Gratacós a la banqueta catalana i molt probablement l’últim que jugarà el combinat sota el qüestionat model d’amistós nadalenc, a l’espera que tiri endavant la possibilitat d’organitzar el Torneig de les Nacions en dates FIFA i amb seleccions de primer nivell. Falta l’OK espanyol.

Milers de persones es manifesten a Bilbao per reclamar l'oficialitat de la selecció d'Euskal Herria

Diversos futbolistes bascos, com Garmendia, de l'Athletic; Labaka, de la Reial Societat; o Garitano, ara a les files de l'Alabès, han encapçalat una manifestació a Bilbao per reclamar l'oficialitat de la selecció d'Euskal Herria.

A la mobilització, convocada per la plataforma Esait i en què també ha pres part una àmplia representació de l'esquerra abertzale, s'hi han afegit més de 2.000 persones. Aquest cap de setmana, la selecció basca no jugarà cap partit perquè els jugadors exigien fer-ho sota la denominació d'Euskal Herria i no sota la d'Euskadi. La marxa s'ha celebrat després de la suspensió del partit de futbol que la selecció autonòmica basca tenia previst disputar aquest Nadal davant l'Iran, motivada per la negativa dels futbolistes bascos a jugar sota la denominació d'Euskadi, ja que pretenien que disputar la trobada amb el nom d'Euskal Herria.

El Tribunal Suprem avala una altra batalla contra el català a l'escola

El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència dictada el 14 de setembre del 2004 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va obligar el departament d'Educació a consultar la llengua habitual de la família o tutors dels menors en la preinscripció escolar i tenir-la en compte en l'educació infantil i primària, segons estableix la llei de política lingüística.

La sentència de l'alt tribunal considera que el procediment que utilitza la Generalitat en cada curs escolar "incompleix la previsió de l'article 21.2 de la llei de política lingüística, en ometre en el model de preinscripció que s'entrega als pares les preguntes dirigides a conèixer la llengua habitual dels nens". Aquest article estableix que "els nens tenen el dret de rebre el primer ensenyament en la seva llengua habitual, sigui català o castellà. L'administració ha de garantir aquest dret i posar els mitjans per fer-lo efectiu".

Els fulls de preinscripció incloïen aquesta opció fins el curs 1998/1999, i posteriorment va ser eliminada. En el seu recurs davant el TS, la Generalitat defensava que la determinació dels mitjans a través dels quals s'ha de fer efectiu aquest dret formen part de la discrecionalitat reservada a l'Administració.

La sentència del TSJC del 2004 va estimar parcialment la demanda presentada l'any 2000 per l'entitat Convivencia Cívica Catalana, fundada per Aleix Vidal-Quadras, coneguda per la seva línia contrària a la política lingüística de la Generalitat. Bernat Joan: "La sentència del Suprem no canviarà en res el nostre model lingüístic"(Avui)

Fred, aigua i neu

No va ser ni de bon tros un Sant Esteve de temporal com el que es va veure a les comarques gironines, però la neu també va arribar ahir a les comarques del Camp i l'Ebre, això sí, amb menys intensitat, amb més aigua que no pas neu i sense arribar a la costa. Algunes poblacions com ara Tivissa, Prades i Falset, o part de la comarca de la Conca de Barberà, van quedar emblanquinades, mentre que en altres municipis, tot i que la neu hi va acabar fent acte de presència més tard, es van despertar també emblanquinades per la boira gebradora, que aquesta setmana ha afectat bona part de la Terra Alta. Les temperatures han arribat als zero graus en la majoria de municipis, i per aquest cap de setmana es preveu que es mantindran o pujaran en algunes zones.