lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 de maig, 2008

Montilla dona suport a la compareixença de la màxima responsable del CSN al Parlament per explicar dels incidents d'Ascó

El president de la Generalitat, José Montilla, ha qualificat aquest dimecres de 'bona iniciativa' la petició per la compareixença de la màxima responsable del Consell de Seguretat Nuclear per parlar dels incidents que han tingut lloc a Ascó. Montilla ha contestat així al diputat per ICV-EUiA Daniel Pi, qui ha posat de relleu, en la pregunta de la sessió de control al president la necessitat 'de la compareixença davant d'aquest Parlament del president del CSN' arran dels incidents 'greus' ocorreguts a Ascó. Montilla ha dit que ha transmès al Consell de Seguretat Nuclear 'la seva preocupació'.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear demana que s'elevi al nivell 3 de l'escala INES l'incident d'Ascó

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) denuncia que les tres centrals nuclears instal·lades a Catalunya -Ascó I, Ascó II i Vandellòs II- compten amb el 64,5% dels successos notificables de totes les centrals nuclears espanyoles. En aquest sentit, els ecologistes acusen les empreses titulars de les plantes, Endesa i Iberdrola, de 'posar per davant els interessos econòmics per sobre de la seguretat' amb una 'desinversió en manteniment, la generalització dels subcontractes i la liquidació de la cultura de seguretat'. Davant els 'fets greus' relacionats amb la fuita de partícules a Ascó, la CANC demana que s'elevi l'incident al nivell 3 de l'escala INES.

VilaWeb/ElPunt: Endesa admet que la central d'Ascó va pecar d'ingenuïtat i promet ara «rigor i transparència» sobre la fuita

El 52% dels catalans votarien a favor de la independència

Entre un 52% i un 62% dels catalans votarien favorablement en un referèndum democràtic d'independència de Catalunya segons reflecteix l'estudi 'Llengua i identitat a Catalunya. 2008' elaborat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), realitzat amb 1.108 enquestes a majors de 15 anys.

L'estudi revela que un 36,5% votaria segur a favor de la independència, mentre que un 22,1% votaria en contra. Un 27,1 s'abstindria i un 11,7 no té el vot decidit. Aquesta dada superaria un dels dos criteris que la Unió Europea va establir amb motiu de la consulta a Montenegro, el de la participació, ja que hi votarien més del 50 per cent d'habitants. Pel que fa al segon criteri, que es el d'aconseguir un 55% de vots afirmatius, la ponderació del vot indecís dóna una forquilla entre el 52 i el 62% de vots favorables. Suposant que els indecisos s'abstinguessin, el vot favorable arribaria al 62 per cent, mentre que si tots els indecisos votessin en contra, la victòria del sí seria més ajustada, és a dir, d'un 52%.

VilaWeb/ElPunt: El «sí» a la independència guanyaria en un referèndum, segons una enquesta de la UOC

Òmnium Cultural considera que el PP defensa "la decantació històrica" en demanar "neutralitat" respecte al 1714

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta i Ribalta, ha titllat de "camuflatge de la justificació de la unitat d'Espanya de sempre" l'exigència demanada per Alberto Fernández Díaz, president del grup popular a l'Ajuntament de Barcelona, sobre el tractament de la commemoració del 300 aniversari de la Guerra de Successió. El polític del PP havia reclamat que la commemoració es fes des de la "neutralitat històrica".

Per Porta, el que demana Fernández Díaz "no és neutralitat, sinó decantació", ja que tot i que és conscient que la història "es reescriu en funció de la sensibilitat col·lectiva de cada moment", cal tenir en consideració que "els fets són els fets", i aquests no es poden oblidar. Així, "fets incontestables" com el Decret de Nova Planta o "l'exili de més de 30.000 catalans a Àustria" no es poden "dissimular".

El president d'Òmnium ha afegit que "n'hi ha prou amb llegir el decret de Nova Planta" per entendre les conseqüències que va tenir sobre la identitat "lingüística, cultural i nacional" de Catalunya la Guerra de Successió. A més, Porta insisteix a utilitzar fonts i historiadors solvents per conèixer els fets i ha posat com a exemple de poca neutralitat les recents celebracions dels fets del 2 de maig de 1808 a Madrid, "on ningú ha parlat dels afrancesats".

Santpedor reivindica la figura del Timbaler del Bruc com a personatge 'popular' i 'pacifista'

Santpedor celebra aquest cap de setmana el gros dels actes del bicentenari del Timbaler del Bruc, que era fill d'aquest municipi. El consistori ha volgut recordar el Timbaler amb un variat programa d'actes i d'aquesta manera reivindicar la seva figura 'popular' i amb una lectura més 'pacifista', ha destacat el regidor d'Educació de l'Ajuntament de Santpedor, Ferran Aguilera. Els actes comencen aquest divendres amb una crida als ciutadans perquè engalanin les façanes i els balcons i seguiran amb una concentració popular d'instruments de percussió a la plaça Gran. Una comissió d'una vintena de voluntaris ha tirat endavant el programa festiu que s'allargarà fins a l'octubre.

lo carrer del riu: 2008: Bicentenari de la Guerra de la Independència "tan sis vol com si nos vol"