lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 d’abril, 2009

Oriol Junqueras: 'Hauria estat un plaer ser el número dos d'una llista amb CiU'

El cap de llista d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dijous a Brussel•les que 'hauria estat un plaer ser el número dos d'una llista amb CiU'. Junqueras ha retret a la federació nacionalista que hagi 'rebutjat reiteradament' l'oferiment d'Esquerra per 'presentar-nos conjuntament' a les eleccions europees del 7 de juny. 'No vam ser nosaltres els que no ho vam fer possible', ha lamentat Junqueras, que tot i això s'ha compromès a 'col•laborar en les qüestions de país' amb els altres partits catalans al Parlament Europeu si és elegit eurodiputat.

'ERC és l'únic partit que és capaç de fer sumar totes les altres forces al ventall catalanista i de tradició democràtica i aconseguir tirar endavant pactes nacionals votats alhora per CiU, PSC i ICV', ha reivindicat Junqueras. 'A l'Eurocambra òbviament també estarem per col•laborar en les qüestions de país, ho hem fet sempre i més que ningú', ha defensat en la presentació de programa electoral republicà a Brussel•les.

La CUP es desmarca de Carretero

Els col·lectius independentistes catalans agrupats en la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) es mantindran al marge de les iniciatives polítiques que pugui adoptar Joan Carretero després de la seva sortida d'Esquerra Republicana de Catalunya. La CUP tampoc no participaria en una eventual candidatura independentista promoguda pel Partit Republicà Català, amb suport de Joan Carretero.

Portaveus oficials de la CUP han manifestat sobre aquest assumpte que "nosaltres representem una alternativa independentista d'esquerra, mentre que el senyor Carretero s'inscriu més aviat en una opció de dreta".

Saura insisteix que el CAC només ha fet referència a tres dies

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha donat avui per "tancat el cas" després de l'informe del CAC, tot i que ha demanat reflexionar sobre les conseqüències que poden produir-se en la imatge dels Mossos d'Esquadra per la reiteració de les imatges de les càrregues policials. Saura ha afegit que l'informe només fa referència a tres dies, i no inclou el dia de la seva compareixença al Parlament ni el cessament del director general de policia, Rafael Olmos.

En declaracions a TV3, ha opinat que el debat no és si les televisions poden emetre'n imatges. "El debat és si considerem que hi ha equilibri o no i si la reiteració d'imatges pot danyar o degradar una imatge dels Mossos que és positiva", ha argumentat.

Saura ha posat èmfasi que ell ha demanat un informe sobre la cobertura dels mitjans públics i privats, no només de TV3, i ha opinat que és "bo" que el CAC pugui opinar de tant en tant per permetre la reflexió de tots, del govern i dels mitjans.

Estudiants de secundària continuen les mobilitzacions contra Bolonya i la LEC

Un centenar d'estudiants de secundària es manifestaren ahir a Barcelona contra el pla Bolonya i el projecte de la llei d'educació de Catalunya i acabaren tancant-se a la seu del Departament d'Educació, on havien pujat fins a la planta cinquena, davant el gabinet del conseller Maragall. Els mossos d'esquadra van foragitar-los-en poques hores més tard, escometent de tant en tant els estudiants, alguns dels quals van acabar ferits pels cops rebuts. Els estudiants denuncien que la LEC i el pla Bolonya formen part del mateix procés de privatització de l'ensenyament. També van ocupar el departament en senyal de protesta perquè alguns directors requereixen la intervenció de la policia en les ocupacions d'instituts. Quan una quinzena dels joves van sortir de l'edifici per comprar menjar, els mossos van privar-los de tornar a entrar. Els estudiants van agafar-se de les mans per fer una barrera i forçar l'entrada a l'edifici, els mossos van repartir cops, i alguns estudiants van acabar amb contusions a cames i esquena. A les quatre de la tarda, el departament va vetar l'entrada als periodistes i una trentena d'agents antiavalots van evacuar els estudiants de l'edifici.

Jueus i palestins, units en una associació catalana

Avui, a l'Ateneu Barcelonès, farà el primer acte públic l'Associació Junts, una entitat catalana que aplega jueus i palestins. Sota el títol 'Israel-Palestina, del conflicte al diàleg', dos membres de l'associació, Laurent Cohen i Omar Abdul Jawad participaran en una conferència-tertúlia, a dos quarts de vuit del vespre.

La finalitat de l'Associació Junts és promoure el diàleg entre la comunitat jueva i la comunitat palestina i defensar els valors de la pau, la llibertat i el diàleg.

Isabel-Clara Simó: La moral de guanyadors

Em poso a fer zàping en la zona espanyola de les televisions a què tinc accés (i que ocupen un 90% del meu dial), i, oh, sorpresa! Enlloc no apareix Juanito, ni Antonio Resines ni Penélope Cruz. Em pregunto quina feliç casualitat ha fet que no em castiguin durant una estona amb les icones espanyoles, però l'endemà les coses ja tornen al seu lloc. Observo també els comentaris que fan els especialistes en futbol a propòsit d'un partit que va celebrar el Reial Madrid crec que contra el Getafe, i ens mostren un jugador embogit destrossant-ne un altre a cops de peu; diuen que hi ha hagut irregularitats, però que el que compta, conclouen, són els tres punts que tant els acosten al Barça. Bona, aquesta. A continuació els sento sentenciar la Lliga, fer rialles sobre les pretensions barcelonistes de fer el triplet i els sento que dediquen deu minuts de l'informatiu, sabeu a qui? Doncs a Juanito! També sento unes criatures catalanes que diuen que, si et parlen en castellà, és de mala educació que tu parlis en català. No us penseu pas que escric tot això per criticar, sinó morta d'enveja. A mi m'agradaria tenir els herois populars que tenen els espanyols i esbombar-los cada dia sense que ens moríssim de vergonya (i és que tenim sentit del ridícul, ve-t'ho aquí), i m'agradaria enfrontar la vida sense aquest puritanisme moral a què estem lligats per temperament col·lectiu, i ser ben frescos i cantar les victòries sense oblidar befar-nos del contrari. I m'agradaria no estar demanant perdó tota la vida per parlar o escriure en català. Però tot això no ho faré. Veuré Juanito, el Resines i la Penélope amb resignació. I envejant els qui tenen aquesta moral de guanyadors que mai no tindrem nosaltres.