17 d’octubre, 2007
L'AFOTO: El Dalai Lama es reuneix amb Bush tot i les advertències de la Xina
Ridao: Aquella senyora segur que sap dir David Beckham
El canvi climàtic pot fer desaparèixer el delta de l'Ebre
L'Institut d'Estudis de la Seguretat ha presentat un informe de l'Observatori del Risc que diu que el canvi climàtic pot fer desaparèixer els deltes de l'Ebre i del Llobregat.
L'estudi "Canvi climàtic: Estem a temps d'aturar-ho?" senyala que la costa catalana es troba en un equilibri molt fràgil i presenta un alt valor natural, però les aportacions sedimentàries de les quals depèn l'estabilitat de les platges s'ha reduït pels embassament i altres infraestructures barrera.
Les mateixes dades indiquen que els principals problemes del canvi climàtic a la costa es relacionen amb un possibles ascens del nivell mitjà del mar que pot generar una modificació del patrons de les ones i dels transports de sediments, fet que pot suposar una amenaça pel Delta de l'Ebre i del Llobregat, entre d'altres.
Carod renya una Espanya fracassada com a projecte plural
A aquest, que va ser el primer a dir-li José Luis, el vicepresident del Govern català li deixar anar: "Jo em dic així aquí i a la Xina, i vostè no té dret a modificar-me el nom". Quan una altra convidada, minuts més tard va insistir i, a més a més, va confessar que no tenia "gens d'interès" a aprendre que José Luis, en català, és Josep Lluís, igual que Schwarzeneger és Schwarzeneger tant aquí com a Califòrnia o Valladolid, Carod es va rebel.lar contra "aquest menyspreu per la llengua catalana en una cadena pública de televisió que també paguem els catalans".
"No els estranyi --va afegir-- que a Catalunya creixi la desafecció per una Espanya que, com a projecte plural, ha fracassat".
Minuts abans, en resposta a una ciutadana balear, havia estat menys contundent. Aleshores no havia parlat de fracàs, sinó de la necessitat que Espanya "tingui la valentia de sortir de l'armari i admetre que és plural, que inclou diversos pobles i llengües i que cap d'ells té hegemonia sobre els altres". "Si això no és possible en el marc d'Espanya --va afegir--, és normal que ens busquem la vida en un altre marc, en l'europeu". Va aprofitar aquest moment per preguntar a l'audiència si considerava normal que a Alemanya s'ensenyi català en 29 universitats, mentre que a Espanya això només es pugui fer en cinc universitats fora de les comunitats de parla catalana.
Carod va insistir que ell no és nacionalista, sinó independentista. I va fer èmfasi en el fet que el seu independentisme no admet la més mínima expressió de violència. Potser va ser l'únic moment en què va relaxar el to i va donar prioritat a la pedagogia: "Cap idea política val una sola gota de sang humana". I va tancar la seva intervenció defensant la seva entrevista amb ETA, de la qual es va congratular si va servir perquè hi hagués menys morts.