lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de maig, 2008

Carretero proposa dur ERC a la majoria absoluta per proclamar la independència

Rut Carandell 140508 CATr “La proclamació unilateral de la República Catalana”. Aquesta és l’estratègia que el candidat a la presidència d’ERC Joan Carretero fixa per al partit en la ponència alternativa que defensarà al congrés. Es tracta d’un full de ruta sense dates en què la candidatura de RCat, crítica amb el rumb de la direcció actual, planteja com a únic camí la proclamació unilateral de la independència, però la supedita a una majoria absoluta d’ERC.

“El Regne d’Espanya no reconeixerà mai el dret a l’autodeterminació, ni ara, ni el 2014, ni mai. Per tant no té sentit plantejar d’aquí a sis anys una batalla política prèvia a la proclamació de la República Catalana, en què una majoria pluripartidista del Parlament faci un gest reclamant a l’Estat espanyol un referèndum d’autodeterminació o decideixi convocar-lo pel seu compte”. Així bandeja el text de Carretero, de 37 fulls, la proposta de Carod, el qual també s’ha mostrat partidari d’una proclamació unilateral. L’exconseller de Governació planteja un full de ruta de quatre eixos, el primer dels quals és “aconseguir una majoria absoluta d’ERC al Principat”. Aquest és un dels trets diferencials amb l’estratègia de l’encara president d’ERC, que demana una majoria parlamentària per tirar endavant el referèndum.

Enresa desvincula el magatzem provisional d'Ascó del que haurà d'acollir els residus radioactius de tot l'Estat

L'empresa pública de gestió de residus radioactius, Enresa, ha desvinculat el magatzem provisional d'Ascó del magatzem temporal centralitzat, que acollirà els residus de totes les nuclears de l'estat espanyol. El president d'Enresa, José Alejandro Pino, ha explicat que cal fer el magatzem provisional perquè entre l'any 2012 i 2013 les piscines de les dues plantes d'Ascó se saturaran i serà 'imprescindible' comptar amb aquestes instal·lacions de caràcter provisional, mentre no s'hagi enllestit el magatzem centralitzat. D'altra banda, Pino ha volgut desmentir que s'hagi amagat informació amb relació al magatzem d'Ascó, explicant que ja estava programat al Pla General de Residus Radioactius. -Si, si... com l'abocador de Móra la Nova !!!

Un enginyer proposa a l'ACA potabilitzar l'aigua dels aqüífers per combatre la sequera localment

Un sistema de depuració d'aigües de l'enginyer químic industrial Josep Tapias Parcerisas permetria potabilitzar els recursos hídrics subterranis de Catalunya amb una inversió similar al "que costa portar un sol vaixell per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona, uns 22 milions d'euros", segons ha explicat a l'AVUI.cat.

Tapias va patentar el 2005 un sistema d’eliminació de nitrats dels purins, que permet utilitzar l'aigua per al reg sense riscos, i un altre sistema en aigües potables procedents de pous i aqüífers. Així, es podrien recuperar uns 900 hectòmetres cúbics dels recursos subterranis, cosa que garantiria l'aigua de boca "en excel·lents condicions", tal com ho corroboren els informes sanitaris.

L'ACA es fa enrere

Tot i que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va finançar els assajos de l'estudi, no han avançat les negociacions per a estendre aquest sistema, segons se li va comunicar a Tapias divendres passat. Tanmateix, l'ACA considerava que "el projecte permetria disposar d'una tecnologia que ha de permetre la descontaminació d'aigües i la resolució de problemes d'abastament en àmbits locals", segons una carta de l'Àrea de planificació per a l'ús sostenible de l'aigua, dirigida l'octubre del 2007 a l'enginyer Josep Tapias. Amb tot, l'ACA no s'ha mostrat interessada finalment a aplicar el sistema.

Josep Tapias creu que darrera aquestes negatives "s'amaguen interessos polítics" perquè interessa més fer transvassaments, de l'Ebre o el Roine, portar aigua en vaixells o construir canonades i dessalinitzadores.

L'AVUI.cat s'ha posat en contacte amb el departament de Medi Ambient per obtenir la seva versió dels fets, que encara no ha estat facilitada.

¿Quién se bebe el Ebro?

1/5 ¿Quién se bebe el Ebro? Iñaki Gabilondo 2/5 ¿Quién se bebe el Ebro? Iñaki Gabilondo 3/5 ¿Quién se bebe el Ebro? Iñaki Gabilondo 4/5 ¿Quién se bebe el Ebro? Iñaki Gabilondo 5/5 ¿Quién se bebe el Ebro? Iñaki Gabilondo

El Vaticà rebutja el recurs del bisbat de Lleida sobre les obres en litigi

Decreta que les peces es lliurin a la diòcesi de Barbastre-Montsó

El Tribunal eclesiàstic de la Rota no ha admès a tràmit el recurs del bisbat de Lleida perquè es concretés la titularitat de les 113 obres d'art en litigi, des de fa deu anys, amb la diòcesi de Barbastre-Montsó. Així ho ha comunicat el Vaticà al bisbat de Lleida, després que el Tribunal de la Rota ha emès un decret que valida les decisions del Vaticà i que dóna la raó al bisbat de l'Aragó.

Així, el Vaticà, que encara trigarà uns dies a donar a conèixer els arguments jurídics en què fonamenta la decisió, refusa obrir un procés judicial i estableix que les obres es lliurin al bisbat de Barbastre-Montsó. Amb l'emissió d'aquest decret queda esgotada la via eclesiàstica. Si es confirma la decisió del Tribunal, que no té valor jurídic, el bisbat de Lleida haurà de demanar a la Generalitat el trasllat de les obres a l'Aragó.

Les peces reclamades pel bisbat de Barbastre-Montsó i pel govern d'Aragó s'exposen, actualment, al nou Museu Diocesà de Lleida, inaugurat a finals del 2007. La Generalitat de Catalunya sempre ha defensat la titularitat catalana de les obres.